Hoge stookkosten bij koud weer, buitenvoeler?

Tagg

  • #1
Wij hebben een intergas prestige cw6. Het is nu in het noorden min5 graden. De temperatuur op het display van de cv ketel geeft 53 graden aan. Dat is ruim tien graden hoger dan het was voordat het zo koud was. Hij stookt veel, gisteren een uitschieter naar 23 m3 over 24 uur. Daarvoor rond de 10m3. Dit terwijl wij het nergens hoger dan 19 hebben staan (wij hebben domotica temperatuurzones). Ik denk dat het komt doordat hij de temperattur obv de buitenvoeler hoger zet met hoge stookkosten als gevolg. Kunnen wij de buitenvoeler uitschakelen? Dan duurt het maar een beetje langer voordat het warm is.

Alvast dank
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Geen paniek. Met deze dagen stookt iedereen veel. In de 4 koudste weken van t jaar verstook je 25% van je gas.

De oplossing: Op vakantie in de winter ;-)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik denk dat het komt buiten dat de temperatuur laag is maar ook nog eens stevige wind waait.
Wanneer is je woning gebouwd. Tocht dichtheid. Oude woningen staan bekend dat ze goed ventileren. :lol:
Een buitenvoeler zou misschien een wat hoger gebruik geven maar toch niet zoveel. Dat is althans mijn ervaring.
Wil je echt een goed inzicht krijgen zal je wat moeite moeten doen. Iedere zondag avond de stand van de gasmeter noteren en hier een dag of twee later inloggen. Dan weet je waar je het over hebt.
 

Frankpaul1

  • #4
Herkenbaar, vandaag 22 m3 ook met buitenvoeler. Ketel stookt nu op 69 graden. Zou denk ik wel wat lager kunnen. Zit via mindergas nu op 0,8 m3 per graaddag. 250 m2 woonoppervlakte, goed geisoleerd, maar veel glas (40 m2) in de woonkamer. Stook beneden en enkele kamers boven. Beneden vloerverwarming en boven radiatoren, vandaar ook de relatief hoge keteltemperatuur.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Het is een paar dagen kouder in NL en de klachten over het niet goed kunnen stoken schieten als paddestoelen uit de grond. Het lijkt Prorail en de NS met hun materieel wel.

In die klachten zie je een paar punten regelmatig terug komen:

- stoken met een buitenvoeler. Ik roep het al jaren: gooi die regelingen er af! Totale nonsens en verhogend van energieverbruik.

- verkeerd aangelegde vloerverwarmingen: bezuinigd op buis in de vloer, aanleg van "bijverwarming", die totaal niet functioneert. Hou toch eens op met die te lange groepen en te weinig buis in de vloer. Het werk ook alleen maar energieverhogend en je ziet wel aan de diverse reacties op dit forum: het veroorzaakt klachten in tijden dat je de verwarming echt nodig hebt.

- verkeerde regelingen, gebruik van verkeerde thermostaten.

- het zelf "regelen" zonder dat men weet wat de gevolgen daarvan zijn.

Kortom: de meeste klachten hadden voorkomen kunnen worden als men met de juiste materialen de installaties had aangelegd en de juiste installateurs had ingeschakeld, die weten waarmee ze bezig zijn. Er wordt wat afgeknoeid in NL!!!
 

Tagg

  • #6
Bedankt voor de reacties tot nu toe. Het is een modern goed geisoleerd huis dat we in 2012 hebben laten bouwen. 200 m2 ruim en vrijstaand. Maar goed, hoe krijg ik die buitenvoeler uitgeschakeld? Wil het toch eens bekijken hoe het verbruik dan is.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #7
Als je een "cenvax" WA regeling of "itho" WA regeling hebt, kan je de buitenvoeler niet zomaar verwijderen. Bij de cenvax kan je de buitenvoeler uitschakelen, zie boekje. Bij de itho voor zover mij bekent niet.

Heb je een "normale" kamerthermostaat
Dan zit De buiten voeler zit op de kroonsteen van de pintplaat aangesloten. Volg de kamerthermostaat draad, en je vind vanzelf de kroonsteen.
Draad buitenvoeler los halen, en klaar.

Het is trouwens pure onzin dat het zonder buitenvoeler langer zou duren voor de woning op temperatuur is. Ik beweer het tegenovergestelde. Zonder buitenvoelr is de woning eerder op temperatuur, omdat de aanvoer temperatuur op een hogere vaste waarde is ingesteld.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Tagg schreef:
Het is een modern goed geisoleerd huis dat we in 2012 hebben laten bouwen. 200 m2 ruim en vrijstaand.
Wat de meesten onder "goed geisoleerd" verstaan is dat eigenlijk niet echt. Er wordt bijna niet kierdicht gebouwd en de isolatiewaardes zijn niet echt hoog. Zeker niet van glas en kozijnen.

Een vrijstaande woning heeft ook heel veel verliesoppervlak.

Men komt er over een jaar of 20 wel achter dat de energierekening bijna niet meer te betalen is. Dan vraagt men af waarom we jaren zo gebouwd hebben :roll:

(ik ben een passiefhuis-fan ;) )
 

Bernhard

  • #9
De stooklijn lager instellen op de WA.
De maximale aanvoertemperatuur op ca 45grd bij -5grd buitentemp. De WA uitschakelen is niet verstandig. mvgr bernhard
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
Waarschijnlijk wordt je ketel gewoon aan/uit aangestuurd door je domotica systeem. De buitenvoeler dient enkel om de aanvoertemperatuur te regelen.
ik vind jouw gasverbruik niet extreem, zeker niet als je 200m2 warmstookt.
Als je wilt besparen zou ik de thermostaat hier en daar wat lager zetten.
 

Tagg

  • #11
Bedankt allen. Ik denk dat ik de max temp op de cv iets naar beneden bij stel. Dat is het makkelijkste wat ik zelf kan doen. Hij staat nu op 55 graden. Helaas wordt het morgen weer wat minder koud in t noorden dus ben ik mijn vergelijking kwijt. Ik wacht dus even met het aanpassen totdat ik een vergelijking kan maken van dag tot dag
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Als je niet, op zijn minst wekelijks de stand van de gasmeter bijhoud moet je mij eens uitleggen wat je weet.
Paar dagen koud en dan vragen over je verbruik heeft volgens mij totaal geen zin. Wel goed voor de discussie dat wel weer natuurlijk. :wink:

Ook gebruik je meer gas als je de CV met een buitenvoeler wordt geregeld. Dan denk ik hoeveel hoger of % meer, waar hebben we over?

Even snel gekeken bij graaddagen. Daar moet ik invullen welke graden. Mijn vorige thermostaat stond op 21. Sinds kort een andere thermostaat deze moet voor het zelfde gevoel op 22,5 staan. Zie de vraag in deze rubriek Nieuwe ATAG CV ketel en problemen. Welke temperatuur zal ik die calculator nemen. :lol:
 

Tagg

  • #13
Ik kan per uur, achteraf weliswaar, terugkijken naar mijn kwh en gasverbruik via slimmemeter.nl. Daar heb ik detailgegevens van het afgelopen driekwart jaar nu verzameld. Daarvoor hield ik het zelf in een spreadsheet bij. Wij moesten vorig jaar bijbetalen, dit kwam idd door het hoge verbruik in de maanden jan/feb/mrt. Vandaar mijn quest om te besparen. Bovendien vindt ik het belangrijk en een sport om zuinig met energie om te gaan
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #14
Wat voor weersafhankelijke regelaar heb je?
Volgens mij heb je gewoon een aan/uit regelaar, en wordt de watertemperatuur weersafhankelijk geregeld.
Das dus iets heel anders dan een echte weerafhankelijke regelaar.
(dan brandt de ketel namelijk onafhankelijk van warmtevraag in de woning)
 

Tagg

  • #15
Klinkt alsof ik een eenvoudige aan/uit heb. Cv draait niet zonder vraag
 

Bert pit

  • #16
Om te meten waar je staat qua gasgebruik kun je een account aanmaken bij mindergas.nl. Hier kun je dan je meterstand invoeren en wellicht heb je die van de vorige jaren ook nog, omdat je die moest opgeven aan de energie leverancier. Die kun je dan ook invoeren.

Het mooie is dat op die site je relatieve gasverbruik wordt weergegeven, er wordt namelijk rekening gehouden met de buitentemperatuur in je regio. Het zit heel vernuftig in elkaar en je kunt niet alleen jezelf vergelijken met andere jaren maar ook in je peergroup.

Overigens, weersafhankelijke regeling, daarmee wordt je verbruik niet per definitie lager. Het is met name handig om bij grote buitentemperatuurschommelingen (mooi scrabble woord) de juiste aanwarm tijd te garanderen.

Je verbruik wordt lager door goede waterzijde inregeling die zorgt voor een temperatuurverschil van 15 graden tussen de aanvoer en de retour op je ketel. Maximale aanvoer mag 57 graden zijn, als het kan lager, je krijgt dan condensatie en maakt maximaal gebruik van de HR functie. Kijk eens of je ketel opentherm ondersteunt en overweeg een isense thermostaat als je geen zoneregeling hebt.
 

Frankpaul1

  • #17
Bert pit schreef:
Het mooie is dat op die site je relatieve gasverbruik wordt weergegeven, er wordt namelijk rekening gehouden met de buitentemperatuur in je regio. Het zit heel vernuftig in elkaar en je kunt niet alleen jezelf vergelijken met andere jaren maar ook in je peergroup.
Volgens mij klopt dit niet. Ik zit in de regio Eelde en mijn verbruik per graaddag schiet omhoog als ik bijvoorbeeld Maastricht invul als locatie voor het weerstation (logisch, stuk warmer daar). Maar als ik kijk naar het enige dat ik kan vergelijken met anderen

"Gemiddeld totale gasverbruik voor een vrijstaande woning in Nederland"

Dan verandert er niks. Ik zit op 100 m3 vanaf 1 januari en Nederland gemiddeld op 69 m3. Ik lag altijd redelijk op één lijn met het gemiddelde verbruik, dus dit verschil kan ik alleen verklaren doordat er ook woningen uit gebieden met 6-7 graden boven nul zijn meegenomen in het gemiddelde.

Maar mogelijk zie ik een instelling over het hoofd.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #18
Alles blijft gissen.

Welk MERk kamerthermostaat heb je?
 

Bert pit

  • #19
Dat vergelijk met anderen is op een korte termijn van 7 dagen natuurlijk erg afhankelijk van de lokale omstandigheden zoals het weer en of je thuis bent geweest. Toch geeft het over een langere periode wel een redelijke indicatie, ook getuige het feit dat je het zelf ook op die manier vergelijkt.....
 

Frankpaul1

  • #20
Nee, ik zou willen dat ik zo kon vergelijken. Dus met andere vrijstaande woningen in omgeving Eelde. Dat zou een correcter beeld geven van mijn verbruik ten opzichte van anderen in de regio. Ook op de langere termijn geeft het nu geen goed vergelijk omdat de gemiddelde temperatuur op jaarbasis in Noord Nederland lager ligt dan in Maastricht of zelfs ergens in het midden van het land. Misschien kan ik de suggestie eens doen bij mindergas.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu