Atag E ketel: vraag over uitzetten buitenvoeler

Jgriet

  • #1
Twee vraagjes

1) Via de instellingen van mijn CV ketel kan ik de functies van de buitenvoeler aanpassen. In de handleiding staat onder OFF: "contact open = ketel uit; contact gesloten = dagstooklijn". Begrijp ik het goed dat dit betekend dat de buitenvoeler nog wel actief is maar maar de pomp niet meer continue de ketel temperatuur op pijl houdt? En dat de ketel temperatuur nog wel wordt afstemt op de buitentemperatuur wanneer de kamerthermostaat is ingeschakeld?

2) En klopt het dat wanneer ik de buitenvoeler hardwarematig ontkoppel, dat de stooklijn niet relevant meer is?

Alvast bedankt!

Groeten,
Jerry
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Welk doel wil je bereiken? Misschien handiger dat je je probleem of uitdaging voorlegt in plaats van om een detailverklaring van een paragraaf in een handleiding te vragen.
 

Jgriet

  • #3
Ik wil de buitenvoeler deactiveren om de radiatoren binnen heter te laten worden.

De woning is een vakantiehuis dat sporadisch wordt bewoond met een torenhoge gasrekening.

Oude situatie was alleen vloerverwarming. Afgelopen jaar is er een wand radiator bijgeplaatst om de woning sneller op temperatuur te brengen en een wifi thermostaat om de verwarming op afstand aan te zetten wanneer nodig. Door de buitenvoeler wordt de radiator niet heel heet en kost het nog altijd veel tijd om de woning op te warmen. Ook is de gasrekening nagenoeg hetzelfde.

Ideale uitkomst: ketel uit wanneer er geen verwarming wordt gevraagd. Wanneer er wel vraag is moet de doeltemperatuur z.s.m. worden bereikt.
 
Laatst bewerkt:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
De weersafhankelijke regeling werkt alleen wanneer er een buitenvoeler is aangesloten. De instelling waar je het over hebt, 555.b2, is bij verwijderen van de buitenvoeler niet meer van toepassing en dan wordt er uitsluitend op kamerthermostaat gestuurd.

Als je de buitensensor wel laat zitten en je zet 555.b2 op OFF, dan schakelt de ketel op de kamerthermostaat aan en uit, waarbij bij AAN de keteltemperatuur wordt gebruikt van de stooklijn behorende bij de buitentemperatuur op dat moment. Met de kamerthermostaat UIT gaat de ketel dan ook uit.
 

Jgriet

  • #5
Helder! Bedankt voor je antwoord Krunnie! De buitenvoeler gaat eraf!

Gr Jerry
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
De installatie heter laten worden, leidt in principe tot een lager rendement en dus hoger gasverbruik.

Weet je zeker dat het gasverbruik echt hoog is? Of is het tarief dat de parkbeheerder rekent de oorzaak? Zal niet het eerste park zijn waar buitensporige tarieven worden gerekend voor de levering van propaan of aardgas.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #7
Alles staat en valt met het type vloerverwarmings verdeler wat je hebt..
Een mengverdeler en een buitenvoeler is ziezo al een vreemde kombinatie die je maar al te vaak tegenkomt en voor een hoog verbruik zorgt.
 

Jgriet

  • #8
De loodgieter,

Het is een Albrand 65W Boxer FL 5gr. (50.105 / 080095)

Mn22,

Die verhalen ken ik ook, maar hier worden de kosten 1 op 1 doorberekent en er is inzage in de facturen. Ik kijk voornamelijk naar het verbruik op de gasmeter en die loopt veels te hard op.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #9
Even verder op je stookkosten je hebt een atag hangen type E wat voor type precies?
Kan gebeuren dat je een forse overcapaciteit hebt qua cv vermogen.

Dit kun je bij de meeste ketels aanpassen door het vermogen cv zijdig aan te passen, weet niet of dat bij jou type ook kan maar dat weten de atag specialisten hier waarschijnlijk wel.

kijk ff wat voor type je precies hebt foto typeplaat.
 

Peter-keetfm

  • #10
@Krunnie
vraagje

werkt aan / uit ook als ik de buitenvoeler en brain laat zitten
ik wil dat de atag op aan / uit thermostaat gaat werken
dit contact is nu door verbonden
ketel draait 24x7 daar willen we vanaf
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu