Oude centrale ventilatie werkt niet goed meer

Dnnys

  • #1
Hi allemaal,

recent ben ik verhuisd. We merken dat er veel schimmel in de badkamer is. Nu blijkt dat de ventilatie niet goed meer werkt.

Er is een huisventilatie aanwezig waarbij de aansluiting beneden schijnt te zitten (volgens oude bewoners) we hebben heel beneden verbouwd en ik kom er dus niet helemaal uit waar de aansluiting zit.

op zolder staat de unit (foto 1) en beneden lijkt afbeelding 2 de meest logische optie qua aansluiting.

twee vragen. 1) klopt het dat afbeelding 2 de aansluiting is en 2) hoe krijg ik die weer werkend?

3A397AA3-17DC-4BF9-9471-FB361D879ADA.jpeg image.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als je goed wilt ventileren én energie wilt gaan besparen, dan zet je deze oude MV-box bij het vuil en koop je een nieuwe met gelijkstroommotor. Daarbij kun je draadloze afstandsbedieningen kopen, zodat je niet hoeft te zoeken en afhankelijk bent van 1 vaste plek van de bediening. Een 2e bediening in de badkamer is dan ook eenvoudig te realiseren.

De Perilex-aansluiting bouw je om naar een normaal stopcontact voor 240 V
 

Dnnys

  • #3
Check, dankjewel voor de tip. En kan je inschatten of afbeelding twee überhaupt iets te maken heeft met het hele systeem?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Die afbeelding lijkt me een aansluiting voor kastverlichting. Het zal niets met de mechanische ventilatie te maken hebben.

De aansluiting van de mechanische ventilatie zal naast de ventilator zitten. Jij bedoelt de bedieningsknop? Die zit vaak in de keuken in de vorm van een 3-standenschakelaar. Ergens boven het aanrechtblad, niet boven de bovenkastjes.
 

Dnnys

  • #5
Klopt, op zolder zit de aansluiting van de ventilator. Ik heb het inderdaad over het bedieningspaneel. Dat wordt nogal een dingetje vrees ik dan. Heel de keuken is verbouwd en bijna niets zit meer op de plek waar het hiervoor zat. Grote kans dat er nu iets anders voor zit en we er niet meer bij kunnen. Vraag mij af hoe ik hem aan/uit ga kunnen zetten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Daarom over gaan naar een nieuwe box met draadloze bediening.

Een MV-box mag bij normaal gebruik nooit helemaal uit, maar staat altijd in de laagste stand. Bij ons is het verbruik dan 3 Watt...

Bij calamiteiten trek je de stekker eruit.
 

Dnnys

  • #7
Dat snap ik. Vrees dat dat flink in de prijs gaat lopen. Daarom zijn we opzoek naar een makkelijk alternatief wat in eerste instantie niet teveel geld gaat kosten. Hopelijk is die er wel
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Investering ca 300 euro, terugverdientijd ca 2 jaar.

Zoek bij de oranje bouwmarkt naar een CVE-S Euro + rft afstandsbediening (2 stuks)
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #9
Ik heb mijn box vorig jaar laten vervangen, ik was een 550,- kwijt. Hiervoor is er een nieuwe box opgehangen, alle kanalen schoon gemaakt en nieuwe ventielen en alles weer ingeregeld. Dit was een box met een co2 en vocht sensor, ik gebruik dus nooit een knopje op de 3 standenschakelaar die bij mij in de badkamer zit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu