Bosch vaatwasser neemt geen water - silence comfort

Witte vos

  • #1
De vaatwasser silence comfort (nergens typenrs) +/- 15-20 jr oud neemt opeens geen water meer. De waterreservoirs zijn vol. De circulatiepomp loopt. Electronica bekeken. Niets defect. De watersloten zijn + 2K Ohm. Maar ontvangen geen spanning. Microschakelaars gecontroleerd., "Maschine zieht kein Wasser" van Janko geraadpleegd. Wie kan mij helpen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je geen E-nummer van het typeplaatje aangeeft kan niemand je helpen.
Graag compleet E-nummer aangeven, incl. index (bijv. /01) en het FD-nummer van de machine.

Heb je ook de 'Universalanleitung' van Janko gelezen?
Die zal waarschijnlijk veel meer van toepassing zijn.
Witte vos schreef:
De waterreservoirs zijn vol.
Dat zou betekenen dat de machine wél water neemt, maar het water niet verder komt dan de warmtewisselaar ('Wärmetauscher"). Bekijk in dat geval het uitloopventiel maar eens. Zie blz. 19, hoofdstuk 3.7 van de universalanleitung.
Witte vos schreef:
Electronica bekeken. Niets defect.
Optisch niets defect bedoel je waarschijnlijk. Betekent niet dat er niets defect kan zijn! Veel defecten in elektronica-componenten zijn helemaal niet zichtbaar!

Misschien kun je eens wat foto's plaatsen van de linkerkant van de machine, met alle flappen die het niveausysteem bedekken eraf of zodanig omgeklapt dat het niveausysteem zelf zichtbaar is. Zou me niets verbazen als er een massa viezigheid in zit. Zie blz. 16, hoofdstuk 3.5, onderdelen 2, 5 en 7.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #3
Vermoed ook dat je vlotterkamer misschien geen water doorlaat aan de linkerzijde of de slang naar de kuip. Herkenbaar probleem aan het "klugklugklug" geluid op het moment dat het water daar doorheen moet stromen. Na vullen labyrinth moet hij inwendig overlopen via een kanaal naar de vlotterkamer en dan naar de kuip. Althans als het een bosch is zoals ik nu denk. Afhankelijk van het Enr kan dat verschillen.
 

Witte vos

  • #4
Sorry, 'Universalanleitung' van Janko gelezen . Geen spanning op de watersloten, die gaan dus niet open, en dus loopt er geen water. Slang naar kuip probleem al eens gehad. Dat is het probleem niet. Ik heb al gezocht naar een schema, maar dat is niet te vinden. Ik zal de draden eens volgen die naar de watersloten lopen en kijken of er een triac is die niet werkt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Wat bedoel je nou met de watersloten?
Er zijn er drie:
- Inlaatventiel (aquastop) - krijgt spanning om het labyrinth te vullen
- Uitloopventiel naar de kuip - krijgt spanning als de besturing vindt dat daar reden voor is (en het water verder moet lopen naar de kuip)
- Regenereerventiel - krijgt alleen spanning tijdens regenereren.

Het inlaatventiel moet 2 kOhm metenn, de andere twee ventielen meestal 2,5 kOhm.

Nogmaals: vermeld aub het E-nummer en het FD-nummer, want er zijn een verschillende uitvoeringen mogelijk, ook van deze serie.
Zonder die vermelding eindigt hier mijn hulp.
 

Witte vos

  • #6
Hoe kom ik aan dat E-nummer? Inlaatventiel (paarse draden) en inlaatventiel krijgen geen spanning. Ohmse waarden kloppen.

bosch_n.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat E-nummer en het FD-nummer staan (vrijwel altijd) bovenaan de deur, ingelaserd dus slecht zichtbaar, zaklantaarn helpt.

Witte vos schreef:
Inlaatventiel (paarse draden) en inlaatventiel krijgen geen spanning.
Daar kan ik niets mee, lekker duidelijk zo!

Plaats eens een (scherpere) detailfoto van dit deel:

detail.jpg


Je zou in elk geval de delen met de gele pijlen grondig schoon moeten maken. Hie dat moet staat in deze handleiding vermeld:
GSP Bosch/Siemens - Reinigung Gebersystem
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu