Remeha Quinta 30s - modulerend met buitenvoeler

Yves5885

  • #1
Hallo,

Ik heb een woning gekocht met een Remeha Quinta 30s erin.

Ondertussen heb ik een modulerende thermostaat eraan gehangen (connectoren 1&2), en wil nu vervolledigen met de ZAF250 buitenvoeler (connectoren 5&6) om de stooklijn adaptief aan te passen.

Uit de installateurs handleiding kan ik niet duidelijk opmaken af dit kan of niet. Met een vorige brander (ATAG) kon dit. Is het met Remeha ook mogelijk? Wat met de brug tussen connectoren 3&4?

Bedankt voor jullie advies!

Hartelijke groeten,

Yves.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat er wel en niet kan, hangt van je modulerende (opentherm) thermostaat af. Hang je een opentherm thermostaat aan je ketel, dan is die de baas. De thermostaat vraagt een bepaalde temperatuur van het aanvoerwater en de ketel zorgt dat dit geleverd wordt.
Als je een 'normaal' huis met een huiskamer hebt, dan hang je daar een kamerthermostaat. Die kamerthermostaat bepaalt aan de hand van de wensen, de temperatuur en het energieverlies daar welke temperatuur de ketel moet leveren.
Kom je thuis in een koud huis, dan vraagt de thermostaat even heel heet water. De ketel levert dit en het huis wordt snel warm. De kamerthermostaat vraagt steeds een lagere temperatuur water naar de radiatoren, de ketel levert en de kamertemperatuur stabiliseert.

Op klemmen 3 en 4 kan een aan-uit thermostaat. Zegt de thermostaat 'aan' dan stookt de ketel tot de maximale aanvoertemperatuur, zegt de thermostaat 'uit' dan gaat de ketel uit.
Heb je kamerverhuur, een kantoorgebouw, een flat of iets anders waarvan je geen goede plek voor een kamerthermostaat hebt, dan verbind je die klemmen gewoon door en blijft de ketel continu maximaal stoken.
Om te voorkomen dat dit zomer en winter altijd maximaal doorgaat, kun je een buitenvoeler gebruiken en een stooklijn instellen. Hoe kouder het buiten wordt, hoe warmer het water dat de CV ketel levert.
Je stelt in bij welke (streng koude) buitentemperatuur de ketel de maximale aanvoertemperatuur moet leveren, en bij welke buitentemperatuur de ketel helemaal niet meer nodig is. Hier is een grafiek met een rechte lijn mee te trekken. De ketel bepaalt volgens die grafiek bij elke buitentemperatuur de aanvoertemperatuur.
Het is aan te raden de ruimtes thermostatische radiatorkranen te geven, om variaties (b.v. wind, open ramen enz) op te vangen.

Een modulerende thermostaat moet je dus niet combineren met een draadbrug op 3 en 4. Als je een modulerende thermostaat gebruikt moet je kijken wat die kan. De ketel kan via opentherm de buitentemperatuur doorgeven aan de modulerende thermostaat.
 

Yves5885

  • #3
Hartelijk bedankt voor kristalheldere antwoord!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu