Binnenmuur - optrekkend vocht, scheurvorming en gehorig

Ronniethefarmer

 • #1
Hallo allemaal,

Ik woon in een tussenwoning uit de 19e eeuw en heb wat geld opzij gezet om een aantal verbeteringen in de woning door te voeren. Er is genoeg te doen, maar bovenaan de priolijst staat een van de binnenmuren in de woonkamer.

In deze binnenmuur spelen namelijk twee dingen: optrekkend vocht en scheurvorming. Het optrekkend vocht zorgt er voor dat het stucwerk los laat en tevens de latex begint te bladderen. Daarnaast loopt er van boven naar beneden een scheur door de muur, ook rondom deze scheur zit het stucwerk los op de muur.

Ik wil dit moment ook meteen aangrijpen om isolatie toe te voegen, waarbij ik om mijn wooncomfort te vergroten meer belang hecht aan geluidsisolatie dan warmteisolatie.

Ik heb een aantal aannemers over de vloer gehad en de voorgestelde oplossingen vallen uiteen in twee categorieën:
1. muur behandelen tegen het optrekkend vocht door middel van injecties op plinthoogte en de scheuren ' hechten' met wokkelvormig staal. Vervolgens gaasverband toevoegen en weer opnieuw laten stucen.
2. gipsen voorzetwand plaatsen, iets los van de binnenmuur zodat de binnenmuur enigszins kan ventileren.

Optie 1 heeft als nadeel dat ik de boel niet kan isoleren. Optie 2 heeft als nadelen dat mijn woonkamer 5-10cm smaller wordt, ik voor mijn gevoel het probleem van optrekkend vocht verberg in plaats van oplos, en de gipsen wand m.i. minder geschikt is voor ophangen van bijvoorbeeld schilderijen, lampen etc.

Mijn woning heeft geen kruipruimte dus ik heb geen idee hoe de houten palen onder de vloer er aan toe zijn. Om dit te kunnen zien zou ik een deel van de houten vloer moeten verwijderen. Op de voor- en achtergevel zitten wel ventilatieroosters dus er is sprake van enige ventilatie onder de vloer door.

Wat zouden jullie in zo'n geval adviseren? Bedankt alvast!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Oorzaak wegnemen, en niet aan symptoombestrijding doen.

Echter funderingsproblemen zijn een probleem van jou en je buren samen.
 

Ronniethefarmer

 • #3
Dank voor je snelle reactie!

Daarmee doel je op de optie van de injecties?

Of zelfs zover gaan dat de vloer open moet om te kijken hoe het daar zit met vocht en nagaan of scheur niet veroorzaakt is door een funderingsprobleem?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Is het een houten vloer met balken of een woning op palen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #5
Aanvullend aan de vorige beantwoorders:
- controleer of de kruipruimteventilatie goed werkt
- controleer of er geen lekkage is (bv. buitenriolering)
- controleer of het maaiveld niet naar het huis toe afloopt.
- controleer de luchtvochtigheid in huis
- controleer de ventilatie in huis (toe- en afvoer)

Wat hebben de aannemers gezegd over de oorzaak van het "optrekkend vocht"?

En plaats even wat foto's van de vochtplekken.
 

Ronniethefarmer

 • #6
@ Jan

Als ik de vorige bewoners mag geloven zijn het houten balken. Door het ontbreken van een kruipruimte kan ik dat niet controleren.

@ IJkenhout

Stomme vraag wellicht, maar hoe controleer ik de werking van de ventilatie onder de vloer als er geen kruipruimte is?

De straat en stoep liggen op gelijke hoogte met mijn woonkamer. Bedoel je dat met maaiveld?

Luchtvochtigheid in de woonkamer is meestal rond de 55%. Mogelijkheden tot ventilatie zijn beperkt. Raam in de voorgevel kan niet open en heeft geen rooster. Raam in achtergevel en de ramen op de eerste verdieping staan in principe dagelijks even open om te ventileren. 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #7
Je zegt zelf dat er ventilatieroosters voor onder de vloer zitten. Er is dan logischerwijs wel een kruipruimte. Zit er niet ergens een verborgen luik? Kan je door de roosters heen kijken / voel je luchtstroom?

Je moet in ieder geval de ventilatie in huis verbeteren. Een raam kort open zetten is niet voldoende. Dat heet luchten. Ventileren doe je heel de dag door. Je hebt nu waarschijnlijk een zeer ongezonde luchtkwaliteit in huis.

Op deze pagina kan je onderaan een PDF downloaden met zeer nuttige info over ventilatie in huis.
 

Ronniethefarmer

 • #8
Bedankt voor de link, ik zal het gaan bestuderen en bepalen wat ik mijn woning kan doen om de boel beter te ventileren.

Er zit een luik bij mijn voordeur (hier zit de watermeter), maar deze is rondom dicht gemetseld waardoor ik de ruimte onder de vloer niet kan bereiken.
In mijn woonkamer zit echter nog een luik in een koof (met daarachter de gasmeter), de vloer daaronder is open. Te klein om doorheen te kruipen maar ik heb bijgaande foto weten te maken van hoe het er onder de woonkamer uit ziet.

Overigens zit bij datzelfde luik een rooster in de buitengevel. Ik voel koude lucht stromen en dit voel ik ook bij de achtergevel. Er lijkt dus wel iets aan ventilatie te zijn, maar ik kan niet inschatten of het voldoende is of dat het vochtig onder de vloer is.


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #9
Dan lijkt de ventilatie van de kruipruimte prima in orde :prima:
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #10
Ik heb zelf eee huis uit een vergelijkbare periode, en dus ook problemen. Zelf injecteren tegen optrekkend vocht is prima te doen, kosten een fractie van uitbesteden. Mocht je hier meer over willen weten, geef maar aan.

Het belangrijkste is echter dat je de oorzaak juist achterhaald.

Bij mij heeft het in de woonkamer gewerkt, in de slaapkamer echter niet, ondanks 2x geinjecteerd te hebben. Ik vermoed zelf dat ik in de slaapkamer te weinig ventileer, en dat door de kleine ruimte en de slechte isolatie de relatieve luchtvochtigheid erg oploopt.

Dankzij HR++ glas is dan hoogstwaarschijnlijk de onderkant van de 1 steens muur het koudste oppervlak, waar het vocht vervolgens op condenseert.

Eerst even (laten)onderzoeken wat nou echt de oorzaak is, en los van de oorzaak sowieso ventilatie aanpakken!
 

Ronniethefarmer

 • #11
Hallo Job,

Ik ben niet vies van zelf wat klussen, maar aan zoiets heb ik me nog nooit gewaagd. Ik hoor dus graag hoe ik dit zelf zou kunnen doen ipv via aannemer. Laagste offerte die ik overigens heb gehad is zo'n 600 euro ex BTW voor een binnenmuur van ~8m lang

Op mijn lijst met verbeteringen staat ook dat ik het enkelglas in de woonkamer wil vervangen door dubbelglas met ventilatierooster. Op dit moment kan ik de woonkamer alleen luchten door een raampje in de keuken open te zetten, maar ten eerste is de luchtstroom natuurlijk beperkt, ten tweede kan ik het raam alleen open zetten in de spaarzame uurtjes dat ik thuis ben en tot slot is dit meer luchten dan ventileren (zoals hierboven ook al aangegeven is).

Maar de binnenmuur heef prio :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #12
U hebt het over optrekkend vocht maar als ik lees hoe u ventileert ben ik er van overtuigd dat het niet te maken heeft met optrekkend vocht maar met te hoge luchtvochtigheid.
Het vocht condenseert op de koudste lekken en dat is de muur boven de vloer.
In orde brengen van de ventilatie is in elk geval nodig en waarschijnlijk is dan het probleem opgelost en is injecteren niet nodig.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #13
De oorzaak is allang bekend. Dit is weer een tipisch geval waarbij "optrekkend vocht" een symptoom is. De oorzaak is een slechte isolatie (koudebrug). De oplossing op korte termijn is een betere ventilatie.

Onderzoek of een balansventilatie mogelijk is. Bekijk dit soort verbouwingen altijd in het geheel.

Met "dubbelglas" bedoel je waarschijnlijk HR++ mee. Dat isoleert nog steeds slecht. Wil je een comfortabele en energiezuinige woning? Kies dan glas met een U-waarde van maximaal 0.7.
 

Ronniethefarmer

 • #14
Dank voor de tips beide.

Ik was inderdaad in de veronderstelling dat het optrekkend vocht vanuit de ruimte onder de vloer het probleem was, maar als ik jullie zo hoor is het eerder een gevolg van de matige ventilatie in mijn woonkamer.

Ik moet wel zeggen dat het dan vervelend is dat ik drie verschillende aannemers over de vloer heb gehad die ieder iets anders voorstellen waarmee dus blijkbaar niet het echte probleem wordt opgelost maar alleen de symptonen worden bestreden/verborgen. Ik zou verwachten dat dergelijke professionals een gedegen analyse maken en een advies uitbrengen om het echte probleem op te lossen. Maar misschien is dat wat naief van mij, of heb ik de eerlijke aannemer nog niet gevonden.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #15
Waren het echte aannemers, of klussende zzp ers
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #16
Heel eerlijk: De meeste aannemers en installateurs zijn opgegroeid in een tijd dat bouwfysica een onderwerp was voor studenten op de TU in Delft...

Echter de eisen om energiebewust te leven zorgt ervoor dat er verkeerde keuzes gemaakt worden. Goed ventileren is (ook zonder WTW) energiezuiniger én gezonder dan te weinig ventileren.
 

Ronniethefarmer

 • #17
Uhm ja dat is een goede vraag.. Ik verwacht dat het meer klussende ZZP-ers waren dan aannemersbedrijven. Is ook bijzonder lastig om als je niet bekend bent in dat wereldje een goed aannemersbedrijf te vinden via google.

Heb je een tip over hoe ik wel bij het soort aannemers terecht kan komen die de klant voorop stellen in plaats van partijen die snel een klus willen scoren?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #18
Om een aannemer te vinden voor klein werk moet je anders te werk gaan. Mond op mond dat bestaat nog steeds hoor. :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #19
Aannemers zijn goed in het oplossen van problemen. Dat ze soms het verkeerde probleem (een symptoom) oplossen moeten we ze maar niet kwalijk nemen.

Aannemers die optrekkend vocht als oorzaak behandelen kan je beter maar helemaal links laten liggen. Maar goed, iedereen moet het een keer leren...

Er zijn adviseurs die dit kunnen onderzoeken. In het algemeen zijn dit adviseurs die enigzins verstand hebben van bouwfysica. Een adviseur heeft ook geen belang bij hoe het wordt opgelost / uitgevoerd. Dus dat geeft een grotere kans op een onpartijdig advies.
 

Ronniethefarmer

 • #20
Bedankt voor de tip, ik zal eens op zoek gaan naar een adviseur. Hopelijk kan ik iemand vinden die mij van een goed advies kan voorzien, op basis waarvan ik een aannemer aan de slag kan zetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu