Combinatieschakelaar ipv lichtschakelaar

Mdekam

  • #1
Ik wil een bestaande situatie in een gangkast met lamp en lichtschakelaar uitbreiden met een stopcontact. Bij de lamp zit een blauwe en bruine draad. Bij het lichtknopje zit een zwarte en bruine draad. Als ik het lichtknopje wil vervangen door een combinatieschakelaar, hoe die ik dat dan zodanig dat stopcontact altijd stroom heeft?
Omdat de afstand tussen beide maar ongeveer 40 cm is, dacht ik om blauw te splitsen. Dus en naar de lamp en naar de plek waar de combinatieschakelaar komt. Zie foto. Gaat dat werken?

image.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ergens moet de bedrading van zowel de lamp als de schakelaar bij elkaar komen, waarschijnlijk in een centraaldoos. Je kunt het beste dit punt even opzoeken, dan kun je vanuit de centraaldoos door de bestaande leiding een blauwe draad erbij trekken.

Is de woning van na 1997 / zijn de contactdozen in de rest van de woning geaard? In dat geval moet je hier ook een geaarde contactdoos plaatsen en moet je ook een groen/gele draad erbij trekken.
 

Mdekam

  • #3
De woning is van voor 1997. Geen idee waar de centraaldoos zit en hoe dat te achterhalen zonder al te veel open te halen. De stoppenkast is best ver weg.vandaar de zoektocht naar een alternatief.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
En hoe moet ik dit alternatief dan voor me zien? Je kunt niet zomaar een blauwe installatiedraad over de muur spijkeren ofzo.

Er moet al een draad lopen van de schakelaar naar het lichtpunt, eventueel via de centraaldoos. Deze route volgen is waarschijnlijk verreweg het makkelijkste.

Boven het lichtpunt in de dichtstbijzijnde ruimte zou de centraaldoos kunnen zitten.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Het is trouwens ook niet ongebruikelijk in dit soort situaties dat de bedrading naar de schakelaar door de inbouwdoos van het lichtpunt loopt, of andersom. Dan hoef je alleen maar even 40cm blauwe draad door de bestaande leiding te duwen. Maar jouw schets suggereert dat dit niet zo is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu