CV installatie aanleggen in boederij.

Cool++

  • #1
Wij gaan een nieuwe cv installatie plaatsen in ons huis in Spanje. Door een gebrek aan (goede) monteurs gaan we een deel zelf doen.
Het wordt een 25kW ketel met tapwater.

Dit doen wij:
Radiatoren ophangen, buizen aanleggen tot aan de pellet boiler.
Aanleg stroompunt;
Aanleg tappunt;
Aanleg buizen voor heet water. (grootste deel ligt er al, omdat het water nu uit een elec. boiler komt.

Wat we willen laten doen (als we iemand gevonden hebben:
Pellet boiler installeren;
schoorsteen buis aanleggen;
Aansluiten op buizen van de radiatoren

Ik wil het systeem in drieën aansluiten om zo genoeg water te hebben. En ik zo 1 deel kan afsluiten (nml een klein appartement dat zelden gebruikt wordt.)

Ik loop tegen een aantal dingen aan waar ik zelf niet uit kom.
We gaan werken met geïsoleerde Pex buizen op het plafond en onder het plafond met koperen buizen (stalen buizen kan ik hier niet vinden)

Vraag 1.
Hoe splits ik vanaf de ketel de hoofdleiding in drieën, ik heb begrepen dat wanneer ik dit met t stukken doe, ik druk verlies door de 90 graden hoek die hij moet maken.

Vraag 2.
Is het een goed idee om de toevoerkraan van elke hoofdbuis aan te sluiten op de (hete) aanvoerbuis ipv de retour buis?
Deze kranen zouden vlak naast de ketel komen.

Vraag 3.
De twee andere hoofdbuizen zou ik willen aansluiten met een zogenaamde zoneklep. Zodat ik delen van het huis niet hoef te verwarmen. Ik zou dan de zone klep aansturen met iets van een schakelaar zodat het makkelijk te bedienen is.
Ik twijfel hier echter heel erg over. Het is best een hoop werk en geld. En elke radiator krijgt zijn eigen thermostaat knop.
Dus misschien is het verwarmen van alleen de hoofdbuizen wel te verwaarlozen.

Vraag 4.
Ik heb iets gelezen over dat er aan het begin een verbinding tussen de aanvoer en de afvoerbuis moet komen om overdruk op te vangen. In die verbinding zou dat een soort overdruk ventiel moeten komen, ik kan dit alleen hier niet vinden, dus ik denk dat ik de verkeerde term gebruik.

Ik hoop dat iemand mij kan helpen met 1 of meerdere van deze vragen.

ons-huis-oktober-2021-radiators.jpg radiator-plan.jpg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ga op zoek naar die installateur en overleg met hun hoe de installatie er moet komen.
25kw klinkt als bar weinig voor wat je beschrijft
 

ADDave

  • #3
Cool++ schreef:
Drukverlies is normaal. De pomp bij de ketel moet dit kunnen overbruggen.

Cool++ schreef:
Ik snap je vraag niet helemaal.

Cool++ schreef:
De goedkoopste zone regeling die er bestaat is handmatig. Plaats afsluiters in het deel dat je niet verwarmd wil hebben. Simpelweg een hendel omzetten.

Cool++ schreef:
Dat is compleet afhankelijk van hoe het systeem wordt opgebouwd. Daar is nu geen antwoordt op te geven.
Overigens zou ik dit soort dingen (de kachel, schoorsteen ect.) door een professional laten plaatsen. Hier moet je niet zelf aan gaan lopen sleutelen.
 
Laatst bewerkt:

Cool++

  • #4
Dank jullie wel voor de antwoorden, dat is echt heel snel!

@Boertje125 die 25Kw zou voldoende moeten zijn, dit is wat tot nu toe alle leveranciers hebben berekend.
25Kw zou voldoende moeten zijn voor 225m2 (Kw x 10 -10%).
Wat zou jij adviseren?

@ADDave
Sorry weet niet goed hoe het quoten werkt. Dus even zo:

Vraag 1:
Duidelijk, dus ik kan gewoon een 2 T stukken achter elkaar zetten. De uitgang is een 1" uitgang, dus ik moet nog even buizen en t stukken zien te vinden die deze afmeting hebben.

Vraag 2:
Ik wil de het systeem kunnen afsluiten, zodat ik onderhoud kan doen aan bijvoorbeeld de ketel, zonder al het water te moeten lozen. Dus daarom dacht ik aan een kraan op de toevoer, maar als ik er nu over nadenk moet ik een kraan op de aanvoer en de afvoer doen.

Vraag 3:
En is dit makkelijk te plaatsen? Dus gewoon tussen de buis plaatsen en een stroompuntje aanleggen? Of komt er nog veel meer bij kijken? Ik vraag me alleen af of het echt een besparing gaat opleveren, hij hoeft dan alleen de buizen niet te verwarmen, want de radiatoren staan dicht.

Vraag 4:
De kachel en schoorsteen worden ook door een externe partij geplaatst, maar we zijn nu al een jaar bezig om iemand te vinden voor de radiatoren, maar door een groot tekort aan installateurs (door corona, ziekte en sowieso al een tekort aan vakkrachten), zijn we nu al een jaar aan het wachten.
Een pellet ketel willen ze nog wel even komen installeren, maar radiatoren plaatsen en leidingen aanleggen doen ze nu niet.
Ik laat dat verhaal over die overdruk dan voorlopig maar zitten, ik zie het op heel veel schema's en youtube filmpjes ook niet terug komen. Dus schijnbaar is het niet altijd nodig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu