Bosch droogautomaat, type Maxx 7 Sensitive stopt voortijdig en schakelt uit.

Misiu

  • #1
onze Bosch droger, Maxx 7 sensitive (WTE84103NL/32 FD 9112 200867) droogt sinds enkele weken enkele minuten en stopt dan; geen signalen met filter verstopt of zo. Totaal niets, machine lampje is uit en geeft de indruk uitgeschakeld te zijn. De was is dan al heet en nog vochtig. Deur open laten enkele minuten en dan opnieuw droger aanzetten met starten, de droger begint weer maar schakelt alweer snel af. Dito probleem als we er weinig gecentrifugeerde was in doen.

Pluizenfilter wordt na elke droogbeurt steeds schoongemaakt. Vakje onder achterin de onderhoudsklep nadat de beschermfilter/luchtkoeler er uit gehaald is, bevat geen pluizen. Beschermfilter/luchtkoeler al eerder vaak schoongemaakt. Vochtigheidsensor onder het pluizenfilter schoongemaakt. Sensoren strips aan de binnenkant trommel schoongemaakt.

Wat is het probleem hier, de oorzaak en mogelijke oplossing?

Alvast dank voor de reacties!!
Philip

875F2231-9B09-431F-B380-B0F82E14541A.jpeg 0F1D0D8A-2C27-4F2A-891D-477C42BDE65C.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Misiu

  • #2
Bij deze nog een foto van de sensor die recht onder het pluizenfilter zit.
BC995E29-DC88-4C96-AC90-88BA42878980.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Lettergrootte aangepast naar een normaal formaat. We kunnen allemaal prima de gewone letters lezen (al dan niet met leesbril).
 
  • Like
Waarderingen: Misiu

Lampje45

  • #4
Omdat de machine zelfs geen lampje meer toont, gaat mijn verdenking naar de voedingschip van de elektronica.
Deze heeft een temperatuursbeveiliging die soms wel eens de weg kwijt is en automatisch weer terug komt.
Het kan natuurlijk ook zijn dat de print helemaal verpakt zit in stof en de chip daadwerkelijk te heet wordt.
 

Misiu

  • #5
Dank voor je reactie. Ik neem aan dat je met temperatuursbeveiliging van de voedingschip van de elektronica bedoelt dat deze de temperatuur in de gaten houdt van de chip en niet van de trommel van de droger. Met enkele minuten na de uitval is het lampje weer terug als ik hem weer aanzet, dus in enkele minuten is de chip dan wel weer afgekoeld, maar wordt andermaal weer snel warm en schakelt weer uit enzovoort, enzovoort. Waar zit de printplaat met de electronica in dit type droger?
 

Lampje45

  • #6
Ja, dat heb je goed begrepen.
Die zit in het bedieningspaneel.
Ik weet niet precies welke chip er precies op jouw kaart zit, maar het komt eigenlijk bij alle types zo'n beetje op hetzelfde neer.
Af en toe schakelen ze op de verkeerde tijdstippen, want deze kleine chips worden heel erg heet inwendig, ik dacht dat de grens op ca 150 graden ligt met een dode band van tegen de 70 graden waarop hij weer inschakelt
Functie block diagram-pin thermal shutdown.png
 
Laatst bewerkt:

Misiu

  • #7
Dank voor je reactie, Lampje45. Ik heb de droger van boven geopend en zag wel wat stof bij ruimte waar het paneel zit. Zie foto. Vervolgens het frontpaneel verwijderd, zie foto; en dat ziet er allemaal netjes uit, geen stof zozeer. Ik vermoed dan ook dat er geen stof zit aan de zijde van de printplaat met de componenten. Is ook lastig te bereik, zie foto. Hoeveel handen heb je nodig om de klipjes in zijn geheel los te krijgen zodat de printplaat loskomt van het plastic omhulsel.

Dus de vraag is hoe los te krijgen, dan wel heeft dat wel zin, ivm weinig tot geen stof aan te treffen? Indien dus weinig nut, wat kan de oorzaak zijn van de uitval?

Alvast dank voor je reactie,
groet philip

D3C96FB8-7A99-4DCA-9CBD-F0197DD987A6.jpeg D7AF4098-467B-4787-81FB-FB3D14C8CB88.jpeg
 

Lampje45

  • #8
Het is geen kwestie van stof. Het is de chip die de weg even kwijt is. En zoals ik al aangaf in de tekening dat hij de uitgang van de chip onterecht blokkeert, dan wordt het display donker en valt alles af.
Dit is een voor mij vrij bekend probleem
Maak foto's van de stekkers.
Zodat je later weet hoe het gezeten heeft.
En afhankelijk van jouw vaardigheden op dit gebied, ga je zelf de chip vervangen en de veiligheidsweerstand iets verhogen. Meestal zijn die 47 ohm en moet dan 100 ohm worden.
Maar dat kan ik pas zien als je wat goede closeup foto's maakt met veel licht. De ongecomprimeerde foto's parkeert op bijv. Google photo's en de link hier plaatst en openbaar maakt.
Maar in dit geval zal er niets te zien zijn aan de chip.
Om de clips los te krijgen, gebruik ik wat plastic stripjes, die ik uit een overhemdenverpakking heb geknipt. Die steek je tussen de lip die je al los hebt. Om te voorkomen dat hij weer terugklikt.
Om de lippen los te krijgen is er een handig mes in de handel Jimmy openingstool

Jimmy opening tool.png

Maar ik kan me ook goed voorstellen dat je geen jongleur met de soldeerbout bent, dan zijn er diverse Kleine reparatiebedrijven die dit voor vrij redelijke prijzen voor je willen doen.
Maar dat moet je vooraf zelf beslissen want zij zitten echt niet te wachten op printen die in een reparatie mislukt zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu