Capaciteit mechanische ventilatie kantoorpand

Gijsbert123

  • #1
Beste lezer,

In een kantoorpand van +/- 130m2 wil ik mechanische ventilatie en ik zit te denken aan een Daalderop Itho CVE ECO RFT HE (Highperformance Randaarde). Nu heb ik de documentatie al meerdere malen door zitten nemen, maar echt begrijpen doe ik het niet.

Ik heb een afbeelding bijgevoegd van de diverse ruimtes. Wie kan mij vertellen of deze Daalderop Itho voldoende capaciteit biedt voor het ventileren van de ruimtes zoals weergegeven op de afbeelding? En zo niet, welke alternatieven zijn er?

Wat de afbeelding betreft, Het linkerdeel is 32m2, 80m3 verdeeld over 3 ruimtes, het middendeel is 37m2, 92m3, eveneens verdeeld over 3 ruimtes en het rechterdeel is 55m2, 135m3, verdeeld over 1 ruimte. Indien gewenst kan ik per e-mail een grotere afbeelding toesturen.

Bij voorbaat dank voor uw reactie!

Gijsbert

 

@$T

  • #2
Dat kan zo maar niet beantwoord worden. Om te beginnen geef je de ruimtes niet aan met m2 maar met m3. Dan is het ook nog belangrijk hoeveel personen er werken. Als je googelt op ventielatieeisen kantoor kom je bij bouwbesluit ventilatie uit. Daar kun je zien wat de eisen voor een kantoorruimte zijn.
 

Gijsbert123

  • #3
Beste @$T,

Dank voor je antwoord. Ik zal, zoals je voorstelt, eens via google verder zoeken. Ter informatie, de onderverdeling is grofweg 80m3, 92m3 en 135m3 en er wordt met 3-4 personen gewerkt. Mocht je op basis van deze gegevens nog iets meer weten te vertellen, dan verneem ik dat natuurlijk graag.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Je hebt minimaal 30M³ per persoon nodig.
 

Gijsbert123

  • #5
Beste headhunter,

Dank voor je vlotte reactie. Die informatie had ik inmiddels ook gevonden in het bouwbesluit 2012. De ventilatie eis afhankelijk van het aantal personen. Voor een kantoor gebouw is dit 6.5 dm3/s. Met 3 personen is dit 19,5 dm3/s (70,2 m3/uur), dus die 30m3 per persoon klopt wel :D

Wat mij alleen nog niet duidelijk wordt is de capaciteit van de itho, die kan volgens het boekje namelijk wel 425 m3 aan, maar wat gebeurt er (zie afbeelding) op het moment dat ik op 1 ingang een buis aansluit met een lengte van 15 meter en 3 ventilatie-openingen. Ik kan me zo voorstellen dat dit een behoorlijke impact heeft op de "zuigkracht" ?
 

@$T

  • #6
De zuigkracht is afhankelijk van de doorsnede van het kanaal,het aantal bochten en de weerstand van de roosters. Maar ik denk dat je met deze ventilator prima wegkomt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu