Brandveiligheid hout bij renovatie, normen?

MarvinH

  • #1
Wij zijn een houten skeletwoning aan het renoveren.
We werken veel met hout. Op sommige plekken willen we niet met gips werken maar met populier platen ivm. gewicht en afwerkings gemak/mogelijkheden.

Een groot deel van de woning bestaat uit hout.
Uiteraard komen er vele brandmelders en blussers. Maar zijn er nog normen voor een renovatie van zo'n houten skeletwoning kwa brandveiligheid. Of is het vooral een kwestie van gezond verstand gebruiken?
Of is het bv. altijd verplicht gips platen op het plafond te plaatsen ipv. hout?

Er zijn ongetwijfeld veel middeltjes om ook hout brandveilig te maken. Niet zo zeer het verf, maar een soort transparant impregneer middel?
Iemand een goed en goedkoop middel om het hout mee te bewerken? Maar wel verfbaar blijvend?
 

Geus

  • #2
Het is bestaande bouw en voldoet als het goed is aan de voorschriften die golden in het bouwjaar. Het is mij niet helemaal duidelijk of je met een grondige renovatie aan nieuwe eisen moet gaan voldoen, dat zal een expert je moeten vertellen. Zal er ook aan liggen wat je gaat aanpassen/ vervangen.

Gezond verstand gebruiken is altijd goed. Persoonlijk zou ik met name de plafonds brandvertragend uitvoeren. Ontstaat er beneden een brand, dan wil je zoveel mogelijk tijd om boven weg te komen. Een (dubbele) laag gips is daar zeer geschikt voor. Moeten de plafonds ook van zichtbaar hout worden? Dan misschien eerst een laag gips en dan weer hout?

Er bestaan transparante systemen om hout brandvertragend te maken, maar of dat goedkoop gaat lukken, vraag ik mij af.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Bij houtskeletbouw zal de verzekering ook graag een woordje willen meepraten, ik zou contact met hen opnemen en hun expert laten vast stellen wat de (aanvullende) eisen zijn.
 

MvanV

  • #4
Ik geloof dat in het bouwbesluit voor bestaande bouw geldt "maak het zo veilig als kan" en "als het een half uur vuur tegenhoudt".

Je kunt je verdiepen in de brandklasses (letters) van het hout. Er zitten forse verschillen in, bepaalde platen hout ontbranden veel minder snel dan andere.


Ook kan je in lagen werken. Gips, en er tegen weer hout voor het mooi. Zo breng je toch extra brandveiligheid aan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Normaal gesproken bestaat een woning uit één compartiment, en heb je geen hoofddraagconstructie. Dat betekent dat er binnen de woning er geen eisen zijn mbt brand (WBDBO). Dit is een eis die soepeler is geworden.

Er mogen alleen geen brandgevaarlijke materialen gebruikt worden (zoals zachtboard). Normaal hout is gewoon toegestaan van het bouwbesluit.

Uiteraard zijn er wel eisen naar de buren toe.
 

LeNoel

  • #6
Hallo IJkenhout,

Waar zou ik je bovenstaande info kunnen nalezen? Of waar vind ik het bouwbesluit waar je het over hebt?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu