CV-ketel AWB bijvullen lukt niet

Krijgs

 • #1
Sinds een aantal maanden lukt het bijvullen van mijn CV-ketel niet meer. Allebei de kranen open, maar de installatie pakt geen/amper water. De slang bolt op en kan zijn water niet kwijt, het lijkt of er iets blokkeert dicht achter de vulopening. Geen idee of het met lucht te maken heeft, maar als ik mijn radiatoren ontlucht komt daar geen lucht uit, alleen water. Iemand raad?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
 • #2
Hoeveel druk zit er in de installatie, en tot hoe ver wil je hem vullen?
Waar zit het vulpunt? (zolder/beneden?)
gaat de vulkraan van de cv echt open? (testen door beetje water proberen af te tappen)
 

Krijgs

 • #3
Hoi

Druk staat nu op ongeveer 1,1, maar ook als de druk te laag is/ik geen warm water heb lukt het niet. De ketel lijkt dan een heel klein beetje water te pakken (want daarna weer warm water) maar zoals gezegd: ik zie een grote bobbel ontstaan in de vulslang en meer water krijg ik er niet in. Vroeger vulde ik probleemloos bij tot net onder de 2. Het is een AWB-ketel, hij staat op een benedenverdieping en het vulpunt is zo'n systeem waarbij je het kraantje opendraait met de achterkant van het dopje. Beide kranen doen het (sprak zij met nat gezicht. Ik heb net ook geprobeerd het expansievat te ontluchten, maar ook daar kwam alleen water uit. Geen idee of dat kapot is, maar dan zou vullen nog moeten lukken toch?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
 • #4
Heb je een analoge drukmeter, of lees je de druk af op het display van de cv ketel?

Indien het laatste, dan is het best mogelijk dat de druksensor defect is.
 

Krijgs

 • #5
Analoge meter aan de installatie vast. Maar als de meter kapot was, zou het water toch nog steeds de installatie in moeten kunnen? Bovendien: de druk is regelmatig echt te laag, want dan heb ik geen warm water meer.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
 • #6
Dat kan ook komen omdat de ketel denkt dat de druk te laag is, en daarom niet start. Maar als je ook een losse drukmeter hebt, en die stemt overeen met de digitale meter, dan lijkt dat niet aan de orde.
 

Krijgs

 • #7
Wat blijft is dat het water letterlijk niet naar binnen kan - na een heel klein beetje stagneert de boel. hoe kan dat dan? meter is overigens niet los, er zit een meter met wijzertjes aan de installatie. is zo'n sensor zelf te vervangen en waar zit-ie ongeveer?
 

Mischiendit

 • #8
Haal even je vulslang van je vulkraan af, en controleer of het pakkingringetje van het dopje er per ongeluk niet nog tussen zit. gebeurd wel vaker. succes.
 

Krijgs

 • #9
Nee, had ik al gecontroleerd. Allebei de kranen lopen, maar binnenin lijkt er iets te blokkeren nadat er een klein beetje water in is gegaan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #10
Krijgs schreef:
Ik heb net ook geprobeerd het expansievat te ontluchten, maar ook daar kwam alleen water uit. Geen idee of dat kapot is, maar dan zou vullen nog moeten lukken toch?
Dan is het expansievat kapot.

Een stukje nieuwe slang kopen, als de huidige slang op bolt kan die ook zo knappen.
 

Krijgs

 • #11
Als het expansievat kapot is kun je toch nog bijvullen?
 

Krijgs

 • #12
Kan het ook aan het ventiel van de ketel liggen? Als ik de kraan aan de ketel openzet komt er wel water uit, maar andersom, water erin, blokkeert dus.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #13
Water is niet samenpersbaar, u krijgt nooit meer druk op de installatie dan de waterleidingdruk of de druk die het overstortventiel kan hebben, dat is 3 bar.
 

Krijgs

 • #14
Meter staat op 1,2 en soms wat lager - op die momenten heb ik geen warm water meer en kan ik er een heel klein beetje bijkrijgen, net genoeg om weer warm water te hebben. eerder vulde ik bij tot net aan de 2 en dat ging zonder problemen.
 

JeffreyD94

 • #15
Zou je ff op de volgende dingen antwoord kunnen geven:

(1) Je ketel staat beneden, heb je nog een 1e en 2e verdieping ook? Zoja heb je boven leidingwerk liggen dat zo weg gewerkt is dat een lekkage mogelijk niet opgemerkt word, dit kan als je hoogte tussen de mano meter en het lekkende punt 10 a 12 meter bedraagt, manometers kunnen altijd iets afwijken, zijn geen gecalibreerde manometers namelijk.

(2) vraag is aan je buren of hun wel hun ketel kunnen bijvullen, indien hun het ook niet lukt, moet de geleverde druk van het drinkwater telaag zijn.

(3) Als ik zo begrijp komt er water uit je ketel als je de vul/aftapkraan openzet, er zit dus geen opstructie op dat punt, indien je een verstopping in je leiding hebt moet de druk opbouwen via de andere kant.

(4) je geeft aan dat de manometer 1,2 blijft aangeven max, heb je 1 of 2 mano meters in je installatie?
Indien je 1 mano meter hebt kan het ook zijn dat deze toch stuk is, nu zeggen mensen maar hij heeft een ketel problemen, het zou kunnen zijn dat der eventueel een ander probleem in je ketel zit. Of dit bij jou geldt durf ik nu niet te zeggen geef je alleen inzicht op wat eventuele oorzaken zouden kunnen zijn.

- Misschien heeft iemand wel ervaring met obstructie op twee punten en daardoor niet kunnen bijvullen, ik praat uit eigen ervaring.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #16
Nog een vraag, lekt het overstortventiel tijdens het vullen ?
In combinatie met het kapotte expansievat kan dat genoeg zijn om de druk direct weg te laten vallen.
 

Lexrex

 • #17
Ik had hetzelfde probleem, probeerde bij te vullen op de kraan onder de combiketel omdat in de handleiding over een vul/aftapkraan onder de ketel werd gesproken. Maar dit blijkt alleen een uitgaande koudwaterkraan te zijn. De vulkraan blijkt op een radiator in de keuken te zitten. Die heeft geen draaiknop maar een rode hendel. Dus als je een onervaren klusser bent, en het vullen lukt niet, behoorlijke kans dat je gewoon op de verkeerde kraan probeert te vullen :roll: .
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu