Welk isolatiemateriaal voor hellend dak en asbest dakbeschot

Betuweklusser

  • #1
Hallo,

Ik wil de bovenverdieping isoleren. Het betreft een hellend dak met asbest dakbeschot. Het asbest wil ik laten zitten, want op dit moment geen geld voor verwijdering. Tussen de gordingen is een ruimte van 6 cm.

Welk isolatiemateriaal kan ik hiervoor het beste gebruiken?
Wat is het verschil bv. tussen purplaten, purschuim, pirplaten + kieren afdichten met purschuim, of glaswol m.b.t. isolatiewaarde, kosten en gemak van verwerken?

En moet ik bij alle soorten materiaal nog afdichten met dampwerend folie?

groet, Ben
 

Kacheltje

  • #2
Pir: polyisocianuraat
pur: polyurethaan
2 verschillende materialen dus.

Isolatiewol is het eenvoudigst naadloos te verwerken.
Aan de warme kant gebruik je dampremmende folie die geheel afgetaped of afgekit moet worden.
Asbest plaat is damp open en vormt geen extra maatregelen voor het isoleren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Dat asbestplaat op een dakconstructie damp-open is zou misschien kunnen maar dat vereist m.i. toch een onderbouwing, dat zou ook een einde kunnen maken aan vragen over deze materie, asbest is toch een zorgenkindje en duidelijkheid is dan heel belangrijk..
 

Kacheltje

  • #4
Eternietplaten zijn cementplaten met 5 a 10% Chrysotiel (witte minst schadelijke asbest) voor de versterking van de plaat.
Van cement en vezelproducten is het bekend dat ze dampopen zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Dat kan iedereen beweren, ik vroeg om een onderbouwing.
 

Kacheltje

  • #6
Zoek het eens op Jan. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik mis nog steeds de onderbouwing, anderen iets laten opzoeken is wel erg gemakkelijk.
 

Kacheltje

  • #8
Neem het dan maar aan Jan. Mocht je twijfelen of het er niet mee eens zijn: Een onderbouwd antwoord is prima, daar zal niemand moeite mee hebben.
Niemand vraagt aan jou en anderen een onderbouwd antwoord en ik zou niet weten waarom ik dat wel zou moeten.
 

Betuweklusser

  • #9
Ik had begrepen dat asbest niet dampopen is. Dat blijkt ook uit de huidige isolatie (glaswol zonder dampremmende folie aan de warme kant). Deze is beschimmeld, doordat het vocht uit de kamers is gaan condenseren op het asbest.

Mijn idee is nu om pirplaten 5-6 cm te gebruiken en deze tussen de gordingen te bevestigen. De naden en kieren af te kitten met pur. Moet hier dan nog dampremmende folie overheen of volstaan de platen en het purschuim?

Wat asbest betreft; ik heb begrepen dat je voor ventilatie eigenlijk gaatjes moet boren in asbest, maar dit wordt op allerlei websites afgeraden (een belgische website geeft aan hoe je het eventueel veilig kunt doen). Ventilatie geschiedt dan door elke dag 15 min. alle ramen tegenover elkaar open te zetten.

groet, Ben
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Een vezelcementplaat heeft een mu waarde van 45. Dus behoorlijk dampopen.
Dat is niet dampopen genoeg om met glaswol zonder damprem te isoleren. Glaswol heeft een getal van 1.3 tot 3. Lijkt me logisch dat de isolatie regelmatig vochtig wordt.
Wil je die oude glaswol laten zitten of verwijder je deze.
 

Kacheltje

  • #11
Ter vergelijking:
Een spaanplaat dakbeschot heeft een waarde van 100.
Een goede dampscherm (0,2mm) een waarde van 100.000 mu.

Die dampscherm moet idd. het werk doen en dient altijd zorgvuldig aangebracht te zijn.

Eterniet Maakt nog steeds cementvezelplaten echter de vezel is geen asbest en bestaat nog steeds een mailtje of een telefoontje kan altijd. :wink:

Boren moet je niet aan beginnen ook niet nat, want de nattigheid droogt op en de vezels vliegen vrolijk door je woning.
 

Betuweklusser

  • #12
Dank voor de antwoorden.

Ik wil de oude glaswol verwijderen en nieuwe isolatie + dampdichte folie aanbrengen. Mijn voorkeur heeft nog steeds pirplaten.

In het midden van het huis in de nok zitten gaten in een aantal asbesthoudende platen. De gaten heb k afgetimmerd met houten platen waarin ik gaten heb geboord, zodat via deze weg geventileerd kan worden. De asbestplaten die intact zijn laat ik intact.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Ik heb mijn kennis die een (oudere) architect is nog eens nagevraagd, hij zegt dat de asbest dakplaten dampdicht zijn. :?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Kan deze kennis een getal aan asbestplaten hangen.
Asbestcementtegels hebben een Mu waarde van 25. Heel veel steenachtige materialen hebben getallen die lager zijn, dus meer open. Ik kan me niet voorstellen dat asbest platen een veel hoger getal zouden hebben.
Maar goed wat is dampdicht he.


Die PIR platen kan je laten aansluiten dus zonder spouw tegen die asbestplaten. Als je alles zeer nauwkeurig plaatst naden aftapen zou je zonder dampremmer kunnen werken. Toch een dampremmer, het kan geen kwaad.
Ik ken de situatie niet maar de oude glaswol zou je ook kunnen laten zitten je dak zal daardoor toch iets beter isoleren.
 

Tiho

  • #15
Dampdiffusie topic heb ik er ook eens over geopend. Mijn conclusie is toen niet veel weerwoord op geweest.

Mijn conclusie is voorlopig hetzelfde. In mijn topic vind je een tabel, waarin houtsoorten een hogere waarde hebben dan de waarde van asbestcement in de tabel van Rene.
 

Kacheltje

  • #16
Als dit nog geen duidelijke onderbouwing is?
De Menuiserite platen die veelal gebruikt worden zijn enkele millimeters dik. Voorheen was de versterkingsvezel alsbest, tegenwoordig gebruikt men een alternatieve vezel. Aan het cement zelf zal weinig aan veranderd zijn.
Verschil in damp open kan ook in de persing zitten. Een steviger geperste plaat zal minder waterdamp doorlaten anders droogt het niet.

Misschien een soort ezelsbruggetje: bouwproducten die met water vervaardigd worden zijn dampdoorlatend.

Pir platen kunnen ook gebruikt worden. Aftapen van de naden of afschermen met een dampscherm blijft. Kieren tussen de isolatie kunnen problemen geven met betrekking tot condens.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu