CV-installatie aanleggen

Charles99

  • #1
Beste Lezers,

Ik ben van plan zelf een CV-installatie in mijn appartement aan te leggen volgens onderstaand schema. Ik heb hier geen ervaring mee. De vraag is kan dit, zoals ik dit had bedacht, werken en zijn er nog dingen waar ik op moet letten. Ik ben me ervan bewust dat door een aftakking van 15mm twee radiatoren gevoed worden. Deze hebben echter een klein vermogen en zullen nooit tegelijkertijd aan staan. Ik wil "dubbel instelbare" radiatorkranen toepassen, waardoor ik achteraf nog wat kan inregelen. Onder de ketel wil ik een aftap maken. Dit lijkt me noodzakelijk? Moet ik dit in zowel de aanvoer- als afvoerleiding doen of moet ik de ketel zien als een "communicerend vat" waardoor alleen op de onderste leiding een aftap moet komen? Bij voorbaat dank voor jullie reacties.


Met vriendelijke groet,
Charles
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Belangrijk: overleg met degene die de ketel installeert inclusief rookgas en controle van de gasleidingen. Als je van te voren goed afspreekt wie wat uitvoert en wie wat levert, kan er vast wel wat.
Je hebt één vulkraan nodig. Daar in de buurt moet een (wasmachine) waterkraan zitten of komen. Als hij laag zit, kun je met die vulkraan je ook het gedeelte waar die zit, aftappen.
Er moet ergens een overstort, als de ketel die niet in zich heeft. Liefst moet de overstort op een plek dat er geen schade komt als die overstort een keer gaat spuiten.
Er zijn ook setjes, met een vulkraan, overstort en drukmeter in één.
Het expansievat moet misschien binnen een bepaalde afstand van de ketel. Zie het boekje van de ketel.
Je kunt beter ook de radiatoren van aftappers voorzien. Het zijn inderdaad 'communicerende vaten' maar als je b.v. het gedeelte met de 400W radiator aftapt en de toevoerleidingen liggen hoog, dan staan de andere radiatoren nog vol water. Dus net zoals je terecht op elk hoogste punt een ontluchter tekent, kun je het jezelf gemakkelijk maken en elk laagste punt voorzien van een aftapper voor als dat een keer moet. Dat geldt dus ook voor het onderste punt onder de ketel, als vanaf de ketel de leidingen omhoog lopen. Één aftapper (of vulkraan) onder te ketel is genoeg.
Als je regelingen per ruimte interessant vindt of zou kunnen gaan vinden, kun je het beste nu kranen installeren die met een thermostaatkraan kunnen werken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu