Condensatie isolatiemateriaal zadeldak

Hvdk

  • #1
Verleden week wilde ik het laatste gedeelte van de plafondplinten afkitten op mijn zolder.
Zag ik een lekkage: waterstreepjes lopen tussen de aansluiting van het gipsen plafond en muur. Dit over de gehele breedte waar de plint nog niet was gekit.

Heb ik mijn aannemer laten komen om te waar de lekkage zat. Deze kon niet echt wat vinden. Om op het dak te komen moest er een gedeelte van de aftimmering van het dakraam verwijderd worden. Links en rechts van het dakraam was de isolatie behoorlijk nat.

Eigenlijk zit het vocht over de gehele breedte van het dak. Een lekkage lijkt me daarom erg sterk. De aannemer opperde ook al dat het eventueel condensatie kon zijn. Deze aannemer is trouwens dezelfde die mijn zolder heet geïsoleerd en voorzien van gipsplaten.

Naar mijn idee is de isolatie niet goed aangebracht. Het betreft een 14cm minerale wol met dampscherm. Het dampscherm zit aan de binnenzijde zoals het hoort.

Alleen is geen enkele naad afgeplakt. Niet op de onderlinge aansluitingen van de minerale wol zelf en ook niet op de balken en de muur. Tevens is het gat waarin de dakramen zitten ook niet voorzien van de dampscherm. De alu-laag van de minerale wol overlappen elkaar ±2cm.

Kortom de dampremmende laag is zo lek als een mandje.


Nou lijkt mij de enige juiste oplossing: Alle gipsplaten er af slopen, alles tapen en opnieuw gisp en ook dampremmende folie rondom de dakramen.

De aannemer opperde om gaten in het dakbeschot te boren om het vocht te kunnen laten verdampen.

Lijkt mij geen goede oplossing, want er kan dan nog steeds vocht in de isolatie dringen waardoor de isolerende eigenschappen sterk verminderen. Ook worden door de gaten de isolatie zo wie zo minder. De fabrikanten raden zelfs aan om eerst alle kieren dichte te maken met triplex alvorens isolatiemateriaal aan te brengen.

Is het opnieuw aanbrengen van een dampremmende folie de enige juiste oplossing?
Ik snap dat de aannemer voor gaten boren kiest, want dat is het minste werk en het goedkoopst.

Het lijkt mij toch ook dat daar een soort van garantie op zit: "fabricagefouten"
 

EricSa

  • #2
Als de isolatie kletsnat is over de hele breedte is dat niet vanwege condens. het aftapen gaat hier het verschil niet maken.
Ik zou toch eens op het dak inspecteren, nokken loodslabben, gescheurde pannen.
Het heeft afgelopen maanden veel geregend en je weet nooit waar het water kruipen kan.
 

Hvdk

  • #3
Misschien heb ik mij verkeerd uitgedrukt, maar ik bedoel het volgende:

Over de gehele breedte zitten een aantal natte/ vocht plekken. Zowel links als rechts van het dak. Het dakbeschot is nat aan de binnenzijde, maar niet aan de buitenzijde. De bovenzijde van het dakbeschot was volkomen droog. Verder zaten er ook geen vochtplekken in de gipsplaten. Het lijkt mij als er echt een lek zit dat je dat ook aan de gipsplaten kunt zien.
De isolatie is op de plaats van het natte dakbeschot ook nat/ vochtig.


Het dak is gecontroleerd en de aannemer kon geen lek vinden.
Uiteraard kan een loodflap van de schoorsteen wat minder zijn, maar het lijkt me sterk dat vanaf de schoorsteen de gehele breedte van het dak vochtplekken kan krijgen.


Maar mijn huis is nogal vochtig en het is dan niet zo gek toch dat er condens kan ontstaan in de isolatie als de dampremmende laag niet in orde is?

Op elke site lees ik dat de dampremmende laag afgeplakt moet worden, om condens te voorkomen.

De ruimte rondom mijn dakraam heeft in het geheel geen dampremmende laag en is afgetimmerd met gips. Hier kan het vocht zo door heen.
Mijn dakraam is enkel glas en is nogal vochtig. Dat verklaart misschien dat er links en rechts van het raam vocht onder het dakbeschot zit?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als het dak over de volle lengte en breedte nat is kan ik me ook niet voorstellen dat alle pannen lekken.

Vergis je niet hoeveel water er kan ontstaan in een dak met een slechte damprem. Liters per m2 en drogen in de constructie is nul in deze periode van het jaar.

Knippen en plakken. "De fabrikanten raden zelfs aan om eerst alle kieren dichte te maken met triplex alvorens isolatiemateriaal aan te brengen."
Zitten deze kieren in je dakbeschot is dat van planken gemaakt.
 

Hvdk

  • #5
Zelf denk ik ook condens. Mijn dakbeschot bestaat uit planken (1957). Kieren dichten is inderdaad beter voor een hogere isolatie, maar helpt niet tegen vocht.

Morgen bel ik mijn aannemer, maar ik wil niet met een kluitje het riet in worden gestuurd. Als ik het gesprek aanga ik wil ik met goede onderbouwde argumenten komen, vandaar mijn onderwerp op dit forum.

De optie die hij noemde: gaten boren in dakbeschot, om water beter te laten verdampen. Vind ik zelf een hele slechte. Het water kan nog steeds de constructie in + de isolatiewaarde gaat sterk achteruit van mijn dak.

Lijkt mij dat de enige oplossing: dampscherm dampdicht maken door plakken.
Hij zal daar niet zo happig op zijn, want dat gaat een hoop geld kosten. Slopen, plakken, aftimmeren, zolder afwerken, afval meenemen (60m2 oude gipsplaten, plinten, ed) wat een hoop materiaal en tijd kost.

Op zich zou ik daar toch recht op hebben ivm garantie?
 

Kacheltje

  • #6
Gaten in het dakbeschot kunnen problemen vergroten.
Koude lucht krijgt de kans om de isolatie wol verder af te koelen waardoor het condensatiepunt (temperatuur) nog lager komt te liggen. Fabrikanten roepen niet voor niets om het dak winddicht af te werken alvorens te gaan isoleren.

Is je dakbeschot wel dampopen? planken niet geverfd, geen bitumen (papier)laag Op het dakbeschot?
Vochtproblemen bij gaten in dampscherm zorgt normaal ook alleen plaatselijke problemen waar het lek zit.

De gehele breedte? wat mag ik daar onder verstaan? Dakvoet, midden of de nok?

Men vergeet wel eens rekening te houden met het goed dampdicht maken van de dakvoet, zeker als knieschotten geïsoleerd worden is een open verbinding achter de isolatie een punt van aandacht. Ook tot in de dakvoet isoleren blijft daar nog een opening tussen benedenverdieping over waarlangs vocht kans ziet direct achter je isolatie door te dringen.

Een dampscherm hoort overal aansluiting op te hebben, een luchtdichte afwerking zonder enig kiertje. Dat is vaak veel werk in oudere woningen. Dit uit ervaring met een woning uit 1906, maar goed ik heb er pir in zitten dat verwerkt ook net iets anders.. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Dit is een klusforum en geen forum voor info om een aannemer mee om de oren te slaan, zie de forumregels.
Dat had u kunnen weten maar ook de beantwoorders in dit topic.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu