Centrale wtw gebruiken als decentrale wtw

System7

  • #1
Voor de ventilatie van mijn woonkamer wil ik decentrale ventilatie met warmtewisseling gaan toepassen. Het probleem met alle units die ik hiervoor gezien heb is dat ze direkt tegen de buitengevel van de woonkamer geplaatst moeten worden, al dan niet met een radiator ervoor. Zowel aan de voor- als de achtergevel van mijn huis heb ik geen muur die breed genoeg is om een verticale unit (toch gauw 50 cm breed) aan te monteren. De borstweringen van de vensterbanken zijn ook te laag (nog geen 50 cm) om een horizontale unit te kunnen plaatsen.

Mijn vragen:

a) Ik heb wel veel ruimte op de binnenmuren, dus mijn idee was om zo'n unit op een binnenmuur te bevestigen en de aan- en afvoer middels luchtleidingen iets te verlengen (een meter kan al genoeg zijn). Zijn er mensen die een decentrale wtw-unit die bedoeld was voor gevelmontage op die manier hebben aangesloten, en werkt dat?

b) Ik heb in mijn woonkamer boven een wandkast een afgesloten loze ruimte van plm. 90 x 50 x 70 cm (l x b x h). Volgens mij is dat voldoende ruimte om een standaard balansventilatie-met-wtw-unit (dus met luchtleidingen) in te monteren. Mede gezien de prijs is dat gunstig want die dingen zijn goedkoper, en door de leidingen kan ik dus ventilatieopeningen in de woonkamer maken waar dat gunstig/nuttig/wenselijk is. Zolang het korte leidingen zijn kan ik ze makkelijk zelf schoonmaken en vervallen de nadelen die normale wtw-systemen hebben. Beetje overkill om zo'n unit voor één ruimte te gebruiken maar niet onmogelijk, neem ik aan? Iemand ervaring?

Alvast dank!

(Nog ter aanvulling: ik wil geen centrale balansventilatie met wtw op zolder monteren vanwege de lange leidingen en het lastige wegwerken van alle leidingen in mijn huis, en vanwege de nadelen qua gezondheid. Voor de overige delen van het huis waar ventilatie nodig is - douche, keuken en toilet - wil ik gewone mechanische ventilatie gaan toepassen).
 

System7

  • #2
Van de leverancier kreeg ik het antwoord dat de uitgangen van hun decentrale wtw niet met leidingen mogen worden verlengd. Wel heeft de betreffende leverancier een extra kleine wtw-unit, die naar verluidt zelfs in keukenkastjes kan worden gemonteerd. Dus ik op zoek, en ja hoor, die unit zou erin passen. Ware het niet dat hij er dan zijwaarts in moet vanwege de ruimte, en laat je nou volgens hun opgave minimaal 70 cm aan de voorkant van de unit vrij moet hebben om de filters te kunnen vervangen... :cry:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu