Bosch silence vaatvasser lekt aan onderkant.

Peterrr

  • #1


Mijn vaatwasser Bosch silence 3 in 1 lekt aan de onderkant, waardoor de lekbak steeds vol raakt en de pomp blijft pompen. Ik heb een foto bijgevoegd waar het water uit druppelt. Niet constant, maar wel regelmatig. Het komt uit een plastic pijpje/tuitje, dat te zien is aan de onderzijde van het labyrint, maar dan wat meer onder de vaatwasser. Tijdens het draaien van een wasprogramma druppelt er regelmatig water uit dit pijpje. Ik hoop dat iemand een oplossing voor mij heeft of en zo ja hoe dit te verhelpen is.

type S9G1B,
e-nr. 016100238849003238
SG 55m26EU/73
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Ik kan de foto niet plaatsen , kan totaal niet zien wat waar en hoe.
Typenummer is ook onjuist.

Heb wel een vermoeden dat de slangetjes overloopslangetje zijn wat voorkomt dat de vaatwasser kan overstromen uit de deur.

Controleer eens de onderste sproeiarm op vervuiling plastic en dergelijke en of deze wel draait.
 

Peterrr

  • #3
Dank voor je reactie !

De onderste sproeiarm heb ik losgemaakt en schoon gemaakt, maar ook dat heeft niet geholpen. Het kan inderdaad kloppen dat het een overloop slangetje is. Alleen is de vraag hoe het komt dat die overloopt.
Zou het de afvoerslang vanuit de vaatwasser kunnen zijn, die verstopt is en zo ja, hoe zou je die het beste kunnen reinigen?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Afvoerslang uitgesloten , je zou eens een inspectie moeten doen met het onder deurrubber , je moet dan wel het paneel verwijderen en de buitendeur anders kan je niets zien.
 

Peterrr

  • #5
Wederom dank voor je reactie.

Ik heb een foto bijgevoegd van de type aanduiding in de deur. Wat mij wel verbaast is dat je denkt dat het rubber van de deur wellicht niet meer goed is, maar veroorzaakt dit mankement, dan het overstromen van een overloopslangetje? Ik zou eerder verwachten dat de vaatwasser op de een of andere manier zijn water niet snel genoeg kwijt kan. Het water druppelt namelijk bij vlagen behoorlijk uit dit overloopslangetje.
 

Peterrr

  • #6
 

Peterrr

  • #7


Beste klussers,

Dank voor de tips tot dus ver, maar het heeft nog niet geholpen. Ik heb nu een duidelijkere foto toegevoegd met toelichting. Ik hoop op een gouden tip om de lekkage op te lossen. Alle ondernomen acties hebben tot nu toe nog niet geleid tot succes.

Ik heb de draaiarmen,de filters,de pomp in de vaatwasser en het labyrint schoongemaakt. De deurrubbers zijn nog tip top in orde. De vaarwasser doet het verder prima. Alleen de lekkage is een probleem, omdat de lekbak volraakt en de pomp dan blijft draaien. Bij een inbouw vaatwasser ben je dan toch even bezig om het euvel weer tijdelijk te verhelpen.

Wie weet wat ik verder nog zou kunnen doen?
Is bijvoorbeeld het dicht (lijmen) van het buisje een optie, waar het water uit druppelt ?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #8
Nu wordt het duidelijk met deze foto , hij lekt dus op het zoutvat.
Gaatje in de kuip!!
Kijk eens in de kuip terwijl je een zaklamp onder het toestel houd bij het zoutvat als je dan een lichtpuntje ziet heb je het gaatje gevonden ( net onder de dop ).
 

Peterrr

  • #9
Dank voor je reactie. Het is inderdaad een plastic bak waar je het zout in ziet zitten. De vraag is wel hoe ik een lek net onder de dop zou kunnen dichten. Is deze speciaal middel voor?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #10
Kijk eerst maar of je een gaatje vindt kan ook nog de afdichting of slecht aangedraaide moer van het zoutvat zijn.
2 componentenlijm zou moeten werken.
 

Peterrr

  • #11
Heb de afdichting bij de draaidop van het zoutvat minutieus onderzocht, maar kon zo snel geen gaatje vinden. De aangedraaide plastic moer die het zoutvat op mijn plaats houdt aan de binnenzijde van de vaatwasser zit muurvast. Ik ga er dan ook van uit dat hij goed vast zit en niet slecht aangedraaid is. Met andere woorden heb het probleem nog steeds niet kunnen oplossen. :-((
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #12
Laten draaien en goed kijken waar het precies vandaan komt met het oog op het feit dat water naar beneden loopt kan het ook bv net onder de zeef zitten op het randje bv daar waar een zoutkorreltje vast komt te zitten.
 

Peterrr

  • #13
Ik heb het gevoel dat ik wel steeds meer een stapje dichter bij de oplossing kom. Ik heb een foto bijgevoegd met de vraag of het gaatje wat in het plastic zit hoort. Het zit onder de vuldop voor het zoutvat. Het lijkt dat er onder het gaatje een vlotter zit, dus het zou kunnen zijn dat dit gaat wel degelijk een functie heeft.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #14
Dat zal het niet zijn hoor.

Nog een tip:

Als hij pas begint te lekken met draaiende pomp is de lek hoger als het waterniveau.
Gaat hij al lekken zonder draaiende pomp met de kuip gevuld met water dan zit de lek onder water.

Heeft u al met een zaklap onderin het toestel gekeken terwijl u met uw hoofd in de kuip kijkt , doe dan wel het licht uit , nu zal je toch snel een gaatje moeten zijn terwijl je een beetje met het licht speel op alle plekken.
Zeef er dan ook uit.
 

Peterrr

  • #15
Het probleem is verholpen. Er zal inderdaad een minuscuul klein gaatje in de bak van de vaatwasser.
Deze is dicht gesoldeerd.
 

RNG

  • #16
dit is prima uitleg waarmee je de ring kunt vervangen - ivg E15 code vcan je Bosch vaatwasser
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #17
Heeft niets met dit toestel te maken. Na 6 jaar zal het trouwens wel opgelost zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu