Condensatieketel Remeha Calenta 40c bij starten van gas 'broem' geluid

JPol

  • #1
Beste
Ik heb een Calenta 40c sinds 2011 en vertoont een merkwaardig geluid bij warmtevraag: een "broehoem" nadat de ionisatiesonde de vonk geeft.
Het gasmengsel ontsteekt met een luide "broehoem" en soms een knal alsof er naverbranding is. En dit telkens er een warmtevraag is.
Sinds september 2020 zijn we van arm gas naar rijk gas overgeschakeld en is het gas/lucht mengsel met een gasmeettoestel (TESTO) heringesteld op
de waarden die Remeha in hun servicemanual aangeven.

Voorheen deed de ketel dit niet en was er zeker geen boemgeluid noch naverbranding bij warmtevraag.
Onderhoud steeds laten doen zoals officieel gevraagd, installateur prima kerel, is zelfs op Kerstmis nog eens komen controleren en zegt dat
het normaal is.
Ik denk niet dat het gezond is dat de ketel zulke ontploffinsgeluiden maakt tijdens warmtevraag.
Jullie reakties worden zeer op prijs gesteld
JPol
 

Lammy1

  • #2
Toevallig geen NL- ketel die in BE geplaatst werd ?
 

JPol

  • #3
geen idee. in België via een installateur besteld. Hoe zou ik dit kunnen controleren?
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #4
Is het gekomen sinds het onderhoud?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Als de gasdrukregelaar niet goed is krijg je ook behoorlijke plofstarten maar eigenlijk alle ketels hebben wel een ontsteekt geluid.
 

Onderhoudtje

  • #6
Wat ook nog wel eens wil gebeuren bij de calenta, dat de wisselaar van binnen gaat verstoppen (dicht slippen). Dan krijg je dat de ketel gaat ploffen omdat hij zijn druk niet kwijt kan. Remeha heeft hier een werkinstructie voor ontwikkeld om te kijken hoever de wisselaar vervuild is. (stuwdrukmeting)
 

JPol

  • #7
Prima, dank je wel voor deze diagnose suggesties.
Ik ga mijn installateur vragen om terug te keren en deze elementen na te gaan.

P.S. De technische dienst van Remeha gaf aan dat het te maken had met de instelling van de ketel en dat in het slechte geval het glasblok stuk zou zijn.
Ik maak me vooral zorgen dat er mogelijks ontploffingsgevaar zou zijn.
 

JPol

  • #8
beste Wilibald
heb vergeten op je vraag te antwoorden:
onderhoud gedaan in februari 2020 (instelling met TESTO meter gemeten voor arm gas), ik herinner mij op dat ogenblik geen problemen. In september 2020 van arm naar rijk gas en in november heb ik het probleem gehoord. Ik gaf er geen gevolg aan omdat ik veel in het buitenland zat. Echter in december werden de ploffen erger en heb ik de installateur gebeld, hij heeft dan de instelling op rijk gas ingesteld.

Ondertussen heb ik zelf een TESTO 300 meter gekocht en het lucht/gas mengsel elke dag gemeten. Dit is volledig in orde volgende de tabel in de service manual, de waarden blijven ook stabiel zowel bij H3 als L3.

De diagnose suggesties die jullie hier op het forum aangeven kan ikzelf niet uitvoeren en derhalve wilde ik de installateur vragen, tenzij jullie denken dat ik een aantal dingen zelf nog kan checken.

In elk geval dank jullie wel !
Jean-Paul
 

JPol

  • #9
Hallo allen
Heb het probleem kunnen oplossen.
De brander was erg aangeladen. Deze heb ik zo goed als mogelijk gereinigd.
Waarschijnlij is het goed deze te vervangen bij volgende onderhoud. Is mij een raadsel waarom deze zo erg aangeladen was... normaal is deze zelfreinigend.
De binnenwand van de warmtewisselaar was niet vuil en diende ook niet gestofzuigd te worden.

Het ploffen en het broemgeluid bij warmtevraag is weg, 'floept' nu zacht bij het aanslaan.

Dank voor jullie hulp !
Groetjes,
Jean-Paul
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #10
De brander mag inprincipe niet gereinigd worden ivm het wolfraam dek, bij vervuiling of defecten dient de brander vervangen te worden.
Hebt u ook de brander pakking vervangen bij het loshalen? Dit is namelijk wel noodzakelijk ook de 3/4 gasring bovenop het gasblok dient vervangen te worden bij loshalen
 

JPol

  • #11
Dank je wel Marcn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu