Condensvorming in hoeken van lichtkoepel

Klusser1961

  • #1
Goedendag,

Ik kwam er laatst achter dat er aan de binnenzijde van mijn lichtkoepel zich condens vormt in de hoeken.
Hierdoor ontstaat ook lichte schimmelvorming.

Zou het mogelijk zijn om bv aan de constructie waarop de lichtkoepel op het polyester frame is bevestigt een aanpassing te maken (ventileren of iets dergelijks?) zodat de condensvorming niet meer kan optreden.

Met vriendelijke groet,

Peter
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Condensvorming onstaat meestal door te hoge luchtvochtigheid in de ruimte, zelfs op thermopane beglazing kan dan nog condens ontstaan.
Ook tocht door een slechte aansluiting kan plaatselijk condens veroorzaken doordat het bij het lek kouder is op het plexiglas.
 

Ralphhaak

  • #3
Er bestaan ook tweelaags en drielaags lichtkoepels deze isoleren beter en dan heb je bijna geen last van condens. Je zou hem voor een van deze kunnen vervangen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een plexiglas plaat in de bak van de lichtkoepel helpt goed tegen condensvorming, de plaat moet wel verwijderbaar zijn i.v.m. schoonmaken.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #5
Echt helemaal tegenhouden doe je het waarschijnlijk niet: acrylaat en polycarbonaat (van deze materialen worden koepels gemaakt) zijn nooit helemaal dampdicht.

Er kan dus altijd wat condens ontstaan.
 

Chathanky

  • #6
Dat klopt Willem, maar volgens de tabellen heeft het geen meetbare vochttoeslag.

Die extra laag zal de tussenliggende laag verder afkoelen, dus als je het plaatst moet de luchtvochtigheid heel laag zijn. Je sluit het geheel op waardoor het vocht wat er tussen zit niet weg kan.

Een zakje Silicasel of keukenzout er tussen verwerken kan ook dan wordt het vocht aan getrokken en kan het later weer afgegeven worden als de tussenruimte droger is.
 

Klusser1961

  • #7
Bedankt voor de uitleg over het wel of niet kunnen voorkomen van condens in mijn lichtkoepel.

Zou het misschien helpen als ik de koepel op de plaats waar deze is opgeplaatst laat ventileren. Koepel is nu geheel luchtdicht op het "frame" geplaatst.
Ik bedoel dus gewoon enkele kleine openingen bij de koepelafsluiting zodat er ventilatie onder de koepelrand ontstaat.

groet,

Peter
 

Chathanky

  • #8
De kans is dat je het dan verergert. Door de koude luchtstroom kan het vlak verder afkoelen waardoor het nog sneller condenseert door de relatief vochtige binnenklimaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu