Niet goed herstelde lekkage of condensvorming op schoorsteen

Barth1234

  • #1
Beste allemaal,

Ik ben nieuw op dit forum en ik heb een probleem. Ik hoop dat jullie mij allicht kunnen helpen bij het oplossen ervan.

De situatie:


Op de bovenste etage van ons huis bevindt zich de slaapkamer met een vrij klein kamertje daarnaast. Dit was vroeger een kamer en de nieuwe "muur" staat tegen de schoorsteen aan. (Zie foto 1 en 2).

Enige tijd geleden constateerde ik dat er bobbels op het pleisterwerk kwamen en de gehele schoorsteen vochtig was. Daarop hebben we een specialist ingeschakeld. Deze heeft een loodslap die ingescheurd was gerepareerd en een hoop gras dat achter de schoorsteen groeide verwijderd. Dit is nu een maand geleden.

De muur is nog niet geheel droog, maar is zeker niet meer kletsnat. Echter blijf ik het volgende constateren:

's Ochtends merk ik dat er in het hoekje van de houten balk en het pleisterwerk van de schoorsteen (foto 4) een aantal druppels water liggen.

Betekent dit dat de schoorsteen niet goed is hersteld of dat ik misschien condensvorming heb op de schoorsteen? Ik heb namelijk ook veel vocht aan de ramen hangen 'sochtends ondanks dat er dubbel glas is. (zelfs een beetje plasvorming).

Voordat ik weer een dure man het dak op stuur, wilde ik graag jullie mening weten. Overdag is de hoek dus droog, maar 's ochtends niet. En waarom is er dan condensvorming in precies dat hoekje?

Alvast ontzettend bedankt voor jullie expertise!

Groet,
Bart
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als er water op de ramen staat is het niet uitgesloten dat op die plek ook water kan ontstaan. Dat plekje is dan net zo koud als de zone van het dubbelglas.
Als er druppels ontstaan en er is geen regen gevallen moet een duidelijke aanwijzing zijn.
Nu de laatste dagen de temperatuur omhoog is geschoten is er dan verschil waarneembaar.
Wat is er aangesloten op die schoorsteen.
 

Kacheltje

  • #3
Hoe lang geleden s het dat het hersteld is?
Het kan nog wel even duren voordat al het vocht er uit is. Die druppels zullen wel wat minder moeten worden naar verloop van tijd. Het water sijpelt nu waarschijnlijk langzaam uit de nog verzadigde stenen en de rest zal moeten verdampen. Als de scoorsteen gevuld is met isolerende korrels zijn die ook nat en dat duurt ook wel even mag je vanuit gaan. De ruimte goed ventileren en verwarmen verkort de droogtijd.
 

Pirke

  • #4
Ik zou eigenlijk willen weten of de schoorsteen de laatste tijd gebruikt wordt? Of helemaal nooit b.v.
 

Barth1234

  • #5
@Wgb: Wat betreft de temperatuurstijging, hier heb ik nog geen verschil in gemerkt. De daadwerkelijk druppels in het hoekje (foto 4) zijn me ook pas recent opgevallen. (Eerst dacht ik dat ze vanuit de lekkage kwamen)

De schoorsteen is een open haard welke in september voor het laatst is gebruikt. De schoorsteen wordt dus verder nergens voor gebruikt, maar ik heb wel drie weken geleden een oude deken in de buis gestopt (op woonkamer niveau) tegen warmteverlies vanuit de woonkamer. Zou dit nog invloed kunnen hebben

@Kacheltje: Het is een maand geleden hersteld. Ik weet niet of er isolerende korrels inzitten. Ik woon pas acht maanden in het huis. Hoe lang zou het drogen volgens jou kunnen duren?

@Pirke: Zoals hierboven gezegd is de schoorsteen in september de laatste keer gebruikt. Er wordt nu helemaal niks mee gedaan. Drie weken geleden heb ik die deken geplaatst.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Barth1234 schreef:
De schoorsteen wordt dus verder nergens voor gebruikt, maar ik heb wel drie weken geleden een oude deken in de buis gestopt (op woonkamer niveau) tegen warmteverlies vanuit de woonkamer. Zou dit nog invloed kunnen hebben
'
Gokje. Het kanaal zal nu niet meer drogen door de warme lucht vanuit de kamer en het kanaal wordt ook koeler. Of je schoorsteen enkel-of dubbelwandig is zal ook belangrijk zijn.
 

Pirke

  • #7
In september voor het laatst gebruikt.??
Dat betekent dat jij zelf niet stookt....en je woont er dus pas lees ik.

De reden dat ik dat vraag...is dezelfde als wat Wgb denkt. Namelijk condens door het niet gebruiken, of juist wel gebruiken van een kachel.
Dat laatste in combinatie met een gemetseld rookkanaal, i.p.v. 1 voorzien van een pijp. Die hebben een hoge kans op doorslaan vanwege het te hard afkoelen van de rookgassen, voordat ze buiten zijn. Een verstopping/vogelnest kan ook nog een boosdoener zijn.

Ik ben bang dat je inderdaad even de kat uit de boom moet kijken hoe dit zich verder ontwikkeld, en of het uit zichzelf droogt. Denk dat je een maand of 6 zeker even geduld moet hebben, tot na de zomer. Dan de balans op maken.
 

Barth1234

  • #8
Om de situatie nog beter te schetsen:

Wij wonen sinds juli 2012 in de woning en hebben de kachel in September voor 't laatst gebruik (hout stoken). Diezelfde schoorsteen, daar wordt niet de warmte van onze cv doorheen gevoerd. Wij wonen in een dijkwoning en de dampen van onze cv worden via de zijkant van het huis, net boven dijkniveau, afgevoerd.

Een tip zou dus zijn om het laken weer uit de schoorsteen te verwijderen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dat zou kunnen helpen.
Het lastige, wat is het lekkage of condens. Condens is zeer kritisch ik gebruik als voorbeeld de spiegel in de badkamer van boven zicht en van onder beslagen. Hoeveel zal het schelen in temperatuur.
Je zou de temperatuur en de luchtvochtigheid is kunnen meten in die ruimte.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #10
De schoorsteen zou met het laken eruit zo ie zo beter drogen als de schoorsteen niet in spouw is. soms werkt het inzetten van lood averrechts,maar dit hangt ook weer van de constructie van de schoorsteen af.meestal wordt het lood er maar een paar cm ingezet,en kan het water naar de droge steen toe trekken als er geen zaklood in zit, en vooral als de schoorsteen wat ouder wordt. als je kanaal beneden is afgesloten dan kan het zelf zo wezen dat roet vocht aantrekt waardoor de boel ook niet droogt. ook kan het inderdaad condensatie wezen door temperatuurverschil.bv tegen de onderkant van het lood . ook wordt er vaak met pur of siliconenkit gewerkt, ook dit werkt vaak nadelig.misschien even een paar fotos plaatsen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu