Convectorput: is het correct dat de ‘koude zijde’ aan de buitenmuur kan zit?

Marc-S

  • #41
En is het in de zomer niet net andersom, wat dan tot verhoogde kans leidt tot condensvorming tegen koude muren in kelder en kruipruimte?

Zoals boven een keer aangehaald heb ik juist in de (voor) zomerperiode op wisselende momenten vocht issues op mijn (betegelde) keldermuren wat dan afzakt naar de keldervloer.

Actief ventileren overdag met een open kelderraam lijkt me niet de oplossing. Is ‘s nachts ventileren de ‘way to go’? In dat geval ga ik dan een buisventilator daar voor inzetten met een timer.
 
  • Like
Waarderingen: klusweb

klusweb

  • #42
Klopt allemaal. Hier exact hetzelfde. In de zomermaanden kan de dampspanning buiten hoger zijn dan onder het huis (kelder en kruipruimte). Het is dan nergens meer kouder dan daar. Heb je iets van een eenvoudig home automation systeem, dan kun je op basis van dampspanningsverschillen ventileren; dat is het allermooiste. Dat hoeft niet per se mechanisch, kan ook met electrisch bediende kleppen. Ook voor mij allemaal nog theorie hoor...

Want behalve tijdens hittegolven kun je inderdaad in de meeste nachten nog wel wat met ventilatie.

Het enige wat bij mij in die omstandigheden helpt zonder "slim" ventilatiesysteem, is de kelder potdicht houden met in het uiterste geval een luchtontvochtiger. Voordeel is dat die het beste werken als het wat warmer is. Je onverwarmde schuur ontvochtigen in de winter gaat moeizaam, maar in je kelder op 18 graden in de zomer werken alle ontvochtigers als een trein. Enige nadeel is dat je zelf moet sjouwen met het water reservoir of een condenspomp toevoegen, want direct de afvoer in, is in de kelder meestal geen optie.

Maargoed, een dampscherm boven de houten vloer is dus echt wel een goed idee. Niet nog meer vocht aanvoeren naar waar het (hartje zomer) moeilijk weg kan.
 

klusweb

  • #43
Wat ik trouwens wel al heb is een dampspanningsmeter. Daardoor weet ik zeker dat de dampspanning in de zomer bij mij buiten hoger was dan in de kelder. Desondanks was de kelder te vochtig (rond de 80% RV, tegen de vloer iets hoger). Ventileren was op dat moment dus niet de oplossing om dat vocht weg te krijgen. Had ik dat gedaan, dan had ik alleen maar meer vocht aangevoerd. In de vroege ochtend was het misschien wel gelukt, maar ik ben niet zo'n vroege vogel :wink:
 

JeffreyD94

  • #44
Waarom niet je houten draagbalken en vloer eruit laten slopen en zo'n soort broodjesvloer erin laten leggen? Ik ga dit waarschijnlijk in de toekomst namelijk doen, houtenvloer beneden isoleren moet er niet aan denken... Heb zelf wel mijn houten verdiepingsvloer laten isoleren met steenwol voor geluidsisolatie.
vloer5.jpg
 

Marc-S

  • #45
@klusweb, veel dank voor al je nuttige suggesties en ideeën over dampspanningsmeters en wat home automation :-)

Waar ik ook al naar gekeken heb (en wellicht ga doen bij een nieuw huis), is een of meer dakventilatoren (bol) op ventilatiekanalen plaatsen die uitkomen op het dak met kanalen naar keuken, badkamer(s) toilets (gescheiden kanaal), slaapkamers, kelder en kruipruimte. En dan enkele elektrische kleppen om een en ander goed te regelen.

Andere optie is een goed balansventilatiesysteem door het hele huis, maar dan ben je zo een paar K€ verder.

Jeffrey, ik ben het helemaal met je eens dat de ultimate oplossing is zoals op je foto: hele begane grondvloer er uit, stalen (galv) liggers er in met isolatiepakket er tussen, wel ook de kruipruimte behouden en vloeropbouw er op, evt met vloerverwarming er in.

Bij mijn woning gaat dat incl nieuwe parketvloer er op ca 20K kosten. Dat is echt een bak geld als je verwacht nog eens te gaan verhuizen in de komende 5-10 jaar (zoals bij ons).

Gezien de stijgende energieprijzen en druk om bestaande huizen nog veel beter te gaan isoleren verwacht ik dat op termijn bij erg veel jaren ‘30 huizen/panden in binnensteden al die houten vloeren er uit zullen gaan. Alleen al in Amsterdam zal het om tienduizenden jaren ‘30-‘40 panden gaan. Heel veel handel voor de vloerrenovatie-bedrijven de komende 20 jaar!

In mijn huis gaat die houten vloer er voorlopig nog niet uit (aangezien we nog eens verwachten te verhuizen over wat jaar)
C952BBBC-353B-49D9-9C1A-54F976DDA850.jpeg


5582CCFA-B08A-4E4D-82AF-B7A31641DEA8.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #46
Marc-S schreef:
Waar ik ook al naar gekeken heb (en wellicht ga doen bij een nieuw huis), is een of meer dakventilatoren (bol) op ventilatiekanalen plaatsen die uitkomen op het dak met kanalen naar keuken, badkamer(s) toilets (gescheiden kanaal), slaapkamers, kelder en kruipruimte. En dan enkele elektrische kleppen om een en ander goed te regelen.
Interessant maar hoe ga je dat regelen. Waait het dan draait die bol als een idioot dus wordt er optimaal gezogen. Waarvoor? als het waait heb je vooral bij oudere wonigen genoeg ventilatie door kieren.
Hoe ga je een balans te krijgen hoe ga je de stand van de kleppen regelen. Bestaat daar een unit voor. Veel wind kleppen knijpen weinig wind meer open.

Wat betreft de kruipruimte wordt het wiel volgens mij opnieuw uitgevonden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu