Plafond plaatsen, eisen brandwerendheid

Tfro71

  • #1
Hoi,

Ik ga binnenkort het plafond van mijn zojuist gekochte woning opnieuw bekleden, het oude plafond met riet erin hebben we er zojuist uitgehaald. De draagbalken met de originele latten van het oude plafond zitten er nog.


Nu heb ik twee vragen:
Het lijkt mij het makkelijkst om dit met gipsplaten af te werken maar de vraag is of ik hier nog aan eisen over brandwerendheid/vertraging (er zit een slaapverdieping boven) moet voldoen en hoe ik die moet realiseren.
Een laag gipsplaten, twee lagen, gipsplaten of gipsvezelplaten?

Tweede vraag:
Het plafond tussen de woon- en slaapverdieping is nog niet geïsoleerd, is dit aan te raden om wel te doen of houdt een gipsplaten plafond voldoende warmte in de woonkamer?

Groetjes,

Peter
 

Flepke

  • #2
Wat mij is geleerd over brandwerendheid (brandvertagend 30 min) is bij een stucplatenplafond ook een smeerlaag van 1 cm en dan is het goed.

Wat ik zie in de praktijk: Bij oude huizen ( met houten etagevloeren) worden de plafonds gewoon gemaakt volgens wat ik geleerd heb. Alleen die cm stuclaag wordt vaak niet gesmeerd (ik ook niet hoor). Ook worden hier vaker plafondplaten gebruikt en maar een enkele laag.

Bij een stalen constructie blijkt het echter ineens wel heel belangrijk, dan worden de stalen spanten met twee lagen bekleed, met fermacell platen geloof ik. Ik weet niet zeker of het fermacell is en ben te lui om het op te zoeken maar iemand hier weet het wel te melden.

Over het isoleren: Bijna iedereen zal het je aanraden, ik heb het niet gedaan omdat ik geen cv maar gashaarden heb en alleen beneden. Mijn gedachte was dus dat het dan boven niet al te koud zou worden, daarbij is mijn bovenverdieping maar klein (dak begint gelijk, en onder is aangebouwd). Maar wat is wijsheid.

Doe het niet voor geluid tenzij je tussen ieder overbrengend gedeelte ook wat isolatie doet (dus tussen de balken en de vloerplanken).
 

Fiesiekus

  • #3
M.b.t. eerste vraag: meestal kan de lokale brandweer er veel informatie over geven. Fermacellplaten zijn in principe brandwerend maar vastnieten schijnt niet goed te zijn; bij brand laten de nieten los en komt alles naar beneden. Beter is dus schroeven.

Tweede vraag; indien u boven ook veel stookt is het niet bezwaarlijk om isolatie achterwege te laten. Als 't maar incidenteel is (bijv. slaapvertrekken) dan zou ik die geringe extra investering in geld en tijd wel degelijk doen! 1 Persoon rolt de rol uit nr 2 niet de isolatie vast. Gipsplaten erover (schroeven) en klaar is Diaz!
 

Roman

  • #4
Gips heeft so wie so een brandvertraging, wel zorg dat je dan ook alle naden goed dicht. 2 lagen gips kan al meer dan 60 minuten vertragen (en zorgt ook nog voor meer geluidsisolatie van/naar onder/boven).

Tevens een laag isolatie wol aanbrengen, dat spul brandt niet en werkt als brug/stop. De isolatie sowieso doen i.v.m. geluiddemping. Je kunt een extra rol/pak(!) iso aanleggen als extra brandstop. Kijk hiervoor ook eens rond op de websites van de isowol leveranciers. Google is je vriend :)
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #5
Het is hier al vaker vermeld, maar normaal gipskarton mag niet als brandvertragend materiaal voor een plafond gebruikt worden!

Gipsvezelplaten wel!

w.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu