Combinatieschakelaar puzzel

Lennart95

  • #1
Goedenavond,

Om een stopcontact in de buurt van onze modem te plaatsen, probeer ik op de plaats van een lichtschakelaar een (PEHA) combinatieschakelaar te plaatsen. De schakelaar werkt, het stopcontact niet. Met een spanningszoeker zie ik dat ik zonder stekker inderdaad geen spanning op de nul heb staan, en met stekker staat hierop wel spanning... De bedrading lijkt dus op de juiste plekken te moeten zitten, maar mijn telefoon laadt nog niet op (telefoonoplader werkt wel, zoals getest op een ander stopcontact).

Heeft iemand tips? Doe ik iets fout, of zie ik iets over het hoofd?

BVD!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je zult een extra (blauwe) draad moeten bijtrekken vanaf de centraaldoos waar de bruine en zwarte draden vandaan komen naar het nieuwe stopcontact.

Een spanningszoeker is trouwens geen bruikbaar meetinstrument om spanningen te meten. Dat ding meet helemaal niks, geeft alleen maar een verkeerd beeld van wat er aan de hand is. Je hebt een tweepolig meetinstrument nodig.
 

Lennart95

  • #3
Dank voor je reactie Kees.
Ik ben geen elektra-expert, maar heb ik niet voldoende aan de fasedraad, nuldraad en de zwarte draad van de lamp? Is de blauwe draad een extra nuldraad? Waar zou deze aangesloten moeten worden?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Plaats even een foto hoe je het nu hebt aangesloten.
 

Lennart95

  • #5
WhatsApp Image 2022-01-25 at 18.03.57.jpeg


Er lopen 3 draden uit de wand: 2 zwarte, 1 bruine. Bij het licht zit dus ook een zwarte draad. Als ik de knop omzet, gaat het licht ook inderdaad aan.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Als je geen blauwe draad hebt, dan heb je dus ook geen nul. Verder is dit een contactdoos met randaarde. Daar heb je ook een groen-gele draad voor nodig.
 

Lennart95

  • #7
Bedankt voor je antwoord Tom.
Hiervoor zat er enkel een lichtschakelaar in. Is het niet dat een lichtschakelaar ook een nuldraad heeft? Deze werkte namelijk verder wel, daarom was ik in de veronderstelling dat dit de 0 zou moeten zijn... Ik kan ook met de spanningszoeker zien dat zodra de stekker in het contact zit, er ook spanning komt te staan op de nuldraad.

Een groen-gele draad loopt hier niet uit, deze kan ik niet aansluiten. Ik weet dat dit natuurlijk wel aangeraden is, maar is dit ook nodig voor de werking van het stopcontact?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Op een lichtschakelaar zit geen nul. Er hoort ook geen spanning op de nul te staan als je er een stekker in steekt. Nul heet niet voor niets nul, de spanning hier op zou nul moeten zijn en blijven.

Een geaarde contactdoos plaatsen zonder de aarde aan te sluiten is niet toegestaan. Als er in de rest van de ruimte ongeaarde contactdozen zijn geplaatst mag je een contactdoos zonder randaarde plaatsen, daar hoef je ook geen aarde op aan te sluiten. Maar dan heb je dus het verkeerde component gekocht.
 

Lennart95

  • #9
Bedankt voor alle antwoorden. Ik ben wat wijzer geworden, ik ga op zoek naar een andere oplossing... :)
 

Lampje45

  • #10
Ik zou ook eens kijken naar het strippen van de draad, die open liggende spanningvoerende delen zijn veel te lang. Alleen blanke draad in de klem. De rest moet geïsoleerd zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu