Buiten voeler?

Golfgti5

  • #1
Hallo,

wij hebben een Vaillant hr SOLIDE 24-28c ketel met beneden vloerverwarming.
tijdens de winter komt het vaak voor dat de kamer, waar de thermostaat hangt, zijn ingestelde temperatuur bereikt, de vloer houd vervolgens een aantal uur de warmte vast waardoor de verwarming dus niet meer aanslaat en het in de andere vertrekken van het huis niet warm word, aan de radiator kraan draaien heeft dan uiteraard geen zin.
Ik besef dat dit een veel voorkomend probleem is.
Ik heb al eens geïnformeerd naar een Danfoss (of zo iets) systeem waarbij in elke kamer een aparte thermostaat hangt, maar dat schijnt bij ons niet te kunnen, er zouden dan wat leidingen moeten worden omgelegd maar daar kan men niet bij.

Nu hoorde ik vandaag iemand vertellen dat bij hun, met een vergelijkbaar probleem, men de kamerthermostaat weg gaat halen, overal thermostaat knoppen opzetten en er dan iets van een buitenvoeler/thermostaat word geplaatst op de noord kant.........is dat wat en is dat misschien de oplossing voor ons probleem?
Iemand nog andere tips of adviezen?

alvast bedankt

grt Ron
 

Kacheltje

  • #2
De vloertemperatuur wat lager zetten helpt ook, je kamer warmt dan minder ver op. Met een trage opwarming van de vloer stop je te veel warmte in de vloer die lange tijd na ijlt.

Probleem is dan ook vaak omwille een lekkere warme vloer dat deze hoog ingesteld is en dus ook te hoog.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Er is zeker wel een oplossing voor dit "probleem", maar of dat ook in uw situatie geïmplementeerd kan worden is sterk afhankelijk van de loop van de leidingen in de woning.
De oplossing, ook in uw situatie, zou zijn: zoneregeling (en zeker niet een weersafhankelijke regeling)
U zou op de verdeler van de vloerverwarming een elektrisch bedienbaar ventiel kunnen laten plaatsen, dat bediend wordt door een (al dan niet draadloze) thermostaat met 2 uitgangen (1 x om die klep te schakelen en 1 x om de CV aan/uit te schakelen)
Daarnaast dient op het circuit voor de bovenverdieping ook zo'n situatie gecreërd te worden.
Waar dat elektrisch bedienbare ventiel geplaatst zou kunnen worden is afhankelijk van de loop van de leidingen (niet te snel aannemen dat het niet zou kunnen, want degene die u eerder heeft ingelicht heeft mogelijk deze oplossing niet bekeken)
Google maar eens op "zoneregeling" en de loop van de leidingen vanaf de CV-ketel in kaart brengen.
 

Golfgti5

  • #4
Thanks!!

Onze ketel hangt beneden, de ketelkast zit in de keuken, via de keuken, door de woonkamer, gaat de aanvoer en retour omhoog naar de 3 slaapkamers, volgens de installateur kon het dus niet omdat de leidingen niet goed lopen, volgens hem zou boven en beneden apart moeten lopen.........
 

Kacheltje

  • #5
Als de vloerverwarmingsverdeler de enige is die de woonkamer verwarmd plaatst men de zoneklep bij de aanvoer van de vloerverdeler. Of je schakelt de pomp uit waardoor de woonkamer niet verder opwarmt. De ketel kan dan de bovenverdieping blijven verwarmen.

Enige wat dan niet werkt is enkel beneden verwarmen, maar dat was het probleem toch niet.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Als de ketel beneden geplaatst is en de vloerverwarming ook, dan lijkt het mij niet al te moeilijk om een punt te vinden waar zo'n elektrisch bedienbaar ventiel (elektrische klep 220 Volt) geplaatst kan worden in het circuit wat naar boven gaat.
De aanvoer naar de vloerverwarming is altijd wel te onderscheiden: om in de aanvoerleiding daarvan een klep te plaatsen moet altijd wel kunnen.

Als je dus de leidingen volgt en je kunt een leiding vinden, die de aanvoerleiding is van het circuit boven, dan ben je er eigenlijk al.
Met 2 draadloze thermostaten, ieder met 2 ontvangers en wat kleppen (afgestemd op de diameter van je leidingen) is het dan redelijk eenvoudig te realiseren voor een prijs van nog geen 175 euro per etage aan onderdelen (prijs is afhankelijk van de diameter van je buizen)
Je kunt dan de temperatuur boven en beneden compleet onafhankelijk van elkaar regelen.
 

Golfgti5

  • #7
De vloerverwarmingen pomp zit inderdaad beneden in het zelfde ketelhuis.
Via het keuken plafond loopt aanvoer/retour naar de kamer, aan het begin van de kamer, dus tussen het plafons, takt hij gelijk af naar de achterste 2 slaapkamer, vervolgens lopen de leidingen tussen het plafond naar het einde van de woonkamer, waar hij naar beneden zakt voor de enige radiator in de woonkamer en loopt hij omhoog voor de 3e slaapkamer, ik denk dat daar het probleem zit.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Als je toch de radiator in de kamer wilt gebruiken kan je het ook op volgende manier oplossen:
Plaats een elektrisch bedienbare klep (220 Volt) in de aanvoer naar de slaapkamers achter EN een elektrisch bedienbare klep (220 Volt) in de aanvoer naar de slaapkamer boven aan voorzijde.
Beide kleppen schakel je tegelijk aan/uit d.m.v. een ontvanger op de draadloze thermostaat.
In dit geval gebruik je een draadloze thermostaat met 2 of 3 ontvangers voor het bovencircuit. Bij gebruik van 2 ontvangers trek je een voedingsdraad van voor naar achteren over het plafond om de klep aan de voorzijde te bedienen. Bij 3 ontvangers schakel je elke klep afzonderlijk + ook nog eens de CV-ketel aan/uit.

Je kunt het ook met bedrade thermostaten uitvoeren, maar dan moet je nogal wat draden trekken. (google maar eens op etage-regeling)

Je kunt je dus afvragen of je die radiator in d ekamer nog echt wilt gebruiken.
De radiator loopt nu mee met het vloerverwarmingscircuit en op het circuit boven. Als je dat wilt vermijden kun je nog een klep plaatsen in de aanvoer van de radiator en deze tegelijk bedienen met de klep in de aanvoer van de verdeler van de vloerverwarming. Op zich zijn dat niet de kosten: is even wat werk.........

Veelal wordt bij de installatie geen rekening gehouden met dit soort redelijk eenvoudige oplossingen om de temperatuur op de etages onafhankelijk van elkaar te kunnen regelen.

Men knoopt alles maar aan elkaar. Met het gevolg dat je dan geconfronteerd wordt met allerlei "vreemde oplossingen" om toch het gewenste resultaat te bereiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu