Appartement - plafond - brandveiligheid / bouwbesluit / vve

Fnijen

  • #1
Dag allen, hopelijk weet iemand hier het antwoord! Ik heb een appartement gekocht in een huis uit 1910, betreft het beneden appartement wat we helemaal gestript hebben en constructief verstevigd. Aangezien ik aan het verbouwen ben, geeft de VVE aan dat alles conform bouwbesluit moet met name brandwerening. Plafond en stalen balken, inclusief staanders zal ik dan met een dubbele laag gyproc afwerken. Daarmee zal het 60 minuten brandwerend moeten worden.

Echter, VVE stelt ook dat er tussen de appartement geen sprake mag zijn dat bij rookontwikkeling rook doorgelaten gaat worden. De tweelaags gyproc wordt afgestuced, maar je hebt natuurlijk altijd doorlaten voor electra e.d. Wat moet ik dan doen om ook rookontwikkeling tegen te gaan? Dat is mij niet geheel duidelijk en kom met google ook niet heel snel verder.

Iemand enig idee wat bouwbesluit/brandvoorwaarden op dit punt betekenen, met name t.a.v. concrete oplossingen?

mvg

Frank
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Beter googelen:wink:
Probeer eens handboek bouwkundige brandpreventie.:icon-study:
En dan de advertentie uitkomsten overslaan.

Houdt de VVE ook toezicht of het aanbrengen volgens regels gebeurt?
 

Fnijen

  • #3
Dank je, leesvoer aangevraagd. Verbouwing gaat in samenspraak t.a.v. VVE. Vandaar dat ik buiten de 60 minuten brandvertraging even aan het kijken ben wat er nog meer nodig is. Lastig met VVE is, dat men rap zit op het feit dat je moet voldoen aan bouwbesluit, maar intrinsiek bewoners voorop stellen en gezamenlijk verbeteren er niet in zit.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Kijk ook meteen even of die dubbele laag ook echt voldoet bij het aanbrengen op de liggers in jouw woning. Eea kan per ligger-afmeting verschillen.
 

Fnijen

  • #5
Check, ik lees mij overigens het apelazerus t.a.v. rookwerendheid, maar mis wel compleet praktische handvaten. Snap dat je met onder/overdruk metingen e.e.a. kan bepalen, maar wat je nu precies praktisch moet doen? tjah. Die 60 graden brandvertraging tussen onder en boven t.a.v. constructie is nog relatief eenvoudig oplosbaar. Maar wat je praktisch verder moet of kunt doen, o.a. t.a.v. electra doorvoer in plafonds e.d. It beats me. Onderzoeken en richtlijnen genoeg, maar de vraag wat ga ik nu exact doen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Wat voor centraaldozen wil je gaan gebruiken?
 

Fnijen

  • #7
En ook wat onduidelijkheid t.a.v. verbouwing bestaande woonruimtes versus besluit 2012 en de wijzigingen in 2021 en 2022. Iemand die een duidelijk verhaal heeft, ipv technische bouwbesluit geneuzel.
 

Fnijen

  • #8
t.a.v. centraaldozen: welke keuzes heb ik dan? Ik begrijp uit je vraag dat er gestuurd wordt naar een oplossing, prima, ik hoor het heel graag!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Er bestaat zoiets als rechtensverkregen niveau.
Wat dat bij jou appartement is, kan je terugzoeken in de vergunningsstukken.
Dat de VVE 60 minuten vraagt, dat is een VVE besluit. Daar zit je zelf toch ook in.
De eis van de VVE mag nooit minder zijn als de wet voorschrijft, maar wel meer.
Hoeveel meter ligt de bovenste verdiepingsvloer boven peil, dat bepaald de minimale eis mbt brandwerendheid. Advies is bijna altijd om bij verbouwingen bij dit soort zaken de nieuwbouweisen aan te houden, omdat 30 minuten gewoon in de praktijk erg weinig is.

Centraaldozen heb je ook in brandwerende uitvoering
 

Fnijen

  • #10
Thanks Rola, pand is uit 1910, met een niet heel goed functionerende vve. Doe mijn best om te voldoen aan verwachtingen en eisen, maar grip daarop krijgen is een 2de. VVE stelt 60 minuten brandwerendheid, correct t.a.v. bouwhoogte, dat had ik al uitgezocht. Die 60 minuten is ook geen discussie, dubbele gyproc platen tegen plafonds en stalen balken en staanders. De rookdoorlatenheid naar de boven toe vind ik dus lastiger. Met name wat nu bij verbouw bestaande bouw verplicht is, en vooral hoe ik het oplos. De brandwerende uitvoering plafond dozen ga ik iig meenemen.

Volgens mij, met veel leeswerk, voldoe ik dan ook aan rook doorlatenheid en moet ik met name nog voldoen aan rookmelder verplichting dit jaar.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Als je door de brandwerende laag heengaat met je elektrabuizen, voldoe je ook niet meer aan de 60 minuten brandwerendheid. Verder is luchtdichtheid niet alleen voor de rookdoorlatendheid van belang. Ik kan je verzekeren dat het bijzonder vervelend is als je allerlei luchtjes van de buren kunt ruiken omdat een en ander onvoldoende luchtdicht is afgewerkt.

Gezien de vraagstelling doe je er denk ik goed aan om een bouwkundige in te schakelen. Voorkomt wellicht een hoop ellende in de toekomst, je bent namelijk wel zelf aansprakelijk t.o.v. de VVE en andere eigenaren voor de verbouwing die je nu aan het uitvoeren bent.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #12
Stalen balken zijn ook zelden 30, 60 of 90 minuten brandwerend.
Het kan zelfs zo zijn dat de elektrische installatie zoals een brandmeld installatie nog werkt
terwijl de stalen balken al lang omgevallen zijn, dat is het leuke aan functiebehoud en de regeltjes.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
Ach, de regelgeving is complex. Als leek is het vrijwel niet te doen om alle aspecten te overzien, vandaar mijn advies om een deskundige in te schakelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu