Cilinder werkt niet meer aan de buitenkant

Bugboy

  • #1
Het slot van de voordeur werkt niet meer lekker. Vanaf de buitenkant werkt geen enkele sleutel meer, maar vanaf de binnenkant is er niets aan de hand. Ik vermoed dat er een palletje blijft hangen. Heb al geprobeerd om eerst wat grafietpoeder te gebruiken. Dagje later wat contactspray geprobeerd, maar dat helpt niet. Vanmorgen nog geprobeerd het slot te laten schrikken door er met een hamer een paar tikken op te geven (ook met de sleutel er in), maar het helpt niet.

De cilinder moet er dus uit, maar dan kom ik op het tweede probleem. Bij het monteren is er blijkbaar iets niet helemaal lekker gegaan, want die kop ziet er zo slecht uit dat ik niet eens weet wat voor kop het is:
1612698267094.png

Voordat ik de boel verder kapot maak zou ik wel eens willen weten wat voor kop dit hoort te zijn en wat ik nu kan doen?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Meestal is het een kruiskop.

Ik zou er een grotere maat torx bit op zetten en er met de hamer een paar tikken opgeven zodat die goed vast komt te zitten in de schroef. Dan losdraaien.

Soms wil het ook wel met een platte schroevendraaier erin slaan en dan draaien maar torx gaat beter.
 
  • Like
Waarderingen: Bugboy en Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Dat was ooit een kruiskop...

Tip: probeer de kop van de schroef met een 3 mm boortje ca 4 mm in te boren en sla er dan een Torx bitje in.

Maar regel vooral eerst een nieuwe schroef en een nieuwe cilinder. Weet je zeker dat de buitenkant niet is beschadigd door een poging tot inbraak (kerntrekken)?

Deur is 40 mm dik, dus de cilinder heeft waarschijnlijk de maat 30/30
 
  • Like
Waarderingen: Bugboy, BertPleizier en Vonken_trekker

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
philips kruiskop.
Zitten in het algemeen niet erg vast, en dat hoeft ook niet.
 
  • Like
Waarderingen: Bugboy

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Toch heeft iemand erg zijn best gedaan...
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Bugboy

  • #6
Cilinder zelf ziet er prima uit, dus geen inbraakpoging. Lees net dat je eigenlijk elk jaar wat slotspray moet gebruiken. In 7 jaar nooit gedaan, dus dat zal de reden wel zijn. Ik heb nog ergens zo’n schroefverwijderset liggen. Eerst even inspuiten met wd40 zodat het wellicht wat makkelijker loskomt.

Ik hoop dat ik een cilinder bij deze sleutel kan krijgen. Heb alle deuren met dezelfde sleutel, dus dat zou wel handig zijn.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Heb je (ooit) een sleutelnummer / sleutelkaart bij de set gekregen? Anders kan de fabrikant van de cilinder je verder helpen of een goede slotenmaker. Deze laatste kan aan de hand van je sleutel zelf de cilinder passend maken.
 
  • Like
Waarderingen: Bugboy en Vonken_trekker

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Overigens kan dit ook een mooi moment zijn om je cilinders te “upgraden” naar 2021 techniek en kwaliteit qua inbraakwerendheid. 1 Nieuwe cilinder heb sowieso al nodig.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Bugboy

Bugboy

  • #9
Ik heb zojuist de schroef iets weten te lossen en het is inderdaad een Philips kruiskop. Ik heb de cilinder er maar niet uitgehaald, want dan kan de deur vannacht niet op slot. Morgen maar even contact opnemen met de groothandel waar mijn deurbeslag en cilinders vandaan komen. Wellicht dat die wat kunnen doen. Zover ik weet heb ik er nooit een kaart bij gekregen. Dat liep indertijd via de timmerman, dus weet ook niet wat hij heeft gehad. Bedankt voor de reactie. Zal me eens verdiepen in nieuwe cilinders. Ik heb drie cilinders op dezelfde sleutel. Misschien goed om ze allemaal te vervangen. Pak er er meteen het hek en de schuur bij...
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Wil je SKG*** cilinders met anti kerntrek (voor het anti-uitboren heb je ook nieuw deurbeslag nodig) moet je op € 60- €70 per cilinder rekenen inclusief 3 sleutels per cilinder.

Je hebt dat gecertificeerde cilinders met een sleutelkaart. Alleen hiermee kun je sleutels bij laten maken. Veel fabrikanten hebben ook gepatenteerde sleutels, waardoor uitsluitend de fabrikant zelf sleutels bij kan maken (omdat blanco sleutels niet in de handel zijn voor derde partijen).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Als je de schroef aan de voorkant eruit draait zie je dan een afwijking in de schroef zoals een kromming?
Probeer de cilinder eruit te krijgen, controleer
of er sleepsporen te zien zijn op de cilinder.
Hoe ver kun je de sleutel draaien voordat hij stokt?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu