Benodigde capaciteit aansluiting testen

KlusE

  • #1
Hallo klussers,

Onder ons huis deel ik een autolift met 13 anderen en hiervoor hebben we een 3x50A aansluiting. Om de kosten te drukken (betalen nu 75% belasting en 25% stroom) zijn we aan het kijken of we de aansluiting kunnen terug brengen.
Veel kunnen we doorrekenen (zoals tl door led vervangen), maar de grootste onzekere factor is de piekbelasting van de 2 hydraulische pompen van de lift.

Nu dat ik te denken: kan ik niet gewoon 1 fase schakelaar uit zetten en kijken of alles blijft werken? Kan dat? Wordt mijn capaciteit 2x50 als ik er 1 uit zet? (Vervolgens kan ii bijvoorbeeld ook de ventilatior tijdelijk even uitschakeken en ook de tweede fase uitzetten)

Betreft bouw uit 2017, dus moderne kast.

Alvast bedankt!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nee dat gaat niet, een lift motor draait op 3 fasen, op 2 gaat deze in storing.
 

KlusE

  • #3
Oh sorry, wellicht verwoord ik het verkeerd: het gaat om de Stedin aansluitingen (volgens mij zijn dat geen fasen). Als ik de stroomschema’s het en der bekijk komen de 3x50 als 1 sterke aansluiting mijn groepenkast in. Daar wil ik er eentje van uitzetten..,
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Vraag het gewoon aan de leverancier wat zijn lift nodig heeft.
Kan je gelijk vragen of hij eventueel een langzamere minder stroom vragende pomp zou kunnen installeren en wat dat dan zou kosten.



2017 dan heb je nog gewoon een onderhoudscontract.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Jawel, 3x50A betekent 3 fasen. Deze komen inderdaad in 1 kabel binnen.

En zoals reeds gemeld, zal het uitzetten van 1 van de fases tot stroomuitval en dus problemen leiden.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Bovendien zal dit ook niet leiden tot een verlaging van de vaste kosten. Wat wel goedkoper zou zijn is een verlichting van de aansluiting naar bijv. 3x35A maar dan zul je moeten (laten) uitzoeken of dit voldoende capaciteit leverd voor de lift en overige verbruikers en of je niet met de afzekering in de knoei gaat komen. Enig idee hoe die liftmachine momenteel is afgezekerd?
 

KlusE

  • #7
De aansluiting is al een keer verlaagd van 3x63 naar 3x50 omdat dit echt veel te zwaar was. Scheelt zo’n 400 euro per jaar (en kost eenmalig 220)

Ga nog wel een keer met de lift leverancier in gesprek. Kan met vaag herinneren dat hij vorige keer niet concreet wilde of kon worden over de piekspanning, vandaar dat ik het zelf wilde testen eigenlijk. Naast de lift is er alleen een ventilator en een 15 TL bakken (stabiele variabelen dus).

Kan de test ook met Stedin uitvoeren, maar dat wordt dan een dure (dubbele aanpassing) of ze doen het helemaal niet. Vorige keer ben in volledig vastgelopen in het proces bij Stedin, dus dat is ook een te groot risico (moet niet hebben dat de lift het 2 maanden niet doet)
 

KlusE

  • #8
Dank voor alle antwoorden trouwens! Echt super!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
De aansluitwaarde staat gewoon op de lift machine.


Je kan ook even in de meterkast kijken welke waarde hij is afgezekerd.

Een hydraulische machine heeft normaal niet veel aanloopp.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Wat jezelf zou kunnen doen is hier een foto plaatsen van de zekering van de liftmachine als je die weet te vinden. De waarde hiervan (in stroomsterkte ofwel ampere) zal voor een belangrijk deel de waarde van de hoofdaansluiting bepalen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #11
Raar dat dit zo lastig uit te vinden is.
Daarbij kijk ik even snel online en de zwaarste autolift die ik kan vinden is 7,5 kW.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #12
Bij bepaalde typen smart meters, kun je ook direct het momentane verbruik in kW aflezen. Dus dan kun je even op je meter kijken, terwijl de pomp draait.
 

DerBart

  • #13
Op wat voor een groep(en) is de lift nu aangesloten? Zie je in je verdeler een brede automaat waar iets van C16/C20/C25 op staat? Of werk je met smeltzekeringen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #14
Auto liften zijn vaak maatwerk
het is niet zo raar dat daar weinig online over staat

Gewoon contact opnemen met de leverancier
en ook niet eigenwijze willen zijn overigens.

ik ben geen deskundige
Maar als het alleen om piekspanningen gaat kan ik me voorstellen dat er iets tussen kan om die op te vangen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu