2 circulatiepompen - eentje "open" zetten zonder pompen

Ditzgewizzle

  • #1
Bij ons is onlangs een all-electric warmtepomp geplaatst, samen met een nieuwe circulatiepomp. De oude circulatiepomp (Grundfos UPS 25-50-130) heeft de aannemer laten zitten met het argument dat die als reserve zou kunnen dienen, mocht de nieuwe ooit stuk gaan. Nu is gebleken dat onze vloerverwarming (we hebben zowel vloerverwarming als radiatoren) het niet doet als de oude pomp niet aan staat. De aannemer zegt daarom nu dat we de oude pomp ook aan moeten zetten. Wij vragen ons twee dingen af:

1. Kan het kwaad om de twee circulatiepompen tegelijk aan te zetten?
2. De nieuwe pomp lijkt meer dan genoeg vermogen te hebben voor alle radiatoren én de vloerverwarming erbij, want momenteel (zonder vloerverwarming) horen we een hard ruisen in sommige radiatoren. Is het mogelijk om de oude pomp "open" te zetten, maar dan zonder pompen? Alleen zo, dat het water wordt doorgelaten?

Ik hoop dat iemand advies kan geven!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dan zullem we eerst een hydraulisch schema moeten hebben.
Maar een pomp heeft als deze stil staat een behoorlijke weerstand, en 'open' zetten gaat niet.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
tevens is het zo dat als een pomp niet regelmatig draait (1x in 24h) deze na verloop van tijd vast gaat zitten, maar aangezien het door een installateur is geplaatst zou ik deze terug laten komen zodat deze de kans heeft eea op te lossen zodat het wel naar wens werkt.
 

Ditzgewizzle

  • #4
Bedankt allebei voor jullie reactie. De oude pomp staat nu al langere tijd uit en de oplossing van de installateur is "zet de oude pomp aan". Een andere oplossing (bijv. verwijderen van de oude pomp) weigert hij. En hij is tot nu toe niet echt betrouwbaar geweest, vandaar dat we twijfelen of dit kwaad kan? Ook omdat de nieuwe pomp dus in zijn eentje al zo'n luid ruisen veroorzaakt, en hij de pomp eerst liet zitten als 'reserve' en nu toch niet.

Is daar iets over te zeggen zonder hydraulisch schema? Of zou ik dat bij de handleidingen van onze installatie moeten kunnen vinden?
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Nee, en een handleiding van de installatie is er niet.
Post wat foto's van de installatie of een schets met de onderdelen en de aanvoer en retouren.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #6
Zodra er een tweede pomp in een circuit zit dienen beide pompen gescheiden te worden met een hydraulisch neutrale verdeler. Word dit niet gedaan dan beïnvloeden de pompen elkaar en gaat het NIET werken.
De pomp laten zitten heeft als gevolg een BERG meer weerstand de de warmtepomp niet of bijna niet kan overbruggen, dus werkt niet.
Pomp er uit of een hydraulisch neutraal er tussen bouwen.
 

Ditzgewizzle

  • #7
Bedankt voor de hulp!
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
8
2
7

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu