Zelf decentrale wtw installeren - kleine hal en slaapkamer

ChrisCK

  • #1
Door gezondheidsproblemen van mijn vrouw moet ik met spoed een slaapkamer en ‘natte cel’ op de begane grond maken. Gelukkig hebben we daar de ruimte voor: in mijn kantoor (<8 m2) staat inmiddels een tweepersoonsbed (past net). In het halletje daartegenaan (<6 m2) komt een kledingkast, douchecabine en wastafel. Beide ruimtes zijn van elkaar gescheiden met een deur.

Nu zit ik met de ventilatie. Het huis is recent bij een grote verbouwing voorzien van balansventilatie met WTW; de aanbouw is hier helaas niet meer zonder veel breekwerk op aan te sluiten. Het plan is daarom decentrale WTW aan te brengen, dat was ik voor het kantoor sowieso al van plan. Mijn twijfel is nu of één unit in de hal voldoet om ook de slaapkamer te ventileren. Of zou ik er beter twee aansluiten? Simpele ventilator in de hal/douche kan ook, maar ik vind het zonde om hier nu de warmte naar buiten te jagen terwijl we juist (recent) geinvesteerd hebben in een WTW voor de rest van het huis.

Verder vraag ik me af of een decentrale WTW gemakkelijk zelf is aan te leggen. Ik heb het gevoel van wel, maar wellicht zie ik iets over het hoofd?

ik ben benieuwd naar jullie inzichten!
 

Charel

  • #2
Soms kan er een bijkomende ruimte worden meegeventileerd met het bestaande systeem zonder dat je daarbij extra kanalen en ventielen moet voorzien
Het hangt er dan van af welke geventileerde ruimtes aangrenzend zijn, ruimtes met pulsie en/of extractie. Je zou dan een doorvoeropening tussen de kamers kunnen maken met daarin zo nodig een doorvoerventilatortje.
Logisch gezien moet je met hetzelfde systeem en hetzelfde aantal personen nog altijd dezelfde voldoende ventilatiecapaciteit hebben.
Een schets van uw woningindeling met de extra gebruiksruimte zou kunnen helpen.
Weet dat je met een decentrale ventilatieunit in een slaapkamer constant het geluid van de unit zult horen. Dat lijkt mij niet wenselijk voor een rustige slaap.
 

ChrisCK

  • #3
Even een snelle schets. Ik snap je idee, Charel. In jouw suggestie zou ik een doorvoer van de woonkamer naar de slaapkamer kunnen maken (inblaas) en doorvoer van de hal naar de bijkeuken (afzuig)?
IMG_0034.jpeg
 

Charel

  • #4
Ik zie zeker een mogelijkheid hier.
Bijvoorbeeld:
- Een doorvoeropening zonder ventilator voorzien in de muur tussen de woonkamer en de rechterkant van de slaapkamer. De juiste locatie speelt geen rol, ik zou het voorzien daar waar dat het minst storend is.
- Een doorvoeropening als spleet (1,5 cm) voorzien tussen de slaapkamer en de badkamer (jij noemt dat de hal ?).
- Een doorvoeropening met geluidsarm constant draaiend ventilatortje in of boven de kast die je in de badkamer hebt getekend om uit te geven in de bijkeuken.
Om verstoring van de juiste circulatie te vermijden zou ik de deur tussen woonkamer en badkamer liever gesloten houden met zo weinig mogelijk spleet onder de deur.

Het is best mogelijk dat het ook werkt zonder dat ventilatortje. Dat zou ik dus zeker eerst proberen.

Je krijgt zo een recuperatie van de verse lucht die in de woonkamer wordt ingeblazen. Echter 's nachts is dat geen "tweedehandse" lucht maar volkomen onbezoedelde lucht omdat er gedurende die tijd geen vervuiling of gebruik ervan in de woonkamer is.
 
  • Like
Waarderingen: ChrisCK

ChrisCK

  • #5
Dank, Charel, een interessante optie. Het voelt alleen niet zo goed dat ik de lucht van de badkamer naar de bijkeuken loods, ben wat bang dat ik daar vochtproblemen veroorzaak die er niet hieven te zijn…

ik dacht nog aan onderstaande optie. Bestaan dergelijke units?

IMG_0035.jpeg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Alles is te koop.
 

Charel

  • #7
Ik zie geen enkel probleem met de doorvoer van die bijkomende badkamer via de bijkeuken. Het zijn beiden afvoerruimtes van waaruit de vochtige lucht constant wordt afgezogen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu