Externe circulatiepomp op 3 etages vloerverwarming

bdevr

  • #1
Ik ben een ouder huis aan het renoveren en wil op alle 3 de etages van een 125m2 huis droogbouw vloerverwarming leggen.
De CV gaat er uit en er komt een warmtepomp waarvan de binnenunit met buffervat in de kelder zal staan.

De monoblok warmtepomp pompt met de geïntegreerde pomp naar het buffervat. Vanuit het buffervat moet water 1 meter naar de begane grond, 4 meter naar de 1e verdieping en zo'n 7 meter naar de zolder gepompt worden.

Overal komt 14 mm leiding, 8m slang per m2. Begane grond 50m2, 400 meter slang (7-8 groepen van 50-60 meter), 1e verdieping 40m2, 320 meter slang (6 groepen van 50-55 meter), zolder 35m2, 280 meter slang (5 groepen van 55 meter). Overal komen open, pomploze, verdelers. Er is dus een externe circulatiepomp nodig.

Nu heb ik een circulatie pomp van een van de grote merken gevonden speciaal voor middelgrote toepassingen, opvoerhoogte tot 10 meter, vermogen >9000 liter per uur. Op 7 meter hoogte nog 5000 liter per uur bij maximaal vermogen.

Als ik maximaal 5 liter per minuut zou willen in de groepen op zolder (hogere flow nodig aangezien ik met 35 graden ga verwarmen), dan heb ik maar 1500 liter per uur nodig daar. Natuurlijk speelt weerstand in die 280 meter 14mm leiding wel mee, daardoor haal je nooit 5000 liter daar. Ook zullen de lagere etages een deel van het vermogen/debiet opeisen.
De pomp kan in vermogen terugmoduleren maar het lijkt me eerder overkill dan te weinig vermogen. Zeker als niet alle vloerverwarming tegelijkertijd vol vermogen zal vragen door zoneregeling.

Echter heeft een webshop voor pompen (incl cv pompen) mij aangegeven dat de pomp (die zij nog wel zelf te koop hebben staan) niet geschikt is voor deze toepassing door de hoge weerstand in de 14mm buizen en de opvoerhoogte van 7 meter.

Dit snap ik niet. Een beetje CV ketel kan met een standaard circulatiepomp al de begane grond en 1 verdieping aan vloerverwarming voorzien (open verdelers, lage temp ingesteld); als ik berichten op dit forum en andere bronnen mag geloven. Hoe kan zo'n sterke pomp van >500 euro dan die zolder etage erbij niet voorzien?

Bedankt voor het meedenken alvast!
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
Hier loopt op de pomp van een avanta 3 etages vloerverwarming met 16 mm slang en max 65mtr per groep op open verdelers dit draait op max 40 graden aanvoer en functioneert perfect.
Ik zou u dan ook ten zeerste aanraden om minimaal 16mm slang te gebruiken en zorg dat de verdelers gevoed worden met minimaal 25/26mm kunstof
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Je hoeft de hoogte van de etages niet te verrekenen in de opvoerhoogte van de circulatiepomp. De aanvoer- en retourleidingen naar de etages werken als communicerende vaten. De circulatiepomp hoeft alleen de drukval over de vloerverwarmingslussen te overbruggen.

Dat drukverschil is bij een reguliere CV installatie vaak 0,2 bar, of 2 meter waterkolom.

Zorg zoals @Marcn.88 aangeeft wel voor zo groot mogelijke leidingdiameters. Bij lage temperatuurverwarming is de deltaT tussen aanvoer en retour vaak lager dan de 20 graden die gebruikelijk is bij radiator verwarmingen en dat moet gecompenseerd worden met een hoger aantal liters per minuut voor hetzelfde vermogen. Daardoor neemt de leidingweerstand aanzienlijk toe.
 

Bernhard

  • #4
De capaciteit van de pomp moet zijn 1000l/h en de opvoerhoogte van ca. 3000pa.
bernhard
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Kun je die getallen motiveren? Het gaat hier om lage temperatuurverwarming met een warmtepomp met een kleine delta-T dus een relatief hoog aantal liters per minuut. 3000 pascal is 0,03 bar en dat is voor een circulatiepomp wel erg laag. Zeker met met vloerverwarmingslussen met maar 14 mm leiding erin dus relatief hoge leidingsweerstand.
 

Bernhard

  • #6
leidingweerstandVW14mm.jpg
 
  • Informatief
Waarderingen: Krunnie

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Bedankt voor de berekening. Bij 19 groepen van gemiddeld 55 meter worden dan de toe te passen pompen:

dT = 4°C -> 2300 l/min bij 60000 Pa
dT = 6°C -> 1550 l/min bij 30000 Pa
dT = 10°C -> 1000 l/min bij 9000 Pa

Die 2300 liter per minuut bij 0,6 bar kun je misschien in de leidingen horen maar bij de lagere snelheden denk ik dat dat wel meevalt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu