Siemens droger doet het niet of slaat uit

Georget

  • #1
Hallo,

Wij hebben problemen met onze siemens droger E-nr WT46E180NL/03 FD 8610 200371 TYPE: WDT2.
Deze doet het als hij 'koud' is eventjes en slaat dan na verloop van tijd, 2 a 3 min, uit. Er branden geen lampjes. Als je hem daarna opnieuw wil opstarten geef hij geen teken van leven meer, doet niets meer. Geen enkel lampje gaat branden.
Zelf de behuizing erom weg gehaald en onderdelen optisch bekeken. Motor is koolborstel-loos (dacht ik) maar ziet er keurig uit. Waaier/schoepenwiel, rolletjes, snaar e.d. ziet er netjes uit en lopen niet zwaar. Opvoerpomp en vlotter bekeken maar zien er goed en schoon uit.

Het lijkt net dat onze droger thermisch uit slaat? Thermische switch achterop wel bekeken maar deze is niet geactiveerd.

Wie kan mij een handje op weg helpen om de juiste oplossing te vinden?

Met vriendelijke groet,
Robert
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kijk eens in deze video, daar vind je een serieuze kanshebber voor de oorzaak. IC TNY... op de besturingsprint.


NB. De print kan er (heel) anders uitzien dan in het filmpje, het IC ook (het kan een zgn. SMD zijn, plat op de printplaat gesoldeerd).

Ook kan er in de buurt van dat IC een beveiligingsweerstand zitten, meestal 47 of 100 Ohm. Die verbrandt vaak wanneer er problemen zijn met het IC. Indien het je lukt om de printplaat uit te bouwen zou je even een foto kunnen plaatsen van het voedingsgedeelte. Weet je niet welk deel dat is dan eerst een foto van de gehele printplaat. :wink:
 

Georget

  • #3
Hoi kees,

Bedankt ten eerste voor uw reactie.
Vanavond na het kijken van het filmpje onze eigen printplaat gedemonteerd uit onze droger. IC wel gevonden maar dat weerstandje is mij niet bekend.
Ik heb foto's gemaakt van de printplaat,





Kan elke electronica zaak zoiets vervangen? :?

In afwachting,
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
De foto is wel heel erg klein. Er kan hier tot 600 pixels breed geplaatst worden. Ik heb de foto even wat vergroot, scherper wordt ie daar niet van.



Het IC'tje is in de door mij geplaatste foto aan gegeven als nr. 1.

De weerstand zit meestal vlak bij het IC, maar soms een eind ervandaan (en soms zit er helemaal niet zo'n veiligheidsweerstand in).

Kanshebber is door mij aangegeven als 2, ik denk dat dat geel/violet/zwart is, 47 Ohm. Weet ik niet zeker, want ik kan de kleuren niet goed beoordelen. En ik weet ook niet of die weerstand met het probleem te maken heeft (dan is ie meestal aardig verbrand of verpulverd). Het zou ook kunnen zijn dat de weerstand een andere functie heeft op de print.

Hetzelfde geldt voor nr. 3: vermoedelijk 39 Ohm. Ook daarvan denk ik niet dat die er wat mee te maken heeft, maar volgen van de printsporen (door een elektronicus) zou duidelijkheid kunnen geven.

Of een elektronicazaak dat kan repareren: geen idee. Bedoel je een winkel waar ze elektronica verkopen (zoals TV's ed? Daar hoef je het niet te proberen. Een TV-reparatiebedrijf of bijv. een ervaren elektronica-hobbyist waarschijnlijk wel. :wink:
 

Georget

  • #5
Met andere woorden verwacht jij dat zo ie zo dat IC-tje moet vervangen worden en bij beoordeling weerstand 2 en/of 3??
weerstand 2 is inderdaad geel/violet/zwart/ goud met benaming R3
weerstand 3 is rose/wit/zwart/ goud met benaming R31
Geen van de beide weerstandjes zijn verkleurd of verbrand o.i.d.

Ik zal eens op zoek gaan na een goede electronica-reparatie bedrijf die printplaten repareerd.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik denk dat, indien het IC de oorzaak is (en dat is tamelijk waarschijnlijk), de weerstand (ik denk zelf dat R3 de beveiligingsweerstand is) in dit geval niet defect zal zijn.

Dat soort weerstanden klappen er namelijk meestal uit wanneer het IC zo kapot is dat het een kortsluiting veroorzaakt. Dan is het IC ook definitief kapot. En dus zou de machine het ook niet de eerste paar minuten wél doen.

Zo'n IC kost eigenlijk maar heel weinig (onder de 10 euro). Portokosten als je het laat opsturen zijn meestal hoger dan het onderdeel zelf. Daarom de moeite waard de gok te nemen... :wink:

PS: Je moet wel exact hetzelfde typenummer hebben als wat op het IC op jouw printplaat staat. Niet die van de video, want die kan anders zijn. Bij twijfel even de typegegevens hier neerzetten of foto van heeldichtbij plaatsen.
 

Georget

  • #7
Vandaag de droger voor het eerst weer getest en geslaagd met vlag en wimpel! :D Hij doet het weer goed.

Een adres vinden van een bedrijf die dat voor mij wou vervangen viel niet mee. De meesten hadden geen IC-tjes liggen of hadden er geen verstand van omdat ze er geen ervaring mee hadden. Een nieuwe printplaat was een betere oplossing zeiden ze...

Uiteindelijk zelf maar een IC besteld met een nieuwe weerstand (€8.- incl verzending :lol:) en bij een hobbyist er even in laten solderen.
Printplaat gemonteerd, stekkers erin en draaien weer!

Kees bedankt voor je hulp en adviezen!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
De volhouder wint!

Heel leuk te horen dat (alweer) een printplaat en de bijbehorende machine gered kon worden.

Bedankt voor de terugmelding! :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu