Bticino controlelampje in een lichtschakelaar

Lieve Rav

  • #1
Ik heb drukknoppen van Bticino voor de verlichting in mijn huis, oude reeks Magic. Ik ben deze aan het vervangen door drukknoppen van de serie Living light. Bij mijn buitenverlichting wil ik verklikkerlampjes monteren zodat ik aan de drukknop kan zien of er nog een licht buiten brandt. Dit was ook zo al in de oude drukknoppen voorzien. Ik vind nergens een schema hoe ik de draden van het lampje moet verbinden met de drukknop. Ik heb ook telkens een extra draad in mijn inbouwdoos voor het lampje. In mijn badkamer ging het prima. Lampje in de drukknop gestoken, 1ste draad van het lampje verbonden met N van de drukknop, extra lampdraad uit de inbouwdoos verbonden met de 2de draad van het controlelampje. Dit is een drukknop voor mijn ventilator. Als ik druk, start de ventilator én het lampje brandt. Druk ik weer: ventilator én lampje uit. Prima dus.
Nu doe ik hetzelfde met een drukknop voor een buitenlamp. Hier blijft het controlelampje branden als ik de extra draad met de 2de draad van het lampje verbindt. Hoe moet het eigenlijk? Ik vind nergens een schema of een duidelijk filmpje.

D9BCDFD1-6AF9-4B02-BAEC-DD8AD8D84E83.jpeg E004F653-0DC5-4687-8DBC-431F47FB8C41.jpeg FB56AB00-1132-48BC-BE15-3C0F9BDAE25D.jpeg 562599A7-87EA-4F43-BBF2-AB6134C9CA76.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Zijn het schakelaars of impulsdrukkers?
In het ene gaval kan hij bij het maakcontact ingestoken, in het andere komt het aan signaal van een impulsrelais via een extra draad.
 

Lieve Rav

  • #3
Het zijn impulsdrukkers. En er is een extra draad. Maar als ik die verbind, blijft het lampje branden.
 

Lieve Rav

  • #4
Ik heb nu 1 draad met N van de drukknop verbonden en andere draad verbonden met de extra draad uit het relais.
 

Lieve Rav

  • #5
Ik heb op YouTube een Italiaans filmpje gevonden en die doet hetzelfde: aansluiten op N en op de extra draad die van de relais komt.
Maakt het iets uit dat de lamp vanuit verschillende drukknoppen kan bediend worden? Dit is de eerste drukknop (van 3 drukknoppen) die deze lamp bedient die ik wil aansluiten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Nee dat zou niets uit moeten maken, de impulsdrukkers activeren allen hetzelfde relais en deze geeft zijn status via de extra draad terug.
Het zou nog kunnen zijn dat ze hier de massa schakelen dus dan komt het lampje aan de andere zijde van de schakelaar.
 

Lieve Rav

  • #7
Wat bedoelt u daarmee? Kan ik die 2de draad van het controlelampje op een andere manier verbinden? Als ik met F verbind, zal het ook blijven branden, veronderstel ik.
 

Lieve Rav

  • #8
Ik zit ook op een Belgisch forum en daar zei iemand dat het kan dat de buitenlamp via een teleruptor wordt geschakeld. Weet niet wat daarmee bedoeld wordt. Die lamp wordt ook wel via een schemersensor geactiveerd. Die sensor heb ik ook vervangen en dat werkte prima. Ik kon de buitenlamp apart met de drukknop activeren en die lamp ging sowieso werken als het donkerder werd buiten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Lieve Rav schreef:
Ik zit ook op een Belgisch forum en daar zei iemand dat het kan dat de buitenlamp via een teleruptor wordt geschakeld. Weet niet wat daarmee bedoeld wordt.
Ik heb het even opgezocht via google en kwam op de (onafhankelijke) site "Technisch Werken" , waar staat:
Teleruptor is een benaming voor een bistabiel relais die op afstand bediend kan worden. Een teleruptor wordt ook wel impulsrelais of afstandschakelaar genoemd waarbij één of meer schakelcontacten van stand veranderen bij elke stroompuls. De stand waarin het schakelcontact is veranderd blijft in stand totdat er een volgende puls heeft plaats gevonden. Teleruptors worden veel in de telektrotechniek gebruikt en onder andere toegepast in verlichtingsinstallaties in woningen en domotica.
De rest van de tekst is te lezen door op de link te klikken.
 
  • Like
Waarderingen: Lieve Rav

Lieve Rav

  • #10
Ik heb net de weerstand gemeten van de draden die uit de inbouwdoos komen. De extra draad die van de relais naar het lampje gaat, geeft 24V met de N van mijn drukknop. Dus blijft het lampje uiteraard branden..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu