Bosch Maxx 7 Sensitive droger oververhit

Derodelamp

 • #1
Betreft: een Bosch droger Maxx 7 Sensitive
E-nr.: WTE84104NL/30
Probleem: Na enkele minuten slaat de droger uit. De stroom is geheel onderbroken. Verder is de was in de trommel zeer heet. Na afkoeling kan de droger weer ingesteld worden maar het probleem blijft. Vóór dit probleem werd de was sinds enkele weken al wel matig droog, nu wordt deze dus té warm :denk:

Mijn vermoeden is dat de temperatuur te hoog wordt waardoor de clixon de stroom afbreekt. Vraag is waarom de temperatuur te hoog wordt.

In eerste instantie dacht ik aan de de thermostaat, dus deze heb ik vervangen maar dit heeft het probleem niet verholpen. Ai...

- Tot nu toe heb ik beide ntc-sensoren doorgemeten en deze schijnen gewoon te werken (de weerstand zakt als ze warmer worden)
- Luchtfilter nagelopen
- Gehele luchtcircuit nagelopen op evt. verstoppingen
- Condensor schoongemaakt
- Waterpomp schoongemaakt
- Verwarmingselement schoongemaakt
- Vochtsensor schoongemaakt

Enig idee wat het nu nog kan zijn?

Al vast dank voor het meedenken!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Zoals het op mij overkomt, lijkt het alsof het verwarmingselement niet voldoende koeling krijgt.
Dat zou bijvoorbeeld kunnen komen, doordat de waaier van de ventilator voor luchtscirculatie niet vast op z'n as zit of gebroken is.
Of dat die waaier vol pluizen zit (heb je de kap daarboven er ook af gehad?).

Onderdelentekeningen voor dit model kun je hier vinden: klik hier.
In tekening 5/5 staat de ventilatorschoep voor aangegeven als 0507.
Er is nog een ventilatorschoep (nr 0506), zit op dezelfde (aandrijf)as, maar die dient voor de koeling van de condensor/luchtkoeler.

Het is alleen een beetje merkwaardig, dat de droger dan geheel uitslaat, dus geen stroom meer krijgt. Want normaal gesproken zou dat niet moeten gebeuren, maar zou de droger (eerst) een foutmelding moeten geven zoals F01 of F02. En dan wel de droogcyclus stoppen, maar niet de stroomvoorziening onderbreken.

Dus misschien is er meer aan de hand, is er ook nog sprake van een probleem met het netvoedingsgedeelte op de besturingsmodule. Dat uit zich vaak in apparaten, die na enige tijd uitvallen en wanneer afgekoeld weer gewoon hun werk doen, maar na korte tijd weer uitvallen. Reparatie zelf daaraan doen vergt echter demontage van de besturings printplaat en het vervangen van een bepaalde elektronische component daarop. Ik kan niet beoordelen of je daarvoor voldoende kluservaring voor hebt om dat te doen. En het is nooit helemaal zeker of een dergelijk reparatie ook lukt.

De besturingsmodule staat aangegeven in tekening 1/5 als onderdeel 0104. Hoe je hem er exact uit zou moeten halen kan ik je niet zeggen, maar er bestaan wel video'tjes waarin dat voor Bosch of Siemens drogers (Siemens komt uit dezelfde fabriek) beschreven wordt. Denk je dat je zoiets aankunt en krijg je de printplaat eruit, dan zou je wat foto's ervan kunnen plaatsen, kan ik je waarschijnlijk wel zeggen welk onderdeel het betreft.
 

Derodelamp

 • #3
Dankjewel voor je reactie. Ik heb inderdaad de klep aan de achterkant eraf gehaald en schoongemaakt (verwarmingselement, ventilator, sondes). Ik zal eens kijken of de ventilator wel draait, dat is een goede. Kom er op terug.

Verder wordt de was echt kokend heet (denk stoom) dus ik vermoedt dat de oververhittingsbeveiliging de stroom onderbreekt. Hij geeft geen storingsmeldingen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #4
Zelf denk ik niet, dat bij oververhitting van het verwarmingselement de stroom naar de besturingsmodule wordt onderbroken. Het lampje 'filter' gaat namelijk (eerst) branden, indien door onderbreking van de luchtstroom het verwarmingselement te heet wordt en de daarvoor aanwezige clixon uitschakelt. De besturing wordt op dat moment beslist niet spanningsloos gemaakt.

Of er in het verwarmingselement nóg een clixon zit die wél die functie heeft, weet ik niet, maar het is, zo zie ik in schema's van andere modellen (heb het exacte schema van dit model niet), niet gebruikelijk om zoiets te doen.

Voor mijn gevoel valt de besturingsmodule daarom niet uit doordat er een overhittingsbeveiliging de stroom onderbreekt.
Maar niets is onmogelijk natuurlijk!
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #5
Ik denk dat de voedings ic gewoon thermisch ermee ophoudt omdat hij versleten is. Dan stopt de trommel met draaien en wordt alles loeiheet. Verder zal de aanloopcondensator van de motor versleten kunnen zijn. Ik zou de droger zonder was laten draaien op een tijdprogramma en als mijn vermoeden van de ic klopt, stopt hij dan ook na enige tijd. Zorg wel dat het een lang genoeg tijdprogramma is waarbij de droger ook daadwerkelijk warm wordt. Hij zou dan uitvallen helemaal dood zijn en misschien ook niet meer in te schakelen even tot alles weer is afgekoelt.

Reparatie voedingsIC is dan de oplossing.

Ook condensor onderin heel goed schoonmaken met perslucht en water, dat is vaak de reden dat drogers te heet worden.
 
Laatst bewerkt:

Derodelamp

 • #6
Zojuist even gekeken en de ventilatorschoep werkt prima.

Het beeld dat Sleutelmeneer schept komt inderdaad overeen. Ik zal een tijdprogramma draaien om het te checken.

De voedingsic zit neem ik aan op de sturingsmodule printplaat? Zal er een foto van maken zoals Kees al vroeg :)

Wederom dank voor het meedenken!
 

Derodelamp

 • #7
Bij deze de voorkant en achterkant van de printplaat :prima:

IMG_6602.JPEG IMG_6603.JPEG IMG_6604.JPEG
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #8
Verondersteld, dat het voedings-IC de veroorzaker van het probleem is, dus dat deze bij te warm worden de besturing uit laat gaan, dan is dit de boosdoener:

TNYxxx.jpg

Is iets van TNY2xxGN of zo, exacte benaming op de foto niet goed te lezen.

Dat is het schakel-IC dat de 325 V gelijkspanning, die ontstaat na gelijkrichting en afvlakking van de netspanning, in stukjes moet hakken om dan naar beneden getransformeerd te kunnen worden met dat relatief kleine trafootje op de printplaat. Dat IC heeft een interne beveiliging tegen te hoge temperaturen en het komt nogal eens voor, dat bij veroudering van dat IC deze voortijdig (of terecht vanwege te heet worden) afschakelt op zijn beveiliging.

Vervanging van dat IC doet dan vaak wonderen, maar het vergt wel vakmanschap bij het uit- en weer insolderen, want SMD-techniek.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #9
Wat kees zegt haha :lol:
 

Derodelamp

 • #10
Nou, een kleine update, wellicht ook voor degene die in de toekomst tegen een soort gelijk probleem aanlopen.

Ik heb geprobeerd de IC te vervangen maar dit is helaas niet gelukt. Een goedwillende amateur doet er beter aan dan een echte monteur in te schakelen. Ironisch genoeg kost het onderdeel een paar euro's...

Bedankt voor het meedenken, bijna was het gelukt maar hier staat nu een nieuwe droger...
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
 • #11
Er zijn ook bedrijven die het voor zo een 70 a 80 euro doen voor je haha. :lol:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu