Capaciteit netvoeding bij 4 appartementen

DvdK

  • #1
Hallo allemaal, ik ben nieuw hier.

Ik ben bezig een bedrijfspand om te bouwen tot 4 appartementen waarvan inmiddels 3 gereed.
Mijn vraag is: wat voor capaciteit netvoeding heb ik nodig?

Nu zijn de hoofdzekeringen Nuon 3x35A op kabel 10mm2 en hebben de 3 appartementen elk een onderverdeler met 3x16A smeltpatronen en in de appartementen zelf een kast met aardlek en automaten. In alle appartementen staan wasmachine, droger, magnetron, keramische kookplaat, vaatwasser. Dit functioneert reeds ruim een jaar zonder problemen.

Bij toevoeging van een 4e appartement wordt het volgens mij kritisch. Hoofdvoeding naar 63 of 80A? Aansluiting laten verzwaren naar kabel 16mm2 ?

Wie kan me op weg helpen? Dick.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Volgens mij horen de voorbeveiligingen per appartement, alleen al op basis van de selektiviteit tenminste 3x25A te bedragen. Hoofdzekeringen dan tenminste 3x50A. Het gelijktijdig max. vermogen kun je berekenen door het opgestelde vermogen met een gelijktijdigheidsfactor van 0,7 te vermenigvuldigen. Elk appartement zou ook over een hoofdschakelaar en tenminste twee aardlekschakelaars moeten beschikken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Wat is je circuitweerstand ter plaatste?
 

DvdK

  • #4
Ik heb geen idee hoe groot de circuitweerstand is.
Weet wat het is maar niet hoe je die kan bepalen of meten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Dat meet je met een installatie tester.

Als je op deze schaal bezig bent kan je beter bij een installateur langs gaan met dit soort dingen.
Zeker als je de ruimtes gaat verkopen of verhuren dienen deze aan minimale eisen te voldoen.Ik hoef je niet te vertellen wat er gebuert als het niet voldoet en het gaat fout.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Vanuit het oogpunt van energiebelasting was het voordeliger om gewoon 4 aansluitingen aan te laten leggen. Elke aansluiting ontvangt dan de teruggave energiebelasting. Toch een €200,- per aansluiting per jaar. Dan heb je ook het voordeel dat de bewoner zelf een contract met de energieleverancier aangaat. Scheelt een hoop gedoe met verrekenen en is waardeverhogend voor het pand.
 

DvdK

  • #7
Het zijn verhuurappartementen en ik wil geen gedoe met oude huurders die hun kontrakten niet zouden opzeggen etc etc. Vandaar één voeding, idem gas en water. Elk appartement heeft eigen tussenmeters.

Ik ga denk ik toch maar voor 80A voorzekering op 10mm2.
 

Lichtpunt

  • #8
Ik ga denk ik toch maar voor 80A voorzekering op 10mm2.
Nee, er is al geadviseerd bij circuit online waar je ditzelfde topic hebt lopen, dat 10mm2 voldoende is voor 63A,
wil je naar 80A, dan zul je toch naar de 16mm2 moeten.

Er ligt ook al het advies om elk adres een eigen aansluiting te laten geven.
Dan zijn deze gewoon op huurders naam en heb je geen probleem met niet opgezegde contracten.
 

DvdK

  • #9
Vier aparte aansluitingen is gewoon niet wenselijk in één meterkast, samen met dan ook vier gasmeters en vier watermeters.
De huidige constructie werkt al jaren prima.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
3x63A is meer dan voldoende. Ik voorzie bij 3x50A eigenlijk ook geen probleem. Scheelt je een dure verzwaring van de kabel plus een flink maandelijks bedrag aan capaciteits vergoeding (onderdeel van de vastrecht kosten).
De voorbeveilig naar de appartementen dient wel 3x25A te worden, zoals het nu zit met 3x16A klopt de selektiviteit niet. De kabels tussen de voorbeveiliging en de groepenkasten in de appartementen moeten dan wel minimaal 4mm2 bedragen.
 

DvdK

  • #11
Mij lijkt eerlijk gezegd zelf ook 3x63A voldoende uitgaande van 4 maal 3x16A eindzekering. Verdelers zijn nu 16A smelt ipv 25A, ik koos daarvoor wetende dat 16A automaat er doorgaans eerder uit ligt dan een smeltpatroon. Kabel van verdeler naar eindkasten is nu 5x2,5mm2 lengte max 20m, ik zie er beetje tegenop om dat weer om te bouwen naar 4mm2.

Maar, gelet op de reacties is 63A op 10mm2 de efficiëntste oplossing.
Dank jullie wel voor de bijdragen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
Toch voldoet de selektiviteit zo niet. De voorbeveiliging dient tenminste een factor 1,6 groter te zijn dan de eindgroepen. Daar horen ook voldoende dikke voedingenkabels bij. Met 16A patronen is niet gewaarborgd, dat bij een flinke sluiting de voorbeveiliging niet zal aanspreken.
Dit is dus een onwenselijke situatie, omdat in dat geval een fase uitvalt en een bewoner dat niet in zijn eigen groepenkast kan herstellen.
 

DvdK

  • #13
Sxander, ik weet het en zal dat ook direct na wijzigen hoofdvoeding aanpassen naar 25->16A op 4mm2. Huidige situatie is m.i. veilig en maakt gebruik van wat er al was in een verbouwingstraject van 3 jaar. Vandaar.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #14
Klopt, het is iid veiliger dit zo te laten tot de voedingskabels en de hoofdzekeringen zijn verzwaard. Let ook nog even op de waarde van de hoofdschakelaar, deze moet mogelijk ook vervangen worden door een 63A exemplaar.
 

DvdK

  • #15
Die ligt al geruime tijd klaar klaar. Of 63 A, of 180 A.
Net waar ik die dag zin in heb ;-)

Wat ook aangepast zal worden: de interne bedrading van de hele kast: hoofdschakelaar naar rails en verdelers. Nu 6 en 4mm2, dan 10 en 6mm2.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu