Itho hr-combiketel aqua-max42/25 verliest water via condens afvoer.

Itho hr-combi aqua-max 42/25. Ik gebruikte deze ketel hoofdzakelijk voor tapwater zonder problemen. herfst/winter intelligente essent thermostaat op 19oC ingesteld - waterdruk zakte per dag. ik merkte dat retour temp te hoog was wat ik verhielp door temp bij dichtsbijzijnde radiateuren te verlagen zodat meer warm water naar beneden kwam. de ketel zit op de zolder. onlangs de cv-instalatie lang schoon-gespoeld met schoon water. ook expansievat en die zit op 2m afstand van de ketel en geeft 1bar drukte aan. onlangs ook vuilvanger en microontluchter geinstaleerd. eerste paar dagen de temp in de cv-instalatie langzaam begon te stijgen. helaas per dag zakte drukte met 0.5 bar. de cv temp heb ik op 65oC ingesteld. op gegeven moment kwam hete stoom van condens afvoer en overstort ventiel. ik zette de ketel uit. ik heb nu op aanvoer en retour manometers aangebracht om zonder ketel op electra aan te sluiten om te kijken waar het water wegloopt. ketel laten vollopen tot1,7 bar beide aan en retour meters gaven die aan en expansie vat gaf 1.35 bar. Later merkte ik op dat water via condensafvoer wegvloeit. D|e condens afvoer zit aan warmtewisselaar aangesloten. Ik heb inloopcombinatie en buiten het ketel overstortventiel vernieuwd. wat is/kan de oorzaak zijn. hoe dat op te lossen.
 
Laatst bewerkt:
Als het goed is heeft deze ketel ook een overdrukventiel in de ketel zelf zitten. Misschien dat deze via de condensafvoer aan het lekken is?

Hoe heb je het expansievat getest?
 
Thks voor respons. Expansievat zonder water had 1bar. Met water in de ketel waar druk redelijk snel daalde van 1.7bar tot 0bar over de nacht dus in het begin was er 1.35bar druk net gemeten 0.7bar (tijdens metingen gaat de druk naar beneden...) de interne drukventiel heb ik uitgehaald en met mond geblazen en gesloten bleef hij lucht tegenhouden open liet de lucht door. Kan dat liggen aan de 3weg klep? hoe kan ik deze checken?
 
Met 1 bar druk in het expansievat, dan is deze nog niet zo lang geleden vervangen. Was er toen ook een probleem met de druk van de installatie?

Als een overdrukventiel eenmaal heeft gelekt dan blijft deze vaak lekken, dus vervangen is dan het beste. Je kan deze testen door de installatie op druk te brengen en de slang van het overdrukventiel los te halen. Nu kamerthermostaat lekker hoog zetten en kijken wat er gebeurd.
 
Hoi, beetje laat maar ik heb het volgende gedaan. Slangen van overdrukventiel, binnen en overdrukventiel buiten de ketel in aparte emmers gestopt en in de derde emmer slang van condensafvoer. na vol laten lopen van de cv- instalatie tot 1,5bar ,afgelezen op buiten manometer, liep ongefeer 0,5l water uit de condensleiding. na aansluiten op electra en thermostaat ingesteld op 20oC sloeg het systeem af. ik veranderde parameters max cv temp van 50-55 oC
max cv verm 70%
max t voor moduleren n volverm 40min
nadraaait pomp voor cv 20min
max flow pomp voor cv 80%
min flow pomp voor cv van 50-60%
dT aanvoer/retour cv bedrijf 25K def is 15 min is 5 max is 40
buitenvoeler aanwezig 0 (geen)
K factor voor weersafhankelijk regelen dagmodus 40 def 4/ min 0,5/max 6
K factor voor weerafhankelijk regelen nachtmodus 0,5 def 2/min 0,5/max 6
offset buitenvoeler setpoint K 00 def 0/min -15/max +15
tapwaterconfiguratie 1 (combitoestel)
gewenste tapwater temp 55
nadraaitijd pomp voor tapwater geen mogelijkheid om in te stellen optie niet zichtbaar in parameters wel in de handleiding
rookgastype 02 naar 01 0 clixon/01 NTC/ 02 clixon+NTC
gastype 1 (naturel gas)

na deze instellingen heb ik op termomanometers kunnen aflezen
zonder flam aanvoer bar 15 aanvoer temp 50oC retour 14,5 bar retour 40oC
met flam 18 62 15 42
op de ketel zelfs zonder flam 13-14bar 45oC
met flam 15bar stijgt tot 80oC.

paar keer heb ik boven de ketel lucht laten weglopen waar een ventiel zit, komt toch ondanks dat ik minibellenontluchter heb zitten. Ik denk dat het e pomp is dat draaiende geluid maakt soms doet het geluid ook denken aan glaziggeluid. Niet erg iritaant maar ik meld dat even.

Lang verhaal maar compleet.

Tot de volgende keer.
Groetjes Robert
 
paar keer geprobeerd met thermostaat hoog en radiateuren open, slangen in aparte emmers. effect hetzelfde. via condenspijp lekte 3/4 emmer water naar buiten. via overstortventiel nauwelijks. wat kan stuk/fout zijn?
 
Bij verbranding ontstaat condensatie dus condenswater, dus het is normaal dat er water uit de ketel komt als deze brandt.

Bij het overstortventiel mag helemaal geen water uit komen, als deze lekt dan moet deze vervangen worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu