Condensvorming op vliering, deze laten vervallen?

Osborne1

  • #1
Besten,

Nu de zomer al weer een tijd achter ons ligt is het weer raak op de vliering boven onze slaapkamer. Er is weer een flinke hoeveelheid concens(vocht) aanwezig en dit druppelt op een bepaalde plek aldoor, vooral op vochtige dagen.
Nu zitten we niet echt in een standaard woning, ons huis uit 1910 bestaat uit twee identieke huizen, welke al vrij vroeg samengevoegd zijn. Er is geen tussenverdieping, dus de slaap/hobbykamers zijn allen op de zolder. De zolder bestaat uit twee mansardekappen (knikdak), waarvan de nokken van voor naar achtergevel lopen. De vorige bewoner had de nokken boven de knik dichtgemaakt met verlaagde plafonds en daar verder geen toegang tot gemaakt. In de afgelopen jaren hebben wij 3/4e hiervan weggehaald en bij de hobbyruimtes eb babykamer betrokken (hoger) en het verlaagd plafond in de 'master bedroom' behouden en hierboven als bergvliering gemaakt. Nu echter hier een flink vochtig klimaat ontstaat, en dit zelfs doorlekt in de slaapkamer zelf, loop ik er over te denken het verlaagd plafond/de vliering weg te slopen.

Mijn vraag is, zal dit ten gunste zijn van het algehele klimaat van de slaapkamer en het dak? De slaapkamer wordt dagelijks ruim geventileerd.

De daken zijn nog niet geïsoleerd, in de toekomst wil ik dit van buiten af (laten) doen om zo het monumentale dakbeschot e.d. in zicht te kunnen laten, maar voorlopig om financiële redenen op lange baan geschoven. Op andere kamers voelt het dakbeschot droog aan.

Vriendelijke groet

Daniel, Gouda
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Haal er iemand bij met kennis van zaken, op afstand is niet te zien hoe e.e.a. in elkaar steekt, ook al omdat u de oude dak constructie wil bewaren, het is geen sinecure om dat goed te doen bij dit soort dakconstructies.
Omdat de andere kamers droog blijven kan het ook een lek in het dak zijn waardoor het plaatselijk nat is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als er warme lucht van de beneden verdieping naar die betreffende ruimte kan komen kan condens ontstaan. Deze lucht kan veel vocht bevatten.
Ook is het mogelijk dat die warme lucht toch niet ongeremd naar buiten kan. Dus ergens zit een materiaal wat dampdichter is dan het dakbeschot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu