Burootje met autosysteem

Primahoor

 • #1
Hallo,

Na veel gelezen te hebben op dit forum nu dan toch mijn eigen vraagje, want van het geen ik nu nog bezig ben staat geen onderwerpje hier.

Ik wil een burootje zodanig verzagen zodanig dat het schermpje kan worden verscholen. Mijn plan zover:
 1. Uitsparing zagen in het buroblad
 2. Van deze uitsparing een soort verticale lade maken waar mijn computer scherm in past.
En dan komt het: Ik wil dit elektrisch laten uit en inschuiven, bijvoorbeeld wanneer ik de stroom op mijn computer zet, of beter nog door een boek in de boekenkast schuin te zetten (ik weet dat ik teveel films kijk)

Ik hoop dat er hier iemand is die ideeën heeft om mij een stapje verder met mijn belachelijke plan te helpen.

Dank alvast daarvoor

Gr
Edgar
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
 • #2
Er zijn van die liftjes te krijgen voor platte schermen. Even goed zoeken op www dus.
 

Primahoor

 • #3
Dank voor dit antwoord, :roll:
Ik kom hier wel verder mee, maar vind de aangeboden waren erg prijzig voor een huis tuin en keuken studeerkamertje.

Zo'n systeem kost namelijk zo rond de 2000 EURtjes... en dat vind ik veel geld.

Iemand een goedkopere oplossing??
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #4
Je komt dan in de richting van een zelf te ontwerpen motoraandrijving (servomotor, stappenmotor o.i.d.) met besturing plus mechanische aandrijving.

Dat is niet iets wat je even zelf maakt. Er is dus niet veel keuze: óf een bestaand systeem, met de daarbij behorende prijs, óf zelf iets ontwerpen, maar dan heb je de benodigde kennis nodig.

Een dergelijk systeem ontwerpen via hulp van Klusidee gaat wat ver...

Maar misschien heeft iemand anders zo'n systeem wel eens gemaakt?
Lijkt me overigens niet erg waarschijnlijk, is redelijk uniek.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
 • #5
Dan zou je iets moeten verzinnen met een oude zonneweringsmotor, die zijn sterk en draaien langzaam en kan je makkelijk begrenzen met de eindschakelaars.
 

Primahoor

 • #6
Ik ga hiermee eens aan de slag. Ik zat zelf ook aan electromotortjes te denken.

Mocht ik wat verder komen laat ik het in dit topic weten. In het beste geval komen er wel foto's van. Laten we het hopen....:-) dank jullie voor de adviezen tot nu toe. Mocht er nog iemand met een geniaal idee rondlopen dan hoor ik het evengoed graag hoor!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #7
Ruitenwissermotoren werden vroeger ook gebruikt voor bediening van een repro-camera.

Is dus misschien een optie, werken op laagspanning en zijn vrij klein. Misschien een sloopexemplaar om een en ander te proberen?
 

Toon

 • #8
Of een motortje en mechanisme van een elektrisch raam?
Vast wel bij een sloperij te koop.
 

Primahoor

 • #9
Tja, dat kan natuurlijk ook nog.

Een ruitenwisser motortje, die draait toch alleen heen en weer?

Maar goed:

Ik zat nu te denken aan een optie met de zonweringsmotor. Ik maak een verticale lade in het buro en bevestig hoog daarin de buismotor. Die maak ik met stevige lappen/ rubberbanden oid vast aan de onderkant van de lade. Als de buismotor inrolt trekt ie de stof weg en dus de lade omhoog. Gaat de motor afrollen doet de zwaartekracht zijn werk.

Iemand opmerkingen/suggesties bij deze gedachtengang?

Wellicht is er iemand die al over het 2e gedeelte heeft nagedacht. Een boek uit de boekenkast wordt scheef gezet en hierdoor wordt de stroom op de computer gezet waardoor automatisch het scherm uitklapt, burolampje aangaat etc.

Dank alvast weer

Gr
Edgar
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #10
Kwestie van een microswitch of optische sensor, en dan een besturinkje bouwen met een programmeerbare besturing o.i.d.

Of gewoon met een paar logica IC's (Cmos) of een paar relais.

Valt wel een beetje buiten het kader van ons forum.
Kijk ook eens op dit forum voor zelfbouwprojecten en vragen erover op elektronisch gebied!
 

Primahoor

 • #11
Als je het zo stelt lijkt het heel simpel!

Ik zal toch nog wat kunst en vliegwerk moeten verrichten voor het kastaangedreven computertje, maar met de tips zoals hier vermeld kan ik vol goede moed verder. Ik verwacht zo na de pasen klaar te zijn. Mocht het zijn gelukt horen jullie het natuurlijk!

Gr
Edgar
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #12
Een ruitenwissermotor draait gewoon rond, via een excentriek wordt het ronddraaien omgezet in heen en weer gaande beweging (net als een krukas dus). Deze motortjes zijn sterk en volop verkrijgbaar op de autosloop.
 

Kees61

 • #13
Primahoor schreef:
Gaat de motor afrollen doet de zwaartekracht zijn werk.
..en als de stof scheurt dan doet de zwaartekracht jouw monitor naar beneden donderen :-D
Bij een mechaniek met een schroefspindel of iets dergelijks, kan er niets misgaan. De monitor stopt gewoon met omhoog gaan of met zakken, als de motor het niet meer doet, maar er kan niets kostbaars kapot gaan, maar een monitor ophangen aan een reep stof vind ik zelf wel erg link.

Een boek dat je verzet en moet schakelen, kan je met een reed relais doen. Magneetje onderin een boek en de rest mag je zelf verzinnen :-)
Ik vind een sensor schakelaar toch wel leuker. Dan beweeg je je hand ergens over en dat schakelt. Sensorschakelaars zijn kant en klaar te koop.
 

Maryline

 • #14
Ik moet kees61 wel gelijk geven wat betreft het scheuren van die stof.
maar is het eigenlijk niet juist omgekeerd : dat er spanning zal opzitten als je scherm beneden is en dat je met je motor de spanning erafhaalt om je scherm naar boven te krijgen?

Je moet ook rekenen dat een 19" scherm ong 40 cm hoog is, dus moet die rubber 40 cm rekken!!. Zal een straffe rubber moeten zijn en ook een serieuze motor. Zoals kees 61 zegt, als hij scheurt.... volgens mij zal hij door het plafond vliegen ipv door de vloer, maar kom, misschien snap ik niet juist hoe je systeem zal ineen zitten.

Ik had eigenlijk misschien gedacht aan iets met een zuiger en perslucht.
Probleem is dan weer dat je een compressor moet vinden die geruisloos werkt. Misschien iets om over na te denken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #15
Maak er dan maar meteen een hydraulisch systeem van!
Alleen een cylindertje, wat klepjes, een paar eindbegrenzers, slangetjes, en olie...

Niet dat ik daar verstand van heb hoor... :mrgreen:
 

Pepjo

 • #16
En wat is er mis met gewoon een tandwiel dat een staaf/stok met daarop tanden aandrijft ? Je bevestigt deze "tandstaaf" onder aan het plateau waar de monitor op komt te staan en de motor met tandwiel aan het vaste frame. Standje vooruit : omhoog. Standje achteruit : omlaag.

En je zorgt voor een automatische afslag.
 

Maryline

 • #17
Had ik ook al op gedacht, maar je moet rekenen : scherm 40 cm hoog, die tandstaaf moet minimum ook 40 cm, zelfs meer, dat je tandwiel er niet uitspringt. Scherm ingeschoven: 40 cm scherm + tandstaaf van min 40 cm = min 80 cm. Bureauhoogte is rond de 78 cm. Dan begin je daar met een probleem te zitten denk ik.
 

Primahoor

 • #18
Wow, wat een discussie!. Ik ben het eens met de opmerking dat een en ander met een rolmotortje wellicht wat tricky is. Om de discussie overigens te helpen. Ik wilde niet een rubber laten oprekken, maar een stevig materiaal hebben om de lade mee te bevestigen. Dus trekbanden, welke ook weleens van rubber gemaakt te zien zijn. Bij ontspanning van de motor of scheuren van de trekbanden zou de monitor ter aarde storten, en niet omhoog schieten.

Okee. volgende optie: gekozen naar aanleiding van de ruitenwissermotor:

Laatje heeft aan de achterkant (of 2 zijkanten)een tandenstaaf/stok (Ik ken deze dingen alleen van Technisch lego, waar haal ik dergelijke tandstaven?) welke door een ruitenwissermotor wordt aangedreven. Als ik het zo beschouw zal dit ook veruit de goedkoopste oplossing zijn!

Dan het boek danwel de sensorschakelaar. Kan iemand een voorbeeld met zo'n sensorschakelaar bedenken. Want als het leuker is EN kant en klaar te koop, ben ik verkocht.

Wel enorm fijn dat de second opinion toch leidt tot het niet opofferen van mijn schermpje! dat zou wat zijn.

Dank jullie enorm voor de ideeën, en de hulp!
Dat worden vrolijke pasen....
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #19
Maryline schreef:
Had ik ook al op gedacht, maar je moet rekenen : scherm 40 cm hoog, die tandstaaf moet minimum ook 40 cm, zelfs meer, dat je tandwiel er niet uitspringt. Scherm ingeschoven: 40 cm scherm + tandstaaf van min 40 cm = min 80 cm. Bureauhoogte is rond de 78 cm. Dan begin je daar met een probleem te zitten denk ik.
Dat hoeft niet, want als dat scherm kantelend draait, dan kan de aandrijfstang op een korter punt zitten (bijv. halverwege). Heb je weliswaar wat grotere kracht nodig, maar zo zwaar is dat scherm toch ook weer niet.

Een oplossing met perslucht (en ook de hydraulische van mij :wink: ) is wel wat overdreven voor een bureautje!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #20
Primahoor schreef:
Dan het boek danwel de sensorschakelaar. Kan iemand een voorbeeld met zo'n sensorschakelaar bedenken. Want als het leuker is EN kant en klaar te koop, ben ik verkocht.
Je zou eens hier kunnen kijken.

Zoekwoord bijv. sensor, of rubriek Elektronica & meten, Huisbesturingstechniek etc.

Er is zoveel op dat gebied, hangt er helemaal vanaf wat je wilt maken en wat je er voor over hebt. Voor kant en klaar kom je meer in de buurt van bouwpakketten, want kant en klaar is vaak industrieel en erg duur.

Maar aansturing met een tweetal simpele microswitches (mechanisch dus) is ook een mogelijkheid, en dat kost niet veel. Paar relais met overnamecontacten, om heen en weer te schakelen. Schema zul je toch echt zelf moeten bedenken, tenslotte is het jouw project...

Zorg wel dat je alles zeer zorgvuldig isoleert, of nog liever, dat alles op laagspanning werkt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu