Contactgeluid verminderen door versteviging vanuit kruipruim

Noordpijl

 • #1
Hier al heel wat gelezen over reduceren van contactgeluid maar nergens kunnen lezen of het effect heeft om vanuit de kruipruimte platen (hardboard,multiplex, OSB oid) vast te schroeven aan de houten ondervloer (dus niet aan de balken zelf maar ertussen). Door toename vd massa zou het contactgeluid (bonkende voetstappen, dreunend geluid) toch moeten afnemen lijkt mij. Iemand ervaring?

Situatie: houten balken, hoh 55 cm, daarop multiplex plaat van ca. 2 cm. en daarop dunne tegelvloer keuken. Totale ruimte ca. 3 x 2 meter
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Gaat geen verschil maken.
   

  Noordpijl

  • #3
  Met welke reden? Meer massa geeft toch minder trilling (theoretisch)?
   

  De Bob

  • #4
  De kruipruimte gaat stiller worden maar, de tikgeluiden bovenop blijven bestaan.
   

  Noordpijl

  • #5
  Dat is in ieder geval dus wel een kleine verbetering? Ik heb het in dit geval trouwens niet over een tikkend geluid van bijv naaldhakken op de tegels maar meer ' gedreun' of 'bonken' als iemand er overheen loopt. Denk aan rennende kinderen. Een gedeelte vd kruipruimte is trouwens met glaswol geïsoleerd maar dat geeft eigenlijk weinig verschil in vergelijking met het andere gedeelte.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Liggen de balken en planken wel goed vast?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Wat zijn de afmetingen van de balken ?
   

  Noordpijl

  • #8
  Balken 17 cm hoog, 5 cm breed. Hoh is 55 cm. Daarop liggen grote multiplexplaten van ca. 2 cm. Lijkt goed vast geschroefd te zitten.
   

  Noordpijl

  • #9
  Rechts zie je een balk die geheel ondersteund is met beton/bakstenen. Dat is het einde van de ruimte.De rest vd balken is dus niet gestut.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Ik denk dat stutten van de balken met poeren het dreunen sterk vermindert of zelfs helemaal weg haalt.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Wat is het probleem? Geluidsisolatie gaat normaal tussen ruimtes of naar andere woningen.
   

  Noordpijl

  • #12
  Probleem is dus het bonkende / dreunende geluid. Lijkt mij ook niet fijn voor de buren. Stutten ga ik sowieso doen en daarnaast isoleren tegen de warmte maar als het helpt om ook extra platen van onder te schroeven zal ik dat dus eerst moeten doen. Verwacht dat ik met stutten de meeste winst ga behalen maar andere tips zijn welkom.
   

  Noordpijl

  • #13
  Aanleiding was overigens losliggende tegels. Zie mijn andere topic. Daar is een goede oplossing voor maar ik pak dit probleem ook graag mee.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #14
  Ik heb het idee dat het oplossen van het veren van de vloer niet/nauwelijks bijdraagt aan vermindering van bonkende geluiden. Daarentegen is het wel slim dit aan te pakken. De vloer is gewoon niet sterk genoeg. Het best is de balken te versterken.

  Geluid verminderen doe je door massa toe te voegen. Maar dan moet de vloer wel sterk genoeg zijn. En ook door een goede ondervloer.
   

  Marcn88

  • #15
  Het verminderen van geluid kan dmv massa toevoegen, maar uw vloerconstructie is hier niet toereikend genoeg voor gezien uw tegels loskomen, daarom zukt u eers de balklaag moeten verstevigen dmv balken opdikken of extra balken toevoegen dan kunt u bovenop de vloer of extra fermacell platen aanbrengen of kiezen om er een zwaluwstaartplaat op te leggen met een betonlaagje van enkele cm xe vloer isoleren is altijd goed om te doen
   

  Noordpijl

  • #16
  De meningen over het effect vh vastschroeven van extra platen ad onderzijde op het bonkende / dreunende geluid verschillen zo te lezen in ieder geval.

  Ipv de balken te versterken met extra balken, zou het plaatsen van meerdere poeren onder de balk toch hetzelfde effect moeten hebben.

  Losliggende tegels lijkt ook mede te zijn veroorzaakt door slechte voorbehandeling/strijk en te dikke lijmlaag dus wil niet meteen te rigoreuze maatregelen nemen en alle tegels eruit slopen en de vloer opnieuw opbouwen. Een multiplexlaag van 2,2 cm als ondervloer zou in principe toch stevig genoeg moeten zijn mits goed ondersteund dus ik zoek het eerder in het stutten vd balken. Het is een klein oppervlak dus goed te doen. Ook het aanbrengen van extra platen ad onderkant is makkelijk dus denk de moeite waard. Tenzij men het hier unaniem over eens is dat dat echt niets uithaald tegen het dreunende geluid.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #17
  Poeren zijn een lapmiddel, maar vaak werkt het wel. Als je huis op palen staat, dan moet je misschien na een paar jaar de poeren opnieuw uitvullen.

  De extra houten laag zal vast wel wat doen, in ieder geval geeft het extra massa. Dus in de ruimte zelf ga je het merken. Als je toch in de kruipruimte bent, isoleer dan gelijk de vloer :idea:
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #18
  U kunt er 40 mm multiplex onder schroeven maar dat helpt niet tegen doorverende balken.
   

  De Bob

  • #19
  Lopen de balken door naar de buren ?
   

  Noordpijl

  • #20
  Balken lopen niet door naar buren. Balken zijn in goede staat maar zal ze zowel stutten als verstevigen. Ga er wat platen tegen schroeven en de boel isoleren. En hopen dat daarmee dus ook het gebonk minder is.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu