Zonnepanelen capaciteit dilemma

Jvdberggg

  • #1
Goedemorgen,
Wij verbruiken circa 2900 a 3000 kwu aan stroom en willen over op zonnepanelen. Gister is een bedrijf langsgeweest voor zonnepanelen. Hij adviseerde mij 10 panelen (serieel geschakeld), waarbij het vermogen uitkomt op ongeveer 3600 kwu (10x 370). De omvormer die daarbij past is de Goodwe 3600-DNS, die een max heeft (100%) van ongeveer 3600 kwu.

Nu is het stroomverbruik in ons huis (2 volwassenen, 2 kleine kinderen) wat hoger dan normaal door thuiswerken. Mogen we weer naar kantoor dan zal dit weer wat afnemen. In de toekomst zal er echter vast een elektrische auto komen of een warmtepomp. Ik besef mij echter dat dit nog wel een aantal jaar kan duren.

De verkoper adviseerde mij om vooral nog niet aan veel extra panelen / uitbreiding te denken. Ook omdat salderen nauwelijks nog iets oplevert. Dit kan later.
Is dit vanuit zijn commercieel belang of is zijn opmerking terecht?
Zelf zat ik te denken aan 12 panelen (3 rijen van 4), ook al is dat voor nu net wat teveel, en heb ik dan ook weer een wat zwaardere omvormer nodig.

Wat zijn jullie meningen hieromtrent?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ik zou voor de 12 panelen gaan, zeker met het oog op de toekomst. Of als het kan voor 15 als je de fysieke en finaciele ruimte hebt. En kies als energieleverancier de partij met de hoogste terugleververgoeding.

Kleine kinderen wordt ook groter.

Voordeel nu: 1 systeem, alle panelen gelijk, relatief kleine meerprijs (meterkast hoeft maar 1x aangepast te worden ipv 2x).

En des te makkelijker wordt de overstap naar een EV of warmtepomp.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie en Vonken_trekker

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
Op een tweede installatie krijg je overigens de btw ook niet terug. En juist de komende jaren kun je nog een beetje profiteren van de salderingsregeling. Zeker als je geen optimizers nodig hebt is de meerprijs van een paar panelen en een wat grotere omvormer beperkt.

Heb zelf vorige maand 14 panelen laten plaatsen: slechts 7 op dak vanwege dakkapel, en 7 op de platte daken van de aanbouw aan de zijkant.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Mee eens; ik zou ook voor 12 of 15 panelen gaan. De meerprijs is nu als het goed is beperkt en je bent al meteen wat meer toekomstbestendig.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je mag dan van de stroom geen geld terug krijgen bij de bank krijg je helemaal niets.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #6
Hoe er ook rekening mee dat de panelen nooit 100% geven.
Hier 2 volwassenen en de kinderen zijn al jaren het huis uit.
Wij hebben 15 panelen liggen expres wat teveel en de panelen niet 100% leveren.
 

Freakie

  • #7
Vol hangen als het kan. Voordat je het weet gebruik je meer energie, en dan nog bijleggen is dan zeer kostbaar. Installatie is het duurste, de panelen relatief goedkoop.

Mijn advies is altijd om vol te leggen. Hier sinds 2019 zonnepanelen, zaten toen nog op 2700 kWh jaar gemiddelde. Inmiddels ruim gestegen naar 3500 kWh maar wel 500m3 aan gas kunnen besparen.

Dan heb ik mijn BEV niet eens meegerekend, want die stroom krijg ik 1 op 1 vergoed.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #8
Ik denk dat de kosten voor thuiswerken meer in de koffie en gas zitten dan in de stroom, tenzij je de hele dag de waterkoker aan hebt en veel zware grafische programma's hebt draaien. dus zoals hierboven al gezegd, volgooien. Mijn ervaring is dat je dit soort projecten in 1 x goed moet aanpakken, en bekijk ook je dakbedekking voor plaatsing. en vaak haal je het rendement van die panelen ook niet.
 

DSR9500

  • #9
Reken daarom altijd met max 85%

En let ook op dat je GEEN schaduw krijgt op je seriepanelen. Dan kan het prima.

Als je stroom over hebt, kun je zomers wat makkelijker beslissen alsnog een airco te nemen.
Juist dan moet er gekoeld en heb je de de stroom ervoor... nu BTW% goedkoper :prima:
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Ga inderdaad niet uit dat bij een 3600W systeem er ook altijd 3600W geleverd gaat worden.
daarnaast kan een 3600W omvormer standaard met 10% meer belast worden, dus leg je er een paneel van 360W extra op dan kan dat nog prima met dezelfde omvormer.
Wat hier boven aangegeven wordt klopt wel, koop in 1 keer alle panelen en niet in 2 keer.
Ik heb 4 jaar geleden ook sharp panelen gekocht en dacht afgelopen jaar er nog even een paar bij te bestellen, maar helaas die worden dus al niet meer gemaakt. (de techniek staat immers niet stil)
Advies oude panelen weg doen en nieuwe kopen die allemaal hetzelfde zijn of gewoon een 2e string plaatsen met nieuwe panelen.
Even een ander merk/soort paneel bij plaatsen hangt dus van zoveel factoren af dat het bijna niet te doen is of dat het ten koste gaat van de totale capaciteit.
Zou je nu 360W panelen hebben dan is het advies (gaf men mij dan) om niet uit te gaan breiden met 360W maar met 380W panelen of zwaarder omdat de string zich aanpast naar het slechts werkende paneel (als je niet met optimizers werkt)
Daarnaast is ook de maximale stroom, afgegeven spanning, kortsluitstroom enz. van belang en probeer dan maar eens een paneel te vinden die perfect aansluit bij die wat je al hebt.
Ik heb dus dagen het internet afgezocht maar niets kunne vinden wat vrijwel hetzelfde was, dus mijn hoop is gericht op het 2e handscircuit die tegen hetzelfde probleem aanlopen als wat ik nu doe.
 

Datron

  • #11
Ook ik zou zeggen ga niet te krap zitten. Als je plek hebt leg er vooral wat bij en neem een iets zwaardere omvormer.

Daarbij rond de 20% overdimensioneren met de panelen ten opzichte van de omvormer is aan te bevelen. Op echt goede dagen zul je dan aftopping zien, maar dat krijg je aan het begin en eind van de dag weer meer voor terug. Ook bij minder goed weer zal je omvormer eerder opstarten.

Onderschat trouwens niet hoeveel vermogen je jaarlijks nodig hebt om een EV thuis te laden. Als dat echt je toekomstplan is, verdubbel dan maar wat je nu in gedachten hebt.
 

Nijmegenklusser

  • #12
Aanbieder heeft waarschijnlijk zelf voordeel van keuze voor 10 panelen. Denk aan: type omvormer op voorraad, precies in 1 dag uit te voeren, meer ruimte op het dak > minder nadenken bij installatie, 10 panelen van bepaald type die hij kwijt moet.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Dat lijkt me erg kort door de bocht. Gezien het huidige jaarverbruik van TS is 10 panelen ook uitgebaar. Alleen niet toekomstbestendig als je het mij vraagt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Lijkt me niet. Weet je wat het kost om je personeel buiten de afgesproken uren te laten werken.
Op dit ogenblik is het om 18:00 uur al behoorlijk donker. Dus een uurtje extra zit er zonder een hoop extra voorzieningen niet in. Dus morgen terug komen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu