Aansluitkabel capaciteit nieuwbouw tot welke zekeringswaarde

Stefan1987!

  • #1
Ik heb een nieuwbouwhuis gekocht en daar belde de bouwer net over dat de installateur/elektricien had uitgerekend dat ik met een 3x25a aansluiting uit zou moeten komen...terwijl er bij veel mensen uit de nieuwbouwwijk 3x35a word gelegd omdat die bijv meer zwaardere apparaten in het huis aanschaffen... Ik wil het liefst de 3x25aansluiting (scheelt me 500a 600 euro per jaar aan capaciteitstarief/vastrecht)

Wat ik nu wil weten is ...als ik voor 3x25a kies en dit blijkt in de toekomst niet meer voldoende omdat ik bijv een sauna, jacuzzi,etc wil of ik dan alleen met een verzwaring naar 3x35a (zekeringwissel) te maken krijg of dat ze ook een zwaardere aansluitkabel moeten leggen. (dat kost nl heel veel geld)


ik vroeg dit bij de bouwer na en die zei simpelweg dat ze dat niet wisten en dat ze bij Stedin of een 3x25a aansluiting of een 3x35 aansluiting aanvragen voor mij....maar word bij beide opties (3x25 of 3x35) eenzelfde aansluitkabel gebruikt? Zodat ik in de toekomst alleen de zekeringen kan verzwaren?

Of leggen ze bij een 3x25a aansluiting ook een dunnere aansluitkabel met minder capaciteit dan bij een 3x35a??
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou het even bij Stedin informeren. Want daar weten ze het (als het goed is), de forumleden hier kunnen eigenlijk alleen maar raden wat er door Stedin gedaan wordt. :wink:

Indien je dan voor een zwaardere kabel verplicht een 3x35 A aansluiting moet hebben, dan zou ik dat doen en direct na oplevering laten omzetten naar 3 x 25A hoofdzekering. Kost je dan wat voor de handeling, maar altijd goedkoper dan naderhand een zwaardere kabel laten aanleggen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Hier in huis hebben we geen gasaansluiting, maar een (6 kW) warmtepomp, 7kW inductiekookplaat, een quooker, 2 ovens, inbouwkoffiezetter..

Dat zijn wel veel extra groepen in de meterkast, maar van enige overbelasting heb ik nog nooit iets gemerkt.

Veel moderne apparatuur is ook veel energiezuiniger (koelkast, stofzuiger etc), dus dat scheelt ook.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu