Oud plafond, riet, of toch niet? en brandveiligheid

ZAPCKLUS

  • #1
Hallo,

Wij wonen inmiddels ca. 4 jaar in een door de vorige eigenaar grotendeels gerenoveerde jaren 30 tussenwoning. De plafonds zijn erg strak en zijn volgens mij allemaal door de vorige eigenaar opnieuw gestuct.(vakwerk lijkt het)

Echter, bij het vervangen van een halogeenspot in de badkamer zag ik ineens dat er nog een dunne laag "riet" achter het plafond zit, direct aan/in/onder het stucwerk. Niet veel maar wel bijzonder daar ik dacht dat bij renovaties dit altijd wordt weggehaald?

Vreemde is dat het direct onder de stuclaag zit, daarboven zit een dikke plank Multiplex, en daarboven loopt wel nieuw doorgetrokken electra, en iets van Aluminium isolatiemateriaal (Badkamer) Zie foto 1.

Daarna een check gedaan in de slaapkamer en daar zag ik eveneens "riet", maar dan direct onder de gipsplaat of laag stucwerk. Daar boven een holle ruimte. Zie foto 2

Vraag: in hoeverre is dit kwalijk en brandonveilig? En is het raadzaam dit helemaal te laten verwijderen? (helse klus) 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
Riet werd vroeger als pleister drager gebruikt. Dit werd aan het plafond gezet en vervolgens met kalkmortel beraapt en afgepleisterd met mengsel kalk en gips. Dit word vaak wel volledig vervangen wanneer dit er slecht aan toe is tijdens een renovatie. Hoe brandgevaarlijk dit is weet ik niet precies. Dit is natuurlijk wel minder brandwerend. Dan gipsplaten plafond met daarover heen een pleisterlaag gips.
 

ZAPCKLUS

  • #3
Bedankt, maar het gaat mij dus met name om de brandveiligheid en waarom er kennelijk toch bij een renovatie is gekozen het riet te behouden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Om je uit de droom te helpen:

Een tussenwoning is 1 brandcompartiment. Tegen de tijd dat een brand op de benedenverdieping door het plafond en vloer is doorgeslagen naar de bovenverdieping, ben jij er al niet meer ivm de rookgassen die via de trap ophoog komen.

Investeer in (gekoppelde)rookmelders.
 

ZAPCKLUS

  • #5
Dank,Helder. Is niet anders.

Een goed rookmeldsysteem / goede rook- en koolstofmonoxide melders ben ik inmiddels aan het uitzoeken. Ik baal er alleen wel een beetje van dat ik dacht bij de renovatie het riet verwijderd zou zijn.

Enfin, had ik zelf ook beter kunnen laten checken destijds..En kennelijk gebeurt het wel vaker dat met oude plafonds bij renovaties laat zitten
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu