Bosch Maxx 7 Sensitive wasdroger: lampjes, piept, verder niets

janpascal071

 • #1
Beste allemaal,

Ik heb een probleem met onze Bosch Maxx 7 Sensitive (WTE84103NL/32, foto). Ik heb hier op het forum gezocht maar ik kom er niet verder mij.

Bij het aanzetten gaan direct de lampjes "drogen", "strijkdroog" en "losmaken/klaar" knipperen (zie foto) en hoor ik drie keer telkens vier piepjes. De trommel gaat niet draaien en verder gebeurt er niets.

Omdat ik bij vergelijkbare problemen suggesties vond over de oververhittingsbescherming heb ik de achterkant opengemaakt op zoek naar een rood knopje, maar mijn model heeft die niet. Wel zitten er twee dingen die het zouden kunnen zijn, maar ik weet niet welke (zie foto).

Weet een van jullie misschien of dit ook een oververhittingsprobleem zou kunnen zijn? En welk onderdeel ik dan zou moeten doormeten (ik heb een multimeter) en eventueel vervangen?

Alvast bedankt!

Jan-Pascal

IMG_20221218_155329.jpg IMG_20221218_155414.jpg IMG_20221218_155500.jpg
 

janpascal071

 • #2
Ik heb de temperatuurbegrenzer (links op de foto, denk ik) losgekoppeld en doorgemeten. Ongeveer 0.1 ohm, dus dat lijkt goed.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #3
In mijn archief heb ik de servicedocumentatie voor de WTE86300. Die is vrijwel identiek (bijv. zelfde front) en daarvoor staat voor de door jou aangegeven foutcode:

Fehler-F11.jpg


Dat betekent dat de fout te maken zou hebben met de motorbesturing.
Meest voor de hand liggend is dan een motorcondensator die te weinig capaciteit heeft om de motor te starten. Probeer eens wat er gebeurt als je de trommel een zetje geeft. Wel bij gesloten deur, dus bijv. via de bovenkant met afgenomen bovenplaat.

De condensator heeft het nummer 00622991 en zou een waarde hebben van 9µF 450VAC.
Is bijv. bij Bosch te koop (klik) voor minder dan 10 Euro, maar ook bij diverse onderdelenshops.

Er zijn nog andere mogelijke oorzaken voor deze foutmelding (zie lijstje), maar de condensator is het meest voor de hand liggend.
 
 • Like
Waarderingen: janpascal071

janpascal071

 • #4
Bedankt voor je reactie en het opzoeken! Ik ga je suggestie proberen. Het is alleen zo dat het piepen al begint zodra ik de draaiknop op een programma zet, dus voordat ik het programma start. Dan zou de motorcondensator nog niet 'in gebruik' zijn denk ik? Ik zal de bovenkant er ook eens afhalen en alle stekkers controleren.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #5
Het kan ook zijn dat het programma als eerste controleert of de motorverbinding in orde is. Met een slechte condensator zou daar dan een foutmelding uit kunnen komen. Ik weet echter niet of dit model een dergelijke controle ook heeft.

Is altijd lastig om op afstand in te schatten wat er precies aan de hand is.
 
 • Like
Waarderingen: janpascal071

janpascal071

 • #6
Bij het vrijmaken van de elco kwam ik wat tegen... Deze aandrijfriem moet ik sowieso vervangen, maar kan dit de storing die het apparaat geeft ook verklaren, of moet er nog meer aan de hand zijn?

Ik kan me voorstellen dat door deze ravage er een stekker of contact losgetikt is, zal die ook goed nalopen

IMG_20230106_210110.jpg IMG_20230106_210147.jpg IMG_20230106_210234.jpg
 
Laatst bewerkt:

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #7
In principe is er, voor zover mij bekend, niets dat het al of niet draaien van de trommel detecteert. Wel het draaien (of in elk geval op juiste manier spanning krijgen) van de motor, want als die niet (of niet juist) aangesloten zit, loopt er geen (of niet de juiste) stroom.

Maar het kan natuurlijk heel goed zijn, dat het knappen van de riem ergens in de machine veroorzaakt heeft dat er een kabel(tje) gebroken is of een connector eruit geschoten. Dat kan echter van alles zijn, is van afstand niet te bepalen.

Toch heel goed kijken of alle kabels op zijn plaats zitten en er niet een of andere kabel of draad geknapt is!
 
 • Like
Waarderingen: janpascal071

janpascal071

 • #8
Dank voor alle hulp. Ik heb de riem vervangen. Omdat het apparaat toch open lag het binnenwerk schoongemaakt en alle kabel en stekkers nagelopen. Er zat inderdaad een stekker niet helemaal goed, kan goed door het knappen van de riem zijn gebeurd. In ieder geval draait het apparaat weer zoals het hoort, nogmaal dank!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #9
Goed om te horen dat de reparatie succesvol was (en ook nog eens met weinig kosten).

En bedankt voor de terugmelding. :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu