Combiketel slaat niet meer aan na verwijderen radiator.

WatchMe

  • #1
Hi all! Dit betreft een Vaillant VCW 25 T3W uit 1976. Ik heb één van de radiatoren verwijderd en daartoe uiteraard tijdelijk een flink gedeelte van het water eruit laten lopen en na het monteren van eindstoppen weer bijgevuld en ontlucht bij de bovenste ontluchtingsnippel op de ketel.

Bij het douchen bleek echter dat de ketel niet aansloeg. Ook niet na het tijdelijk verhogen van de gewenste kamertemperatuur via de kamerthermostaat.
Heeft iemand enig idee wat hier aan de hand kan zijn?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ondanks dat je denkt dat je goed ontlucht hebt is het toch lucht. Deze types zijn er heel gevoelig voor. Een tijdje laten staan met de aan/uit schakelaar uit en dan weer ontluchten. De automatische ontluchter bovenop de ketel desnoods met een spijker oid open drukken.
Met veel geduld krijg je het er wel uit.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Geheel eens met Ron, een kleine aanvulling.

Achter het grijze of creme kleurige front wat zichtbaar is als je de deur opendoet zitten een tweetal ontlucht mogelijkheden.

Het front kan eraf door de twee schroeven rechts los te schroeven maar er niet uit 1 slag los is genoeg, dan kan je de schroeven naar links schuiven de schroef in het midden en de thermostaatknop te verwijderen vervolgens kan het front eraf.

Rechts vind je een nikkel kleurige tank bovenop die tank bevind zich een zeskante moer met een sleuf voor een schroevendraaier, je kan het beste met een passende sleutel of met een baco of tang die moer losdraaien je hoort dan direct lucht ontsnappen zoniet dan komt er water uit. als dat zo is dan is dat goed ontlucht.

Recht zie je de circulatiepomp zitten op die pomp zit een automatische onluchter, als de ontluchter van plastic is (geelachtig) wees dan erg voorzichtig deze breken er heel erg snel af. met een messing ontluchter heb je dat niet .
Op de ontluchter zit een dopje als op het ventiel van een autoband , draai dat dopje los, als het al los zit kan het zijn dat het binnen werk niet goed functioneerd een messingontluchter kun je met een tang voorzichtig los draaien als je lucht hoort onsnappen wacht je tot dat over is en draaid de ontluchter weer vast.

Achter het bovenfront, dat kun je naar je toe trekken om eraf te halen zit de ontluchter van de wisselaar deze kun los draaien met een sleutelmaat 10 mm ook deze ontlucht handeling mogelijk meerdere keren herhalen.

Als dit allemaal niet lukt zal je de vakman erbij moeten halen.

Sucses ermee
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Cvolieboy schreef:
Rechts vind je een nikkel kleurige tank bovenop die tank bevind zich een zeskante moer met een sleuf voor een schroevendraaier, je kan het beste met een passende sleutel of met een baco of tang die moer losdraaien je hoort dan direct lucht ontsnappen zoniet dan komt er water uit. als dat zo is dan is dat goed ontlucht.
Bedankt voor de aanvulling, dit truucje wist ik nog niet, weer wat geleerd :idea:
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Hoi Ron,

Nadat ik jou bericht las zag ik een fout in de tekst staan,

Het woord rechts moet links zijn, het tapvat die nikkelen tank zit links in de ketel er zit wel zo'n schroef op.
Ik hoop je niet in verwarring te hebben gebracht.

Vg Gr
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Cvolieboy schreef:
Ik hoop je niet in verwarring te hebben gebracht.
Nee, gelukkig heb ik zelf niet zo'n ketel, maar ik weet er 3 in mijn omgeving met af en toe problemen.
 

WatchMe

  • #7
Geweldig mensen, wat een hulp! Bedankt! Vanochtend werkte na het opnieuw aanzetten de kachel inderdaad weer normaal. Inmiddels is de druk door de automatische ontluchting afgenomen tot 1 atmosfeer, dus ik zal weer bij moeten vullen. De ontluchtingspunten heb ik gevonden, maar die op de pomp zelf heeft twee plastic nippels: een zwarte en een rode. Kan ik met de hand losdraaien, maar ogenschijnlijk gebeurt er niets. ..

Wat betreft het tijdelijk niet functioneren van de ketel: weten jullie ook welke opnemer verantwoordelijk is voor de terugkoppeling waardoor de ketel niet wil starten?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #8
Achter de rechter zijkap zit een soort drukschakelaar met 2 eindschakelaars achter een doorzichtige kap. Dat is de "boosdoener".
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
Hoi Watchme,

In deze ketel kan een NTC zitten die de temperatuur meet.
Deze zit op de linker buis die langs de wisselaar loopt.
(als het eenhele oude ketel is kan er nog een mechanische thermostaat inzitten)

Net boven een aluminium kapje, er zit een witte stekker opgeschoven.

Maar onder dat aluminiumdelseltje zit het omschakelsysteem.

Deze ketel maakt of je hem nu aanzet voor CV warmte of warm water eerst de tappot op temperatuur, als deze op temperatuur is gekomen schakeld de ketel over op CV warmte.

Er zitten onder dat aluminiumdekseltje 2 schakelaartjes die ervoor zorgen dat de regeling weet of er warmwater of CV warmte moeten worden gemaakt. Daaronder die schakelaar dat is de driewegklep die omschakeld mechanisch van CV naar Wwater en omgekeerd

Ik hoop dat je het begrijpt, het werkt best wel ingewikkeld.
Bekijk het is op je gemak, maar verstel er niets aan.

sucses ermee
 

WatchMe

  • #10
Thanks again guy's! Weer aardig bijgeleerd. Ik zal er morgen nog eens naar kijken.
 

Addie

  • #11
Op het gasgedeelte zit een stromingsschakelaar, dit is een zilverkleurig (na 1997 zwart) gedeelte circa 4 cm in doorsnede, hieraan zitten 2 dunne leidingen waarvan een boven en een onder de venturie bij de pomp uitkomt.
Op deze manier wordt gemeten of er voldoende waterverplaatsing is en het stiftje van de schakelaar zal een klepje in het gasgedeelte openen.
Bij lucht of een defecte pomp blijft deze klep dus dicht en voorkomt een gevaarlijke situatie.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #12
Hoi Addie,

Maakten ze die T3W nog in 1997 dan :mrgreen:

Vr Gr
 

Addie

  • #13
Nee dat niet maar de stromingschakelaar 151010 is toen vervangen door de kunststof 151017, zoals ook in de thermocompact gebruikt wordt.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #14
Weet ik wel (geintje), dacht al heb ik iets gemist.

Vr Gr
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu