Meer flow creëren voor warmtepomp

Maurice EVO

  • #1
L.s.,

Allereerst wil ik de mensen danken die zich de moeite nemen deze post te lezen en me, hopelijk, van een antwoord kunnen voorzien.

Ik heb een vraag aangaande de vloerverwarming in mijn huis in combinatie met de warmtepomp. De vraag is gelukkig niet om ervoor te zorgen om het warm te krijgen in huis, want dat krijgen we, maar om er wellicht nog wat meer rendement uit te krijgen.

Wij hebben sinds 2016 een huis gekocht uit bouwjaar 2007, tijdens het "naar onze zin maken" van onze woning hebben we er toen vloerverwarming in laten aanleggen.
Deze is aangelegd in 8 lussen om onze 75 grote woonkamer, keuken en gang te verwarmen. Hierbij is de verdeler aangesloten in de gang onder de trap.
Alles functioneert prima, verder helemaal nergens klachten over.

Vervolgens zijn we in 2020 van het gas afgegaan door een all Electric warmtepomp (daikin altherma 3) welke het tot nu toe prima doet en een gemiddelde scop haalt van 4.2. Tot dusver geen klagen, het enige wat beter zou kunnen is het rendement van de pomp. En dat is waar mijn vraag over gaat.

Het aansluiten van de warmtepomp verdeler is gedaan met de leidingen die lagen in de gang voor de verwarming aldaar. Deze slangen zijn helaas maar 16mm (meerlagenbuis) waardoor de flow niet je van het is. Toen we nog gas stookten was dat totaal geen probleem want delta t is toch meer dan groot zat om te verwarmen, ondanks de wat mindere flow.
Nu met de pomp is dat, vanuit het warm krijgen van het huis gezien, nog steeds geen probleem alleen dien ik dan wel te gaan stoken (als het goed koud is) met een "te grote delta t" vanuit de warmtepomp gezien. De warmtepomp zelf geeft geen krimp, hij krijgt het allemaal prima warm, maar de cop zakt vervolgens wel wat verder in dan strikt noodzakelijk is.

Op dit moment kan de pomp een flow genereren van 7 liter de minuut over de verdeler. Meer gaat helaas niet wegens de dunne leiding die ook nog eens verder is vernauwd door de gebruikte koppeling van de monteur die de vloerverwarming heeft aangelegd. Dit veroorzaakte in het begin zelfs problemen voor de pomp omdat hij zijn flow niet haalde om te ontdooien (minimum 12 liter nodig). Dit is toen opgelost door buffervat te plaatsen van 50 liter met bypass.

Al met al werkt alles tot dusverre prima, we krijgen het gewoon warm ook wanneer het goed koud is. Maar het rendement kan beter en de enige manier waarop ik dat voor elkaar krijg is meer flow te creëeren over de verdeler. Daardoor kan de aanvoertemp verder omlaag met ook kleinere delta t en dus gaat mijn rendement omhoog.

Ik heb een mogelijk oplossing bedacht om extra water te krijgen bij de verdeler en ik hoop dat iemand met kennis van zaken kan zeggen of dit gaat werken of niet.
Aangrenzend aan de gang ligt onze keuken en achter de plint loopt op dit moment een afgedopte aanvoer en retour leiding die vroeger gebruikt werd voor de verwarming in de garage. Deze verwarming is er niet meer en dus liggen de leidingen er afgedopt.
Is het niet een idee om deze leidingen door te trekken richting de verdeler en op de huidige aanvoer en retour van de verdeler een Y-stuk te plaatsen zodat ik daar de huidige aanvoer en retour aan kan plaatsen maar ook de "nieuwe aanvoer en retour" vanuit de keuken? Zou ik op die manier niet de flow kunnen verhogen over de verdeler heen?
Als dat namelijk zou werken dan krijg ik precies wat ik wil, zonder eventuele ongewenste neveneffecten (althans dat is wat ik dacht).

Ik verneem graag jullie inzicht en tips in deze, nogmaals bedankt!

Gr. Maurice
 

ADDave

  • #2
Ik kan hem niet helemaal volgen maar het lijkt erop dat je ergens een 2de kortsluiting wil maken?
Teken anders de installatie even schematisch uit en wat je precies wilt aanpassen.
Dat kijkt voor ons wat makkelijker.

Overigens is het normaal dat de COP terugzakt bij kouder weer.
De machine moet een stuk harder werken om dezelfde energie uit koudere buitenlucht te halen.
Daar ga je niks aan veranderen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Enige wat zou kunnen helpen is het vervangen van de leidingen van de WP naar de verdeler voor leidingen met een grotere diameter. Flow, druk en diameter zijn gerelateerd aan elkaar: Kleine diameter, hoge druk (en dus weerstand) en daarmee weinig flow.

Dat probleem krijg je niet opgelost met jouw idee. "kortsluiten" leidt er alleen maar toe dat je comfortklachten in de woonkamer gaat krijgen.
 

Maurice EVO

  • #4
Beste mensen,

Alvast bedankt voor de reacties!

Dat de cop zakt tijdens het kouder worden is uiteraard een bekend fenomeen. Hier is uiteraard weinig aan te veranderen. Waar wel wat aan te veranderen is gewoonweg lagere aanvoertemp bij dezelfde delta t (ofwel ik krijg nog steeds evenveel warmte de vloer in) en de enige manier waarop ik dat kan bereiken is meer flow.

In principe wil ik inderdaad een extra aanvoer leiding en retour leiding "bijtrekken" in de aanvoer en retourleiding van de verdeler. Op circa 1.5 meter van de huidige aanvoer en retour leiding van de verdeler liggen een afgedopte aanvoer en retourleiding van de verwarming die eerst in de garage aanwezig was. De rede dat deze verwijderd is is dat hij simpelweg niets meer deed met de lage aanvoertemp van de pomp (max 35 graden). We hebben daar een elektrische kachel gehangen om daar de ruimte te verwarmen.

Huidige situatie is warmtepomp op zolder met aanvoer en retour van 20mm meerlagenbuis. Deze hoofdleiding loopt van boven te beneden en heeft op alle aftakkingen (richting de voormalige radiatoren) een aanvoer en retour van 16mm.
Toen wij de pomp plaatsen hadden we de eerder genoemde problemen met de flow hadden tijdens ontdooien ( flow max 7 liter bij verdeler en 12 liter nodig, dus pomp ging in storing aangezien verder nergens radiator openstaat). Dit is toen tijdelijk opgelost door de verwarming in de garage open te draaien (die nu dus weg is) en toen ging de flow naar 15 liter. Voldoende dus voor de ontdooi fase.

Zo heeft de situatie een maand of 2 gefunctioneerd, totdat de installateur de benodigde spullen had om de situatie op te lossen zoals we hem nu hebben (met buffervat en bypass).

Mijn redenatie dus was om de leidingen die nu 1.5 meter van de vloerverdeler aanwezig zijn, dat zijn dus dezelfde leidingen die ons toen die 2 maanden uit de brand hebben geholpen, richting daar te brengen en deze, door middel van een y stuk, op de huidige aanvoer en retour te plaatsen van de verdeler.

Op die manier krijg ik 2 aanvoeren en 2 retouren om het zo maar te zeggen, hopende hiermee de flow te verhogen.

Alles opnieuw aanleggen gaat het hem helaas niet worden. Alle leidingen van het huis lopen achter de wc's op de begane grond en 1e verdieping en dus zou ik alles moeten afbreken. Ofwel dat gaan we niet doen :).

Ik hoop dat het nu voldoende duidelijk is, indien niet dan hoor ik het graag!
 

Bernhard

  • #5
Het probleem is de lengte van een groep ca 93m.
De waterzijdige weerstand in een groep wordt extreem hoog indien de flow 2,5 keer groter moet worden.
Het enige wat helpt is de de groepen kleiner maken.
Bij een delta-t van 4 grd. moet de pomp ca 1300 liter per uur leveren.
Het aanpassen van de transportleidingen van de ketel naar de verdeler zal het probleem niet oplossen.
Wat ook kan helpen is om het warmteverlies te reduceren.
 

Maurice EVO

  • #6
Beste Bernhard,

Bedankt voor uw reactie.

Ik snap uw uitleg voor een behoorlijk deel, maar ik neem hierbij aan dat u verwacht dat ik een open verdeler heb. Vandaar dat u dus denkt dat de lengte van de leidingen inderdaad de flow negatief zullen beïnvloeden, wat natuurlijk logisch is (althans dat denk ik).

Ik heb echter een gesloten verdeler, met ertussen in een grundfos UPM3 pomp.
De reden waarom ik zeker weet dat de verdeler nog wat meer flow aankan is als volgt.

Tijdens installatie van de warmtepomp (november 2020) had ik het eerdergenoemde probleem van de flow.
Pas op, deze flow problemen zijn niet vanuit een warmtegebrek (nogmaals we krijgen onze woning prima warm, ook bij -14 wat het koudste is wat we sindsdien gezien hebben) maar voor het ontdooien van de buitenunit.

Als eerste heeft installateur een bypass gezet tussen de aanvoer en retour leiding van de verdeler. Deze bypass zit dus letterlijk 10 centimeter voor de vloerverdeler, aangezien de installateur verwachtte dat misschien daar de restrictie zou zitten.
Niets bleek minder waar, de bypass wordt zelfs nog niet eens geactiveerd op de allerlaagste stand en deze hangt er dus volledig voor spek en bonen bij.

Het enige wat overblijft is, wat ik toen ook al tegen hem zei, is de te weinige flow door de te smalle leidingdiamter 2 meter van de verdeler af waar toen de verwarming in de gang geplaatst was. Hier valt dus totaal niets meer aan te doen want zit in de cementdekvloer met daarover grindvloer.

In principe hoef ik ook geen flow van 20 liter over de verdeler te hebben. Als dit al eens omhoog kan tot bijv. 10 liter dan heb ik toch 40% meer flow over de verdeler. Hierdoor kan ik dan ook mijn stoomlijn weer aanpassen (naar beneden trekken) en de delta t nog iets verlagen waardoor het rendement weer iets zal stijgen.

Ik verwacht uiteraard niet ervan dat de cop een vul punt zal stijgen, zoveel winst zal er zeker niet te halen zijn. Maar alle beetjes helpen en aangezien ik de 2 leidingen van de oude verwarming van de garage letterlijk een metertje of max 2 van de verdeler heb hangen dacht ik van wellicht helpt dat om de flow iets te verhogen tegen minimale inspanning en kosten (namelijk 5 meter slang en paar pers koppelingen).

Gr. Maurice
 

Bernhard

  • #7
Ik kan je verder niet helpen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu