Ventilator stopt niet via schakelaar met controlelampje

MarcelEM

  • #1
Hallo,
Ik heb een schakelaar met een controlelampje (zie afbeelding) die ik wil gebruiken om een badkamerventilator aan te sturen (zie afbeelding 2). De ventilator heeft een tijdschakelaar, zodat hij nog een aantal minuten door blijft draaien als de schakelaar uitgezet wordt. Helaas krijg ik het niet werkend. Als ik het met een gewone schakelaar probeer, zonder lampje, werkt het prima: blauwe draad naar de ventilator (N), bruine draad naar de schakelaar, zwarte draad naar de ventilator (LT), bruine draad van de verdeeldoos direct naar de ventilator (L) zodat hij nog even stroom houdt als de schakelaar uitgaat.

Maar wanneer ik de schakelaar met controlelamp aansluit zoals op de foto, springt de ventilator direct aan, ongeacht hoe de schakelaar staat, en gaat hij ook niet meer uit, ongeacht of ik de schakelaar omzet. Ik heb de schakelaar met controlelamp al een keer vervangen door een nieuwe, maar hou het zelfde probleem. Nu heb ik om te testen de ventilator vervangen door een lampje zonder tijdvertraging en dan doet de schakelaar het prima. Als de zwarte draad links zit (zoals op de foto), brandt het controlelampje als de schakelaar uit staat en gaat het controlelampje uit als de schakelaar aan staat (dat wil ik eigenlijk andersom, dus controlelampje aan als de schakelaar aan is, zodat ik kan zien dat de kids de ventilator niet uit gezet hebben).

En toen bij de laatste test de ventilator weer aangesloten. Weer niet met de schakelaar te onderbreken, maar als ik de zwarte draad lostrek, gaat hij keurig na de ingestelde vertragingstijd uit. Waarom dan niet als ik de schakelaar omzet (zoals de lamp wel uitging)?

Kortom, met een gewone schakelaar werkt het. En met een lamp werkt de schakelaar met controlelampje. Maar waarom dan niet met de ventilator? Moet er toch nog een blauwe draad naar de schakelaar? Ik weet niet of het model van invloed is en of ik dat mag noemen, maar het is een Kopp Paris.


schakelaar achterzijde.jpg



achterzijde  ventilator.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Het controlelampje is over het schakelcontact heen aangesloten, daardoor blijft er ook met de schakelaar uitgeschakeld een kleine stroom lopen. Deze stroom is te laag om een lamp te doen inschakelen (wat je als test had uitgeprobeerd), maar hoog genoeg om de elektronica in de ventilator te laten denken dat de schakelaar "aan" staat.

De oplossing is om het controlelampje niet aan te sluiten tussen de fasedraad (bruin) en schakeldraad (zwart), maar tussen de schakeldraad (zwart) en een nuldraad (blauw). Jouw schakelaar lijkt daar echter geen mogelijkheid toe te hebben, aangezien het lampje een vast onderdeel van de schakelaar is? Je hebt dan ook een andere schakelaar nodig.

(Of is het lampje los en kun je deze op meerdere manieren in de schakelaar plaatsen? Heb je daar dan misschien duidelijke foto's van inclusief een foto van de voorkant van de schakelaar zonder lampje?)
 

MarcelEM

  • #3
Dank voor je snelle reactie. Klinkt als een logische verklaring! Dit is de voorzijde, in het midden het lampje.

20211220_074551.jpg

Het blokje met het lampje kan er uit en zou ik om kunnen draaien. De aansluitingspunten zaten nu rechts, kunnen dus ook links. Maar ik vrees dat ik linksonder helemaal geen aansluiting heb. Het lijkt er op dat ze het wel in dit model had gekund, maar het er nu niet in zit, toch? Jammer, heb hier specifiek naar gevraagd bij de bouwmarkt. Helaas is even terug gaan nu ook weer lastig.

Heb je nog tips waar ik in de omschrijving en specs op moet letten om wel de goede aan te schaffen? Iets met nuldraad vermoed ik?
20211220_075032.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Helaas. Ik had gehoopt dat het 4e ongemarkeerde contact wellicht voor de nul bruikbaar was, maar als daar geen contact zit houdt dat op natuurlijk.

Je hebt een schakelaar nodig waarbij het lampje brandt met de schakelaar ingeschakeld, in plaats van met de schakelaar uitgeschakeld. Op een dergelijke schakelaar zal een contact zitten voor de nuldraad.

Ben niet zo bekend met dit merk schakelmateriaal, maar als je daar aan gebonden bent moet je denk ik de 2-polige schakaar hebben om dit voor elkaar te krijgen.
 

MarcelEM

  • #5
Helder, weer wat geleerd! Ik ben niet gebonden aan dit merk, dus ga gewoon op zoek naar de goede.

Dank voor je uitleg!
Vriendelijke groeten,
Marcel
 

Aristonos

  • #6
Deze schakelaar had ik dus ook, en bij licht uit, lampje op schakelaar aan, bleef het licht op zeg maar halve kracht nog aan. Ik had boven bij het plafond iets van 110 volt gemeten. Ik heb nu een schakelaar zonder oriëntatielampje. Schijnt dat bij moderne lampen er ook altijd stroom via dat blokje naar het doelwit blijft gaan, aldus volgens Xander in een ander topic.Voorheen had ik dit nooit, maar nadat ik een lamp had vervangen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Joh.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu