Bosch maxx 7 sensitive

Robben

 • #1
Hallo , ik heb een Bosch maxx 7 en deze gaat sinds kort plotseling uit na 10 min . En dan ook helemaal uit dus ook het display op zwart.
Na een 15 min kan ik hem dan weer aanzetten en dan gaat hij weer 10 min.
Hij wordt wel warm , verder heb ik het volgende al gedaan: Vlotterbak schoongemaakt , de condensor schoongemaakt en alle kanalen schoongemaakt.

Ook de achterkant even losgehaald en pluisjes eruit , ziet er verder superschoon uit . Het verwarmings element wordt warm . Ik weet enkel niet hoe ik de thermostaat moet doormeten en of dit ook voor een zwarte display zorgt. ?

Verder lees ik hier op het forum over een bosch probleem met de printplaat wellicht kan ik daar nog naar kijken of er lossen solderingen in zitten . ?

Ik hoop dat iemand mij verder kan helpen met deze machine van 2009 .

WTE86304NL/17FD 8912 200640

Bosch.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Kijk eens in dit topic:


Is een identiek probleem en de oplossing zal dus waarschijnlijk hetzelfde zijn: vervanging schakel-IC op de besturingsprint.

De besturingsprint zit bij deze droger achter het bedieningspaneel. Hoe je dat exact los moet halen weet ik niet. Wel heb ik een link naar de explosietekeningen bij Bosch. De besturinhsprint is het onderdeel 0104 in de eerste tekening.
 
 • Like
Waarderingen: Robben

Robben

 • #3
Dank je wel Kees , ik ga de print er uithalen , ik denk zelf ook nu dat het probleem elektronisch is. Zodra ik de knop al op drogen zet gaat hij na een korte periode uit , zelfs als ik niet op start heb gedrukt.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Robben

 • #4
Hieronder de foto's van de print waar bij de 3e foto het wel lijkt of er iets is doorgebrand. Wellicht de IC. Ik hoop dat er iemand is die mij kan helpen bij het in-solderen aangezien dit wel precisie werk is .

Print001.jpg Print002.jpg Print003.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #5
Ik kan niet goed beoordelen waarvan die plek op de derde foto is.
Misschien de achterkant van het trafootje?
Ik heb dat eigenlijk nog nooit zo gezien, het lijkt wel alsof iemand daar flink aan het solderen is geweest en de fluxresten niet heeft verwijderd.

Maar goed, ik denk haast niet dat het probleem daarddoor veroorzaakt wordt. Zeker weten doe ik dat natuurlijk niet.

Je zou inderdaad kunnen proberen het IC TNY266PN te (laten) vervangen. Let op: hier heb je beslist de uitvoering ....PN nodig (met soldeerpinnetjes), de uittvoering ....GN (SMD) past hier niet. Uitsolderen gaat hier vrij eenvoudig mbv. een tinzuigpompje.
 
 • Like
Waarderingen: Robben

Robben

 • #6
Kees , het is de achterkant van de IC. De IC zit er ook scheef in. Mij een raadsel hoe dat kan want ik heb de machine destijds nieuw gekocht.

Ik heb de IC besteld dus na het weekend even aan de hobby.

Bedankt alvast voor je feedback
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Robben

 • #7
Nu wil ik ook de veiliheids weerstand meebestellen maar de weerstanden op mijn printje lijken op het eerste gezicht op gewone weerstanden . Weet iemand welke de juiste is die vervangen moet worden?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #8
Het meest waarschijnlijk lijkt me de weerstand rechtsboven op de eerste foto in bijdrage #4.
Waarde 47 Ohm en als het goed is zit ie in de leiding van de gelijkrichter dicht bij de ingang van de netspanning.

Het lijkt me alleen niet waarschijnlijk dat de weerstand (al) defect is: wanneer die doorgebrand is, doet de machine helemaal niets meer. Meestal laat dat ook z'n sporen na op de weerstand. En op het IC zie je dan vaak een barst of verbrande plek. Maar zolang het apparaat de eerste 10 minuten nog 'leeft', kan die weerstand niet defect zijn. Kun je ook ohms meten, onderdeel hoeft daarvoor niet eerst uitgesoldeerd te worden.

Het is wel denkbaar dat het IC het op zeker moment helemaal begeeft, dan gaat de weerstand alsnog. Meebestellen is dus wel zo handig, vooral omdat dergelijke weerstanden haast niets kosten.
 
 • Like
Waarderingen: Robben

Robben

 • #9
Ook leuk om even te vermelden dat mijn machine weer spint als een kat. IC vervangen + weerstand. Was wel even werk voor mij als hobby soldeerder maar met goede spullen en oefenen goed zeker te doen. Erg leuk en leerzaam project . Hartelijk dank voor de feedback.

TNY ingesoldeerd.jpg
 

Lampje45

 • #10
Dit is een van de moeilijker storingen van de LNK of TNY linkswitchen.

Inwendig zit daar in een temperatuur beveiliging die de chip blokkeert bij een temperatuur van rond de 140 graden celsius. Een ongelofelijke waarde voor een halfgeleidercomponent. Normaal moet de temperatuur afkoelen naar 75 graden voordat de mosfet weer vrij wordt gegeven. Al deze tijd is de machine helemaal dood, want alle electronica voeding ligt plat.

Deze chips die eigenlijk te krap gedimensioneerd zijn, omdat de fabrikanten echt op enkele centen letten, raken qua temperatuurinstelling, wel eens het padje kwijt en gaan dan te vroeg blokkeren.
Er is ook niets aan te meten en na verloop van tijd, wordt de machine weer wakker.

Als je een linkswitch vervangt, moet je ook altijd de veiligheidsweerstand vervangen, want ook deze is wat te krap en vervang ik altijd door een weerstand, die een trap hoger is dus van bijv. 47 naar 100 ohm.

En dan krijg je geen problemen meer. Want de grootste klap krijgt de weerstand bij het onder spanning komen van de machine en de condensatoren in de voeding leeg zijn en dus een maximale startstroom veroorzaken, die met deze verhoging enorm gereduceerd wordt, zonder de werking te wijzigen.
 
 • Like
Waarderingen: Robben

Robben

 • #11
Thx Lampje , ik heb de weerstand ook vervangen van 47ohm naar 100ohm . En een nieuwe TNY. Die centen van de fabrikant zijn erg belangrijk maar die van mij ook ;-) . Als het weer een tijdje meegaat ben ik tevreden. Ik ben nog aan het inlezen hoe de TNY precies werkt , dat houd de hobby leuk en uitdagend.
 

Lampje45

 • #12
Helaas verdienen de fabrikanten 2 keer, eerst een paar centen op de besparing en daarna heel dik aan de omzet van de printen, want dat is wel het kleinste artikel wat de fabrikanten aanbieden. En dat voor honderden euro's, de grootste business.
 
 • Like
Waarderingen: Robben

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu