Condensatieketel of niet

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Wat aanvankelijk een simpele opdracht zou moeten zijn blijkt toch weer wat moeilijker als gepland (as usual).

Onderaan deze post heb ik een simpel schemaatje bijgevoegd, dat helpt wat om het visualiseren. Op het schemaatje heb ik alle pompen, kleppen, kranen, regelingen e.d. weggelaten, dat is in principe geen probleem.

Bestaande situatie (het zwarte gedeelte)
Een staande brander met 2 kringen. 1 voor de CV en 1 voor een 200 L boiler.

Gewenst (het rode gedeelte)
Ik zou 2 kringen willen bijmaken om 2 grote aquaria (1000 L en 2000 L) te verwarmen. De kringen zouden ongeveer 150 en 250 W elks vragen (is ruwe schatting)

Probleem & oplossing
Ik kan maar 2 kringen aansturen met mijn ketel. Dit zou op te lossen zijn met een relaiskast te laten maken. Prijs iets in de grote orde van 500 €

Second thoughts
En dan begint een mens te denken. De ketel is 12 jaar oud en heeft slechts een rendement van 80%. Momenteel zijn er veel efficiëntere ketels in omloop. Dus was ik aan't denken om evt een condensatieketel te laten installeren.

Normaal gezien is de retour van mijn gewone radiatoren niet koud genoeg om condensatie te krijgen, maar de retour van aquariums wel. De 400 Watt die ik uitgerekend heb voor de verwarming van mijn aqua's zou wel eens kunnen oplopen omdat de aqua's de functie van de radiatoren in de living gedeeltelijk overnemen. Dus het wattage welk langs daar zal gaan is moeilijk om voorhand te zeggen.

Ik heb op verschillende plaatsen bestek laten maken, maar hier kom ik de tegenstrijdigheden tegen :
  • Een kondensatieketel zou niet met 4 kringen uitgerust kunnen worden zonder dat je de ketel constant op temperatuur houd : zegt de ene
  • Ik zou hoegenaamd geen profijt hebben van het feit dat ik een condensatieketel heb omdat het merendeel van de retour toch niet voor condensatie zorgt (terwijl ik dacht dat een condensatieketel sowieso toch meer rendement geeft als mijn 80%-ketel)
Vraag
Kunnen jullie nu eens een onpartijdig antwoord of suggestie doen. Want ik heb de indruk dat die installateurs allemaal naar hun eigen winkel praten.

Het tekeningetje

radiator.jpg



Greetz
Stefan
 
Hoi Stefan,

Op uw vraag of een HR wel of niet kan, een simpel antwoord natuurlijk kan dat.

Buiten de gewone verwarming en het warmewater om wilt u nog twee kringen aansluiten met een heel laag vermogen,

Plaats in een derde groep een klep en thermostaat probeer een beetje het idee van een vloerverwarming te bedenken 2 groepen met een eigen retour thermostaatkraan en plaats in het hoofcircuit van de derde groep een redelijk groot buffervat.

Als u dan des nacht de verwarming en het warmewater niet gebruikt kunt het buffervat opwarmen.

't Is maar een idee,

Vr Gr en sucses ermee
 
@ Cvolieboy :

Ik kan je gedachten niet helemaal volgen, maar als het ik het goed voor heb had je iets als volgt in gedachten :

radiator-1.jpg



Greetz
Stefan
 
Met 400 watt aan aquarium verwarming zal de retour weinig dalen, en op het totaal plaatje van de insatallatie maar een paar graden dalen, en het condensatie voordeel niet veel bijdragen.

Een doordacht systeem is ook niet 123. op papier gezet, en zal toch wat tijd gaan inzitten.

Je opzet is best uit te werken, maar houd rekening met zaken zoals het risico af te dekken dat er door een defect je vis gekookt wordt.

Cvolieboy is denk ik al bezig om dit verder toe te lichten dus ik laat het verder aan hem over, mischien dat ik nog wel met wat tips kom of aanvullingen. Het uitganspunt met een buffer vat lijkt mij wel een goede, maar dan ben je er nog niet.
 
Je opzet is best uit te werken, maar houd rekening met zaken zoals het risico af te dekken dat er door een defect je vis gekookt wordt.
Er staan 2 temp sensoren in serie, dus als eentje 'flipt' zal de andere hem normaal 'tegenhouden'. Dat moet volstaan denk ik.


Eerst vond ik het idee van een extra vat maar raar, maar hoe langer ik erover nadenkt, hoe meer het nuttig lijkt.

Omdat ik relatief weinig vermogen vraag ben ik bang dat mijn brander heel dikwijls gaat moeten aanslaan om telkens een klein beetje te geven. Das zeker niet economisch. Als ik nu dat vat zou kunnen regelen tussen bvb 40°C en 55 °C dan moet mijn brander veel minder aanslaan.

Als dat vat 200 L zou zijn, en er zit 15 °C temp verschil tussen, dan zou er imho ongeveer 3.5 kW aan vermogen beschikbaar zijn. Met een verbruik van 500 w per uur zou mijn brander dan maar 1 keer om de 7 uur moeten aanslaan. -> das al heel wat beter imho.

Bovendien werk ik dan met een lagere temperatuur, waardoor het opwarmen van de aqua's wat trager en dus beter controleerbaar zal gaan.

Ik lijk dus wel gewoon voor dit idee.

Iemand nog bemerkingen of suggesties ... laat maar komen
:P
 
Wel eens gedacht aan eventuele legionella?

1 x per 7 uur ga je denk ik van een verkeerde berekening uit, de boiler temperatuur zal bij afname en verlies de temperatuur op peil willen houden en zal bv. bij een afname van 5 graden de ketel weer doen aanslaan.
 
Legionella ? Tja, en wat met een gewone boiler dan ??

Qua regeling, is er geen mogelijkheid om die temp bijv. 15 °C te laten zakken i.p.v. 5°C zoals jij zegt. Dus aanslaan bij 40°C en afslaan bij 55°C?
 
Hoi Perrush,

Het schema is nu onderweg, u zal zelf met deze gegevens en wat fantasie een installatie moeten maken.

Legionella zal niet van belang zijn omdat het een gesloten geheel is.
WW is warmte wisselaar. tevens de mogelijkheid met de pompen lucht in het basin te pompen?

Het buffervat is met bijv. twee thermostaten aan te sturen met een groter temperatuur bereik (delta T).
Door middel van de thermostaatkranen kan de benodigde temperatuur ingesteld worden.

De driewegklep voor de verwarming kan dan s'nachts het buffervat opwarmen tussen de kloktijden van bv 0.00 uur to 6.00 uur en als de temperatuur te laag is of niet te hoog (het is nog warm)

Het is maar een idee zo kunt u zelf uitbreiden indien nodig.

Om het geheel te regelen is ook een PLC programmeren nog een mogelijkheid, u kunt er net zo veel in investeren als u maar wilt en nodig vind :mrgreen: en we horen wel hoe afgelopen is.

Vr Gr en sucses ermee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan