Circulatiepomp icm "dunne" aansluitslangen boiler

Jaccoes

  • #1
Zou er bezwaar kunnen zijn om een circulatiepomp Link verwijderd, zie forumregels - mod te plaatsten tussen twee boilers icm aansluitslangen? Nu is het grootste gedeelte koper 15mm, maar op het laatste stuk wilde ik flexibele aansluitslangen gebruiken. Van die slangen die onder de wastafel zitten e.d. En die ook standaard op elektrische boilers zitten. De leidingdiameters zijn nogal klein namelijk als ik het zo bekijk. Nu zal dat het debiet doen afnemen natuurlijk, maar dat is in principe geen probleem omdat het circuleren redelijk langzaam mag gaan. Maar ik vraag mij af of ik rekening moet houden met andere mogelijke bezwaren.. pomp die er niet tegen kan, slangen niet geschikt om water aan te zuigen... noem t maar.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Auto-Geen

  • #2
Wat wil je gaan verpompen, deze zijn niet geschikt voor leidingwater. Voor CV zou ik niet kleiner gaan dan 1/2" ivm te veel weerstand en te weinig flow.
 

Jaccoes

  • #3
Tapwater. Tussen zonneboiler 300L en extra elektrische boiler van 100L. De laatste dient voor "overflow" als de zonneboiler richting de max temperatuur gaat. Dus dan wil ik rustig circulatie op gang brengen tussen de twee boilers. Leidinglengte aanvoer 1m en retour 2m (waarvan 2x 50 cm flexibel aansluitslang).

En bij overproductie vd zonnepanelen gebruik ik evt ook het verwarmingselement van de extra elektrische boiler.
 
Laatst bewerkt:

Jaccoes

  • #4
Ik zie dat de pomp op de gegeven link toch niet dezelfde is als die ik heb. Ik heb foto's bijgevoegd. Er werd mij verteld dat deze geschikt was voor tapwater.

20231003_163323.jpg 20231003_163331.jpg
 

ADDave

  • #5
Die op de foto is wel geschikt voor tapwater. Dat kan je zien aan het messing pomphuis.
 

Jaccoes

  • #6
Ah mooi zo. Dan is dat in ieder geval wel goed gegaan. Zit ik nog alleen even met de vraag of de aansluitslangen een probleem kunnen zijn ivm de beperkte doorvoer. Iemand een idee?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Is het zo lastig om het gewoon met koper aan te sluiten?

Wat is de maximale watertemperatuur die de pomp aankan? Een zonneboiler kan behoorlijk warm worden.
Geef anders het type pomp (zonder link mag dat wel) dan kunnen we zelf meekijken.

Geen idee of de pomp sneller kapot gaat of dat er iets anders mis kan gaan, maar ik denk dat het sowieso zonde van de energie is, je kan de pomp ook elke 10 minuten 1 minuut laten draaien als je het gewoon met 15mm aansluit.
 

Jaccoes

  • #8
Ja vrij onhandig qua plaats allemaal, vandaar liever flexibel. Maar ik kwam er net achter dat die flexibele aansluitslangen in meerdere maten te krijgen zijn (dn8, dn13, dn20 etc.). Kende alleen dat "typische" slangetje onder wasbakken enzo (== dn8). Dus die had ik gekocht. Ik heb hem net gewisseld voor dn13. Is dat probleem opgelost. Qua temperatuur kan dat tot 90 graden.

Goed punt van de max. temperatuur van de pomp, had ik nog niet naar gekeken. Ik zal even foto toevoegen van het typeplaatje:

20231003_212956.jpg

Kan er maar weinig over vinden op internet. Dus ik heb geen idee tot hoeveel graden zoiets mag..
 
Laatst bewerkt:

Jaccoes

  • #9
Als ik kijk naar de huidige tapwaterpompen van wilo, dan zie ik in de specificaties staan: "
Watertemperatuur bij Max. omgevingstemperatuur +40 °C = +2°C tot+65°C". Lijkt me het beste om daar maar vanuit te gaan en rekening mee te houden.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik kwam vergelijkbare pompen tegen met een max van zowel 40 als 90 graden, wat deze aankan, geen idee.

Bijvoorbeeld de UP 15-14B kan tot 95 graden continu.
(let op dat sommige bijvoorbeeld 60 continu en tijdelijk 90 aankunnen)

Let daar ook met de slangen nog even op, of die continu die temperatuur aankunnen of dat ze dan sneller verouderen.
 
Laatst bewerkt:

Jaccoes

  • #11
Dat is hele goeie informatie, dank je wel. Dan ga ik het toch nog even beter uitzoeken, zou namelijk wel prettig zijn als de pomp voor eens in de zoveel tijd een paar minuten 70 a 75 graden mag rondpompen.

Dat van die slangen zal ik nog eens op de website van de fabrikant nakijken. Misschien dat dat daar nog beter gespecificeerd staat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu