Contactgeluid verminderen door versteviging vanuit kruipruim

Noordpijl

  • #21
Nog 2 aanvullende vraagjes:

- Kan ik ook EPS / piepschuim gebruiken om te isoleren tegen warmte ipv glas- of steenwol? (Ik kan mogelijk gratis een flinke hoeveelheid EPS platen krijgen die precies tussen de draagbalken passen en met een driedubbele laag 15 cm dik kan worden)

- Een folie over de (droge)
(zand)grond leggen kan denk ik nooit kwaad. Voldoet elk stevig plastic zeil hiervoor of moet ik iets speciaals ervoor kopen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #22
Onder de vloer kan je beter een materiaal gebruiken dat tegen water kan. Dus wol is minder geschikt en EPS e.d. is uitstekend!

De folie moet een bepaalde dikte hebben.
 

Noordpijl

  • #23
Dank voor de info. Resteert voor mij nog 1 vraag: waarom gebruikt het merendeel dan toch glas of steenwol? Heeft EPS niet het risico dat je de lucht afsluit omdat EPS niet dampopen is?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #24
Je isoleert aan de koude kant, dus er is geen kans op vochtinsluiting.

Geen idee waarom veel mensen dat doen, moet je aan hun vragen ;) Misschien is het omdat wol goedkoper is. Of omdat ze het niet weten.

Als je naar buiten gaat, trek je dan een trui aan of een jas? De wind buiten houden is veel belangrijker dan de isolatie. Isolatie waar de wind zo doorheen waait heeft dus weinig nut. Bovendien is de kruipruimte (vaak) vochtig. Vochtige isolatie werkt ook niet zo goed.
 

Noordpijl

  • #25
Warm of koud, lucht bevat toch altijd vocht? Dus dacht dat vocht insluiten altijd mogelijk was, zeker met dit koude weer. Maar goed, ik ben dan ook een nono op dit gebied dus fijn dat ik hier terecht kan. Kruipruimte is gewoon droog trouwens, gelukkig wonen we op zandgrond met erg laag waterpeil dus denk dat het risico sowieso wel meevalt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #26
En dat is dus ook een reden waarom wol wordt toegepast :denk: :roll:
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #27
Harde plaatisolatie is veel lastiger pas te maken tussen de balklaag, je zult dan moeten purren en de platen zijn vaak lastiger in de kruipruimte te krijgen.
 

Noordpijl

  • #28


Afgelopen wknd verder geïnspecteerd. Er lopen 5 balken in het kruipruim. 2 hiervan zitten bijna recht naast / op de beton fundering en daar is het holle / bonkende geluid niet aanwezig. Bij de overige 3 balken heb ik als test 6 instelbare assteunen gebruikt als stut / poer. Effect tegen het holle/bonkende geluid is helaas nihil. Zie foto vd eerste assteun. Misschien dat het meer effect heeft om juist tussen de balken (ipv onder de balken) een rubbertegel oid te klemmen tegen de multiplexplaat aan. Zal ik nog testen. Ook testen of een betontegel of OSB-plaat er (voorzichtig) tegenaan klemmen beter helpt tegen het dreunende / bonkende geluid. Is makkelijk te testen met die assteunen maar natuurlijk ook wel benieuwd hoe men hier die kansen inschat. Opnieuw de vloer opbouwen zie ik echt als laatste (en dure) oplossing.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #29
Probeer het eens met één assteun per balk, in het midden van de overspanning.
 

Noordpijl

  • #30
Ipv 2 assteunen per balk op 1/3 en 2/3 bedoel je dus? Dacht juist hoe meer steunen hoe beter!

Kwam trouwens wel wat lengte te kort dus had wel een stukje baksteen tussen de assteun en de balk geklemd.
 

Noordpijl

  • #31
Inmiddels bedacht om te testen of het volgende het "bonkende/dreunende" geluid gaat verminderen: ik lijm op een paar OSB-platen een laag van 4 mm. poly geperste rubbermat. Deze platen druk ik - met de rubbermat aan de bovenkant - vanuit de kruipruimte tegen de onderkant vd vloer aan. Het rubber vangt denk de trillingen een beetje op en voegt samen met de OSB-platen sowieso massa toe.

Het vastdrukken doe ik in eerste instantie dmv verlengde keukenpootjes (een soort poer dus) zodat ik het spul makkelijk kan verwijderen als het geen ene moer helpt. Vastschroeven kan altijd nog. Kost me niks aangezien ik dit spul hier in huis heb liggen.

Benieuwd hoeveel succes jullie van deze aanpak verwachten...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #32
Die platen werken niet verwacht ik.

Ga eerst nou maar eens alle balken in het midden ondersteunen. Dat is weinig moeite met veel resultaat.

Geen keukenpootjes gebruiken maar bv. een stapel stoeptegels.
 

Noordpijl

  • #33
We gaan het meemaken. Nog even moed verzamelen om door het krappe kruipgat te kruipen. Ik denk dat die extra platen het ergste geluid al flink zullen reduceren. Stapel stoeptegels gaan we ook nog inzetten maar verwacht niet dat dit het geluid beduidend zal reduceren. (komt uiteraard wel de stabiliteit vd vloer ten goede.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu