Cellenbeton wandje inloopdouche

Paralizer

  • #1
Beste klussers!

Het is een veelbesproken onderwerp en ik heb al veel informatie uit de eerdere posts kunnen halen. Dank daarvoor!

Wij willen een muurtje van 1 meter breed bij 2 meter hoog maken uit blokken van 10cm dik, 1 kant aan een cellenbeton draagmuur grenzend, de andere zijde vrijstaand. Hier komt echter wel een douche deur met steunbalk aan die aan de andere zijde aan een andere muur grenst (er vormt zich dus een "L").

Zoals ik hier heb gelezen werk ik door blokken met lijm direct op de zand cement dekvloer en aan de muur te lijmen. Ik gebruik geen veerankers maar lijmankers en als ik het goed begrepen heb is verdere versteviging niet nodig.

Nu resten mij 2 vragen.

De lijmankers dienen aan de muur en aan de blokken verankert te worden. Als ik het goed heb begrepen kan dit met een 'normale' schroef in plug in de wand. Echter lees ik (en zie ik op willekeurige yt filmpjes) dat de lijmankers middels speciale "cellen beton nagels" in de blokken verankert dienen te worden. Deze speciale nagels worden bij een grote duitse bouwmarkt niet verkocht en zijn ook niet te vinden bij de lokale (vaak goed adviserende) bouwmarkt. De bekende "dat zeg ik" en zijn broertje kennen de speciale nagels wel, voor maar liefst 7 euro per 2 nagels. Het lijken echter gewoon stalen spijkers..


Ook vind ik op internet een soort gedraaide wokkels zonder kop, maar deze lijken mij weinig houvast te geven.


En dan zijn er deze, alhoewel ook bijzonder kostbaar:


De vraag is dus, wat kan ik hier het beste voor gebruiken, of wat gebruiken jullie?

De 2e vraag is:

Ik wil aan 2 kanten van het muurtje een nis inbouwen en heb er voor gekozen een kant en klare RVS inbouwnis van een keukenboer te gebruiken, afm (bxhxd) 60x30x7.



Het idee is om de uitsparingen voor de nis dan wel vooraf dan wel achteraf uit te zagen en te stutten met hout. Vervolgens wil ik een blok over de breedte zagen zodat ik een stuk ter grote van de uitsparing maar slechts 3 cm dik over houd om dit vervolgens in de achterwand van de uitsparing terug te lijmen. Pas na afwerking (betonstuc) zal ik het hout vervangen en de RVS nissen inlijmen en afkitten.

Mijn vraag is, is dit mogelijk? Ik verwacht van wel aangezien de draagkracht en stevigheid mijn inziens behouden moet blijven, maar heeft er iemand ervaring mee?

Alvast hartelijk dank voor jullie medewerking!
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
De lokale bouwmarkt verkoopt zeker wel speciale spijkers voor cellenblokken.
Ik heb er ook verschillende keren gekocht, ze liggen meestal in de buurt van de veerankers.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
De lijmankers kun je met een gewone schroef vast zetten in de blokken.
Hier zijn geen speciale schroeven of spijkers voor nodig.
 

Paralizer

  • #4
@Ronny de bekende bouwmarkt heeft ze inderdaad wel, maar de vraag was meer of er een alternatief was. Ze zijn met 3,50 per stuk nogal prijzig voor iets wat er uit ziet als een normale stalen spijker.

@Peter Top! daar hoopte ik al op!
Ik ga uit van een normale verzinkte schroef, of toch beter RVS?
Ik kan me zo voorstellen dat een plug te veel druk naar buiten zet op het blok, dus beter geen plug gebruiken?

Is er iemand die iets kan zeggen over de nissen? Zal dit voldoen qua stevigheid?

Bedankt voor de reacties zo ver!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Kun je gewoon een verzinkte schroef voor nemen.

Wat de nisjes betreft, is dat een grote verzwakking in het muurtje.
1 nisje is niet zo een probleem, maar met 2 heb je kans dat door het gewicht van de glazen deur het muurtje door gaat scheuren.

Als je aan de andere kant van het muurtje toch afzet mogelijkheden wilt hebben, dan zou je ook kunnen kiezen voor inbouw plancet die achter de tegels bevestigd worden in de voeg.



 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu